Visa studentum.se som: Mobil

Möt din framtida högskola: Blekinge Tekniska Högskola

Blekinge Tekniska Högskola (BTH) är en av Sveriges tydligast profilerade högskolor med fokus på IT och innovation för hållbar tillväxt. Här är din framtid i centrum genom utbildningar som gör dig redo för att möta samhällsutmaningar. Studentum har pratat med BTH för att ta reda på mer om hur det är att studera hos dem!

Högskolans namn: Blekinge Tekniska Högskola (BTH)
Här hittar du högskolan: Karlskrona & Karlshamn
Antal studenter: 5 200
Antal anställda: 450

Antal professorer: 46Hej! Det kan ju vara väldigt svårt att hitta rätt skola i dagens utbildningsdjungel och det är många skolor som slåss om ens uppmärksamhet – vad har ni för fördelar gentemot andra skolor?

”Vi är en liten skola – och är man liten måste man vara stark. BTH har de senaste åren arbetat mycket med sin profilering. Vi har behållit de områden där vi verkligen kan sticka ut hakan och där vi vet att vi är riktigt bra. Det innebär att vi idag är en starkt profilerad skola som är topprankade inom de områden vi har valt att behålla.”


Spännande! Vad har ni valt att behålla för områden?
”BTH är en tydligt profilerad högskola. Det betyder att vi har fokus på IT men att det integreras med andra ämnen som teknik, industriell ekonomi, fysisk planering, design samt hälsa och vård. Vi har även en tydlig hållbarhetsinriktning inom framför allt maskiningenjörsutbildningen.”

Varför du ska studera på Blekinge Tekniska Högskola!

- Eftersom vi är ett mindre lärosäte på en mindre ort är det nära till det mesta, oavsett om det gäller att ta sig till stan eller komma i kontakt med din lärare.

- Vi utbildar människor till det som arbetsmarknaden efterfrågar och det som behövs för att lösa samhällets utmaningar.

- Vi har Sveriges skönaste studiemiljö, intill vattnet med egen badbrygga.


Även om ni är en liten skola så har ni ju väldigt många studenter! Hur skulle ni beskriva den typiska studenten hos er?
”Det är viktigt för våra studenter att det finns en bra arbetsmarknad med goda möjligheter till jobb efter avslutade studier. 80 % av våra studenter flyttar till Blekinge från andra delar av landet och är intresserade av att träffa nya människor. Studenterna hos oss uppskattar att högskolan är mindre och att studiemiljön är unik.”

När vi ändå är inne på era studenter, hur arbetar ni för att studenterna ska trivas?
”Vid BTH tar vi hand om, och utbildar, hela studenten. Vi erbjuder exempelvis mattestuga, programmeringsstuga, skrivkurser och språkverkstad för dig som behöver extra stöd eller för dig som bara trivs med att studera tillsammans med andra. Vi har även speciella labblokaler där du laborera fritt samt ett Makerspace.

För dig som behöver ytterligare stöd på grund av en funktionsvariation finns det en särskild hjälp att få, så som inläst material etc.
Vi tycker också det är viktigt att du trivs och utvecklas utanför klassrummet. Genom Blekinge studentkår, nation, linjeföreningar och andra föreningar får du en aktiv och varierad fritid. Det finns något för de allra flesta oavsett om du trivs bäst på ett LAN, spelar ett instrument eller vill utöva någon form av idrott. Studentkåren arrangerar varje år en arbetsmarknadsdag så att du får träffa dina framtida arbetsgivare.

Till sist, att snabbt få en bostad är viktigt. I Karlshamn har vi bostadsgaranti för alla nya studenter och i Karlskrona byggs det nya studentbostäder på campus som gör det lättare att få en studentbostad.”

Har ni något samarbete med arbetslivet som kan gynna era studenter?  
”Ja, och det som är speciellt för BTH är att alla våra utbildningar har ett nära samarbete med näringsliv och samhälle. Formen på samarbetet varierar, det kan vara projektkurser eller examensarbete där studenter jobbar i skarpa projekt tillsammans med företag. På vårt sjuksköterskeprogram till exempel är cirka en tredjedel av utbildningen verksamhetsförlagd, vilket ger dig en möjlighet att praktiskt prova på flera inriktningar inom vårdområdet. För att du ska få en inblick i arbetslivet bjuder vi också in gästföreläsare med jämna mellanrum.

BTH samarbetar med en mängd olika företag både inom utbildning och forskning. Några exempel är Saab, Telenor, Ericsson, Volvo och Spotify.”

BTH berättar vidare att du som student har möjlighet att läsa delar av din utbildning utomlands om du vill det.  
”När du studerar vid BTH har du möjlighet att förlägga en del av din utbildning utomlands. Du får prova på att studera i en ny akademisk miljö, chans att läsa specifika kurser som inte ges vid BTH samt får nya perspektiv och infallsvinklar inom din utbildning. Dessutom är det ett bra sätt att skaffa dig internationell erfarenhet, förbättra dina språkkunskaper och öka förståelsen för andra länders kulturer och samhällen. Detta ses också ofta som en merit hos framtida arbetsgivare.”

En viktig aspekt när man ska välja skola är såklart också den nya staden man ska bo i. Vad har man att se framemot om man väljer att läsa på BTH?

"Generellt sett har du nära till mycket i både Karlskrona och Karlshamn och du har alltid nära till vattnet och badstränder. Karlskrona är en äldre stad med mycket att erbjuda, visste du att Karlskrona finns med på UNESCO:s världsarvslista? I staden finns massor av saker att uppleva när det kommer till historia. Fin arkitektur, ett marinmuseum, ett rikt föreningsliv, mysigt centrum med det mesta man kan tänkas behöva.

Den marina världsarvsstaden Karlskrona har ett rikt näringsliv i unika miljöer där gammalt möter nytt. Ett nära samarbete mellan BTH och näringslivet har lett till att flera av Karlskronas företag är ledande inom ett antal nya kunskapsområden.

Karlskrona har en fantastisk miljö och det är nära till bland annat kultur, nöjen, shopping, skog och bad. Havet ger möjligheter till en spännande fritid som student. Varför inte prova på dykning, segling, havskajak eller fiske i din nya studentstad? Eller kanske långfärdsskridskor och isjaktssegling? I Karlskrona finns också en mängd olika idrottsföreningar. Det finns även ett brett utbud av restauranger och ett rikt musik- och kulturliv.

Karlshamn erbjuder ett stort utbud av handel, kultur och nöjesliv. Fokus för näringslivet är digitala upplevelser och flera av företagen är startade av BTH:s tidigare studenter. Havet gör sig ständigt påmint i Karlshamn, oavsett var du befinner dig i staden är det alltid nära till Östersjön och till naturupplevelser. Det finns gott om charmiga gågator runt om i Karlshamn med mysiga caféer, shopping, pubar och restauranger samt annat nöjesliv. Karlshamn är också känt för sitt aktiva musik- och teaterliv. Det finns ett stort och varierat utbud av föreningar och fritidsaktiviteter oavsett vad du är intresserad av."

Finns det något ni är extra stolta över? 
BTH tillhör världstoppen när det gäller forskning inom mjukvaruutveckling. Vi rankas sexa i världen och högst i Europa när det gäller antal publikationer i ledande tidskrifter inom området.

Har ni några kända profiler som har studerat hos er?

Martin Walfisz, grundare av Massive Entertainment
Jimmy Nilsson, utsedd till Sveriges bästa utvecklare flera gånger
Fredrik Dalenfjäll, ljudredigerare. Har fått pris på Golden Reel Awards, det mest prestigefulla priset för ljud inom film och tv efter Oscarspriset

Om ni skulle beskriva BTH med 3 personlighetsdrag, vilka skulle det vara?
Nyskapande, Nyfiken, UtmanandeNu har du fått läsa mer om hur det var kan vara att studera på Blekinge Tekniska Högskola! Vill du veta mer om vilka utbildningar du kan läsa på skolan? 

Till Blekinge Tekniska Högskola

Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Möt ditt framtida universitet: Umeå universitet

Umeå Universitet är en plats där människors olikheter uppmuntras och gränser bryts. Staden bjuder på alla nyanser, från soliga sommardagar till vita vintrar, från pulserande stadsliv till lugna, tysta norrskensnätter. Det är ett av landets största universitet där du kan välja bland 150 program och 1 600 kurser.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Möt din framtida högskola: Högskolan i Halmstad

Högskolan i Halmstad är känd för sina populära och verklighetsförankrade utbildningar. Skolan fokuserar på att rusta människor för framtiden genom att skapa värden, driva innovation och utveckla samhället. Läs mer om vad det innebär att studera på Högskolan i Halmstad här!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-10

Första antagningsbeskedet - vad behöver du ha koll på?

Den 9 juli 2021 kommer första antagningsbeskedet för dig som sökt utbildningar på universitet och högskola inför höstterminen! Oavsett om du har kommit in på din utbildning eller är reserv så finns det en del praktiska saker att ha koll på. Vi har samlat den viktigaste informationen här!

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in