Därför är du inte för gammal för att plugga

Har du arbetat eller av andra anledningar påbörjat studier senare i livet? Här ger vi dig några anledningar till att inte se ålder som ett hinder för att påbörja en utbildning

Medelålders kvinna vid laptop

Söker du en utbildning efter några (eller många) år som yrkesverksam, föräldraledig eller vill du kanske av andra anledningar påbörja en karriär senare i livet? För dig som är lite äldre och funderar på att börja plugga finns många möjligheter, och du är långt ifrån ensam. 

Att ta steget direkt efter gymnasiet till universitetet, yrkeshögskolan eller folkhögskolan är ett alternativ – men långt ifrån det enda. På dagens rörliga arbetsmarknad är det inte ovanligt att återvända till undervisningen under yrkeslivet. Kanske för att vidareutbilda dig inom ditt område, eller för att byta bana och skola om dig inom ett nytt. Kanske har du prioriterat annat i livet tidigare? Då är det aldrig för sent att börja! 

Plugga utan att flytta eller pendla 

Distansstudier är ett väldigt populärt alternativ oavsett ålder. Idag kan du välja mellan massor av olika utbildningar utan att behöva flytta eller pendla till skolan. Genom att plugga på distans kan du sköta dina studier hemifrån och du har också möjlighet att genomföra utbildningen i din egen takt. Det kan underlätta när det kommer till att balansera studierna med familj, extrajobb eller privatlivet i övrigt.  

Personer över 45 är säkrare på sitt utbildningsval 

Att navigera och hitta rätt utbildning är något många tycker är svårt. Men personer över 45 år upplever utbildningsvalet som betydligt lättare än yngre blivande studenter. Det visar studentum.se:s användarundersökning, där vi bland annat frågade respondenterna hur de upplever utbildningsvalet. Knappt en tiondel av personer över 45 år svarade att de tycker att utbildningsvalet är väldigt svårt, medan nästan en tredjedel av de mellan 18 och 25 år tyckte det. Längre livserfarenhet innebär mer tid med dig själv, du känner dig själv bättre, vet vad du vill, vad du inte vill, samt vilka dina främsta styrkor och svagheter är. 

Annat jobb eller vidareutbildning? Du är inte ensam! 

En stor andel av alla yrkesverksamma förväntas behöva vidareutbilda eller omskola sig inom de närmaste åren, det visar flera rapporter från bland annat World Economic Forum och Arbetsförmedlingen. Många jobb försvinner i takt med digitaliseringen, samtidigt som många nya roller uppkommer. Du är alltså långt ifrån ensam om att fundera över att gå en utbildning vid 40, 50 eller senare. Att vidareutbilda sig och få ett bra – eller bättre – jobb är anledningar som består under hela yrkeslivet.  

Rätt till studiemedel 

Du har rätt till studiemedel från CSN ända fram till och med att du är 60 år gammal. Fram till och med att du är 50 får du studiestödet i 240 veckor, motsvarande ungefär sex års heltidsstudier. Efter det minskar tiden du har rätt till studiemedel med 20 veckor per år. När du är 60 kan du alltså fortfarande ta 40 veckor.  

Om du redan jobbar och har jobbat i minst åtta år kan omställningsstudiestödet vara aktuellt för dig – antingen om du vill byta bana eller vidareutbilda dig. Omställningsstudiestödet består också av en bidragsdel och en lånedel. Lånedelen kan du ta fram till och med året du fyller 60, bidragsdelen kan du få till och med året du fyller 62. Här kan du läsa mer om omställningsstudiestödet och villkoren som gäller. Bra att veta är att du kan ta del av det här stödet även om du har förbrukat din period för studiemedel från CSN tidigare. 

Källor: csn.se, arbetsformedlingen.se, weforum.org 

Denice Karlsson

Denice Karlsson

Digital Content Manager (Visa mer)
Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på studentum.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om utlandsstudier, antagning, behörighet och andra studierelaterade ämnen på studentum.se. Utöver skribent är hon även projektledare för sajtens årliga målgruppsundersökning Studentrapporten. Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton. (Mindre)

Om

Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på studentum.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om utlandsstudier, antagning, behörighet och andra studierelaterade ämnen på studentum.se. Utöver skribent är hon även projektledare för sajtens årliga målgruppsundersökning Studentrapporten. Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton.

Annonser