Visa studentum.se som: Mobil

Tips för dig som ska söka utbildning till hösten

Sök utbildning till hösten

Tips för dig som ska söka utbildning till hösten

Nu börjar det bli dags för att söka in till högskola eller universitet men du behöver inte stressa upp dig, du har till måndag på dig. Är du fortfarande osäker på hur du ska rangordna dina val eller har du inte ens några val att rangordna än? Du kan vara lugn - här kommer några tips som kan vara värdefulla att ha med sig inför ansökan.

Vad tycker du är kul?

Det mest grundläggande och kanske viktigaste tipset är att du funderar på vad du tycker är roligt och intressant. Du ska ändå spendera några år i att djupdyka i din utbildning så att välja något som du finner intressant är viktigt! Det är lätt att bli influerad av andra - speciellt av dem som är stensäkra på vad de ska plugga. Risken finns att man följer andras väg istället för att gå sin egen, så var sann mot dig själv, dina ambitioner och drömmar. Då kommer du ha en rolig studietid och ett spännande arbetsliv att se fram emot!

Tänk mer än bara delfinskötare, veterinär, tigertämjare!

Kommer du ihåg när man var liten och de flesta av oss ville bli veterinärer, fotbollsspelare eller delfinskötare - vilken underbar värld! Även om det säkerligen skulle vara ett fantastiskt roligt jobb att träna delfiner så glöm inte att det finns hur många yrkesmöjligheter som helst där ute. Det är lätt hänt att haka upp sig på specifika yrken, till exempel, läkare, lärare eller advokat men det finns så många olika arbetsuppgifter och titlar i världen! Försök bredda dina perspektiv och titta på olika branscher och yrkestitlar. Vem vet? Ditt drömjobb kanske är någon helt annanstans än vad du först trodde!

Fråga runt i din bekantskapskrets

Ingen aning om vad du ska välja för utbildning? Det är förståeligt, det finns mycket olika utbildningar att välja på, vilket är både bra och lite stressande. Men utbildningen är ju egentligen en resa till något annat, så den största frågan är väl egentligen hur livet kommer se ut när du är färdig med utbildningen? Vad gör egentligen en webbutvecklare? Hur ser en vanlig dag hos en terapeut ut? Ta tillfället i akt att fråga dina vänner och bekanta om deras jobb - vad gör de på jobbet? På så sätt får du förstahandsinformation om olika yrken och mer kött på benen inför ditt eget val. Det kan också visa sig att den väg du först tänkte gå inte alls går till det jobb som du vill ha i framtiden.

Välj en bred utbildning

Om pressen att välja blir för stor så kan du alltid välja en bredare utbildning som ger dig fler valmöjligheter längre fram i livet. Alla erfarenheter är bra erfarenheter och kommer att komma väl till pass även om du skulle byta yrkesbana längre fram i livet!

Klicka på länken nedan om du vill titta på vilka olika utbildningar Studentum har att erbjuda för högskola och universitet!

Universitets- och högskoleutbildningar


Artikeln är ett gästinlägg skrivet av StudentJob. När du väl påbörjar din utbildning så kan det sitta fint med lite extra klirr i kassan studentlivet är ju känt för att inte vara alltför glamoröst. HosStudentJob kan du hitta ett extrajobb under studietiden, så du kan unna dig en riktigt god latte och äta annat än bara nudlar till middag! Lycka till med studierna!

Senast uppdaterad: 12 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-17

Möt din framtida högskola: Mälardalens högskola

Mälardalens högskola (MDH) är Sveriges största högskola, sett till antal forskarstuderande och antal forskarutbildningsämnen, med studenter från hela världen. Sedan starten 1977 har de fokuserat på att kombinera teoretiska kunskaper med de praktiska, och kan bland annat stoltsera med att 84 % av deras studenter är etablerade på arbetsmarknaden ett år efter examen.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-03-05

8 tips på hur du kommer igång med träningen

Även om det kan kännas tungt att komma igång med träningen så kan vi lova att det är värt det! Du blir både gladare, friskare, piggare och orkar mer. Ett vinnande koncept eller hur? Det behöver inte heller vara svårt och tungt att komma igång, här är våra bästa tips på hur träningen blir en bra och rolig vana!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-03-08

9 kvinnor som har förändrat ditt liv

Vi får ha på oss vad vi vill och vi har rösträtt. Det är lätt att ta för givet, men det är inga självklarheter. Våra rättigheter är ett resultat av en ändlös kamp som fortsätter än idag. Det här är en hyllning till alla kvinnor som förändrat världen och banat väg för kommande generationer genom sin kamp!

Läs mer
Logga in
Vår Facebook
Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från studentum.se