Visa studentum.se som: Mobil
Person som sitter med en dator vid ett bord

20 yrken som förhindrar framtida arbetslöshet

Står du inför ditt utbildningsval, är du arbetslös eller bara taggad på att byta bana? Här är 20 yrken Arbetsförmedlingen spår kommer ha goda jobbchanser, nu och i framtiden.

Idag är närmare 40 procent av de som är inskrivna på Arbetsförmedlingen mellan 18 och 30 år. Att så många unga är inskrivna som jobbsökande har medfört att regeringen satsat på åtgärder för att tillgängliggöra studier, dels genom fler platser på utbildningarna, dels genom generösare CSN-regler. Arbetsförmedlingen uppmuntrar nu alla unga att satsa på studier för att motverka framtida arbetslöshet.

Omid Rahmanian är jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen. Han tipsar om att:

1) Fixa gymnasiet

Dina möjligheter till eftergymnasiala studier behöver inte vara körda bara för att du inte gått klart gymnasiet. Du kan komplettera dina gymnasiestudier på komvux. Känns det övermäktigt? Då finns även folkhögskolor som har utbildningar som ger gymnasiekompetens. Kulturen på en folkhögskola är ofta en annan än på gymnasiet eller komvux. Kanske kan ett miljöombyte motivera dig till att avsluta dina gymnasiestudier.

– Av de som är långtidsarbetslösa är det få som har avslutade gymnasiestudier, så att komplettera dina gymnasiestudier eller plugga vidare är ett bra första steg.

Jag vill hitta en folkhögskola

2) Hitta ett framtidsyrke du är intresserad av

Framtidsyrken är Arbetsförmedlingens benämning på yrken där efterfrågan på arbetskraft kommer att vara stor de kommande fem åren och framåt. Titta extra på vilka yrken som är framtidsyrken när du väljer utbildning, då maximerar du dina jobbchanser i framtiden.

– Om du är ung och känner att du inte hittat rätt jobb eller utbildning ännu vill jag skicka med dig detta: du har ett helt liv framför dig och om du har hamnat fel nu kan du absolut kosta på dig en nystart! Det är vanligt att byta yrke flera gånger under sitt yrkesliv.

20 framtidsyrken enligt Arbetsförmedlingens senaste yrkesprognos:

10 jobb med kort utbildning och goda jobbchanser

3) Sök flera utbildningar

Om du vill ha ett jobb snabbt tipsar Omid om att läsa på en Yrkeshögskola. Samtidigt lyfter han att många väljer bort högskolestudier för att de tror att de inte har vad som krävs för att bli antagen. Omid uppmanar därför till att söka flera utbildningar.

– Släng in en ansökan till något intressant och om du blir antagen, så har du säkert vad som krävs. Långt, långt fler har det, än de som söker.

Källa: Arbetsförmedlingen

Senast uppdaterad: 17 nov 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-03-18

5 yrken för dig med god syn

Visste du att det finns yrken som kräver att du har bra syn? Men du behöver inte oroa dig. Din nedsatta syn behöver inte hindra dig från att få ditt drömjobb! Här kan du lära dig mer om fem yrken med synkrav!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-06-09

7 yrken med kort utbildning, goda jobbchanser och hög lön

Vilka yrken har bäst jobbchanser, hög lön och kräver endast en kortare utbildning? Vi listar sju yrken för dig som vill vara säker på att utbildningen du väljer leder till ett jobb med bra lön!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-01-18

Snabbskola i SEO

En bra text eller hemsida ska inte bara vara intresseväckande och informativ för besökaren, den ska också vara optimerad för sökmotorerna. Men vad är egentligen sökmotoroptimering och vad är det bra för? Här är Studentums tips på hur ni tar er till toppen av träfflistan! 

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in