Svara på vår undersökning och var med och tävla om ett presentkort värt 295 kronor på SF Anytime! 🎦🍿 Gör undersökningen här ➡️

Medelålders kvinna vid laptop

Därför är du inte för gammal för att plugga

Söker du en utbildning efter några (eller många) år som yrkesverksam, föräldraledig eller vill du kanske av andra anledningar påbörja en karriär senare i livet? För dig som är lite äldre och funderar på att börja plugga finns många möjligheter, och du är långt ifrån ensam. 

Att ta steget direkt efter gymnasiet till universitetet, yrkeshögskolan eller folkhögskolan är ett alternativ – men långt ifrån det enda. På dagens rörliga arbetsmarknad är det inte ovanligt att återvända till undervisningen under yrkeslivet. Kanske för att vidareutbilda dig inom ditt område, eller för att byta bana och skola om dig inom ett nytt. Kanske har du prioriterat annat i livet tidigare? Då är det aldrig för sent att börja! 

Plugga utan att flytta eller pendla 

Distansstudier är ett väldigt populärt alternativ oavsett ålder. Idag kan du välja mellan massor av olika utbildningar utan att behöva flytta eller pendla till skolan. Genom att plugga på distans kan du sköta dina studier hemifrån och du har också möjlighet att genomföra utbildningen i din egen takt. Det kan underlätta när det kommer till att balansera studierna med familj, extrajobb eller privatlivet i övrigt.  

Personer över 45 är säkrare på sitt utbildningsval 

Att navigera och hitta rätt utbildning är något många tycker är svårt. Men personer över 45 år upplever utbildningsvalet som betydligt lättare än yngre blivande studenter. Det visar studentum.se:s användarundersökning, där vi bland annat frågade respondenterna hur de upplever utbildningsvalet. Knappt en tiondel av personer över 45 år svarade att de tycker att utbildningsvalet är väldigt svårt, medan nästan en tredjedel av de mellan 18 och 25 år tyckte det. Längre livserfarenhet innebär mer tid med dig själv, du känner dig själv bättre, vet vad du vill, vad du inte vill, samt vilka dina främsta styrkor och svagheter är. 

Annat jobb eller vidareutbildning? Du är inte ensam! 

En stor andel av alla yrkesverksamma förväntas behöva vidareutbilda eller omskola sig inom de närmaste åren, det visar flera rapporter från bland annat World Economic Forum och Arbetsförmedlingen. Många jobb försvinner i takt med digitaliseringen, samtidigt som många nya roller uppkommer. Du är alltså långt ifrån ensam om att fundera över att gå en utbildning vid 40, 50 eller senare. Att vidareutbilda sig och få ett bra – eller bättre – jobb är anledningar som består under hela yrkeslivet.  

Rätt till studiemedel 

Du har rätt till studiemedel från CSN ända fram till och med att du är 60 år gammal. Fram till och med att du är 50 får du studiestödet i 240 veckor, motsvarande ungefär sex års heltidsstudier. Efter det minskar tiden du har rätt till studiemedel med 20 veckor per år. När du är 60 kan du alltså fortfarande ta 40 veckor.  

Om du redan jobbar och har jobbat i minst åtta år kan omställningsstudiestödet vara aktuellt för dig – antingen om du vill byta bana eller vidareutbilda dig. Omställningsstudiestödet består också av en bidragsdel och en lånedel. Lånedelen kan du ta fram till och med året du fyller 60, bidragsdelen kan du få till och med året du fyller 62. Här kan du läsa mer om omställningsstudiestödet och villkoren som gäller. Bra att veta är att du kan ta del av det här stödet även om du har förbrukat din period för studiemedel från CSN tidigare. 

Källor: csn.searbetsformedlingen.se, weforum.org 

Senast uppdaterad: 15 dec 2022
Denice Karlsson
Digital Content Manager

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-11-11

7000 nya studieplatser på korta YH-utbildningar

Myndigheten för Yrkeshögskolan (MYH) har beslutat om att inför en ny utbildningstyp som kallas korta YH-utbildningar. Den nya utbildningstypen är kurser eller kurspaket som är mer flexibla än vanliga YH-utbildningar. Vi har samlat information om de nya utbildningarna för dig som vill söka!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-03-29

Kostnadsfritt webbinarium om marknadsföringstrender 2022

Vill du lära dig allt du behöver veta om marknadsföringstrenderna 2022? Då har du kommit rätt! Ta del av ett webbinarium med Erik Modig, professor vid Handelhögskolan.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-01-20

Guide: Branscher som behöver kompetens

Går du i tankar på att studera och undrar hur jobbmöjligheterna ser ut inom olika branscher? Vi listar 19 branscher och yrken inom dessa med goda möjligheter för jobb, ta del av vår guide här!

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in