Yrkesutbildningar – för dig som vill ha en specifik yrkestitel

Välj mellan allt från personlig tränare till journalist eller elinstallatör. Vilken utbildning passar dig bäst? Utbudet bland yrkesutbildningar är varierat och du kommer med största sannolikhet att hitta något för dig!

För dig som vill ha en specifik yrkestitel

Välj mellan allt från personlig tränare till journalist eller elinstallatör. Osteopat, pilot eller florist. Vilken utbildning passar dig bäst? Utbudet bland yrkesutbildningar är varierat och du kommer med största sannolikhet att hitta något för dig!

Vad är en yrkesutbildning?

Yrkesutbildning innefattar studier som är allt från 2 dagar till flera år långa och du kan läsa en utbildning inom de allra flesta branscher. Generellt går det att säga att en yrkesutbildning leder till en specifik yrkestitel, men det finns såklart också undantagsfall. En yrkesutbildning är ett bra alternativ för dig som på så kort tid som möjligt vill utbilda dig och har möjlighet att betala för det om det krävs.

Yrkesutbildningar ges oftast av privata företag och många gånger i nära samarbete med näringslivet. Det är då en perfekt möjlighet att knyta värdefulla kontakter redan under din studietid. I många yrkesutbildningar varvas teoretiska och praktiska moment, men även det kan se olika ut beroende på vad det är för utbildning. En yrkesutbildning kan helt enkelt se väldigt olika ut beroende på vem som anordnar den och vad det är för utbildning.

Läs en yrkesutbildning på distans

Många yrkesutbildningar går att läsa på distans vilket passar perfekt för dig som vill kunna styra över var, när och hur du studerar. Det du behöver ha är en dator och internetuppkoppling för att kunna kommunicera med lärare veta vad som ska göras. 

Till yrkesutbildningar på distans

Kostar det att läsa en yrkesutbildning?

Det vanligaste är att en yrkesutbildning kostar, men det finns också de som är kostnadsfria. Vad yrkesutbildningen kostar beror på vilken typ av utbildning det är samt vem som är anordnare. Om yrkesutbildningen inte är studiemedelsberättigad kan utbildningsanordnaren i vissa fall ha ett samarbete med en bank som du kan erbjudas ta lån via.

Bra att veta om yrkesutbildningar

Om yrkesutbildningen ges av till exempel en folkhögskola, universitet, YH-anordnare eller annan institution som går under statlig tillsyn måste utbildningen uppfylla en del kriterier för att få erbjudas. Om yrkesutbildningen istället ges av privat anordnare är det bra att undersöka om den är godkänd av branschorganisationen för yrkesområdet och om utbildningen ger ett nationellt eller internationellt godkänt diplom eller liknande. Att läsa recensioner från tidigare studenter är också ett bra tips! 

En yrkesutbildning har ofta ett starkt fokus på ett område eller yrkestitel och ger dig spetskompetens inom det område du vill. 

Vill du läsa mer om olika yrkesutbildningar och hitta din drömutbildning? 

Till yrkesutbildningar


Annonser