Visa studentum.se som: Mobil

6 tips för att bli flytande i ett främmande språk!

De flesta av oss har studerat ett eller flera främmande språk i skolan, men den verkliga frågan är: kan du tala språket? Det vill säga, kan du ha en konversation på språket i fråga?

Omge dig själv med språket

De första stegen mot att uppnå flytande kunskaper inkluderar att omge sig själv med målspråket. Nedan följer ett par enkla, praktiska tips för hur du gör detta i vardagen.

  1. Skapa en Spotify-lista med låtar du tycker om på målspråket och lyssna på den medan du tränar eller städar.
  2. Lyssna på webbradio eller populära poddprogram på målspråket medan du gör dig i ordning på morgonen eller innan du går och lägger dig.
  3. Följ bloggare som lägger upp inlägg på målspråket och skriver om saker du brinner för.
  4. Följ kändisar och sociala influencers som publicerar på målspråket på Instagram (eller andr sociala medier). På så sätt får du se lite av studiespråket varje gång du kollar ditt nyhetsflöde – vilket antagligen är 10 gånger om dagen.
  5. Läs böcker på studiespråket (om du inte hittar några på biblioteket eller i din lokala bokhandel är det ofta relativt prisvärt att beställa secondhand online).
  6. Planera en resa till ett land där man talar målspråket nästa gång du ska på semester – om ekonomin tillåter.

Dessa tekniker hjälper dig framför allt att förbättra din hörförståelse – en av de viktigaste hörnstenarna i dina språkkunskaper.

Automatisera dina kunskaper med hjälp av regelbunden repetition

Ju mer ens ordförråd automatiseras, desto lättare blir det att använda ett språk. För att uppnå den nivån krävs det dock en hel del övning. Det finns många bra appar för regelbunden men utspridd repetition där ute (kolla till exempel in WordDive). En del av dem lär även ut grundläggande grammatik och hur man använder den i verkliga livet.

Det kan absolut kännas läskigt att börja tala ett nytt språk, men det finns ingen anledning till oro. Under resor är det nästan garanterat att lokalborna blir imponerade bara över det faktum att man försöker kommunicera på deras språk istället för att förlita sig på engelska.

I vissa fall kan misstag till och med föra med sig fördelar, då man antagligen inte gör om samma fel i framtiden.

hur du lär dig ett nytt språk

Lär dig vanliga utfyllnadsord och interjektioner

Har du någonsin lagt märke till hur många småord man lägger till under en konversation på sitt modersmål? Dessa ord, så kallade utfyllnadsord, inkluderar uttryck som "så", "visst" och "jag förstår". De kan vara bra att ha när man behöver ge sig själv lite tid att tänka eller vill reagera på något ens konversationspartner säger.

Det kan även vara bra att lära sig ett par artiga fraser som uttrycker att man inte hörde eller förstod vad någon sa. Om man har övat in meningar som: "Ursäkta, jag förstod inte. Kan du ta det igen?" på studiespråket blir det lättare att undvika att man hasplar ur sig saker som "Va?" eller "Huh?"

Genom att förbereda sig mentalt på olika situationer som kan uppstå kan man reagera snabbare när de faktiskt gör det. Ju mer man övar och ju större självförtroende man har, desto lättare blir det att inleda ett samtal på ett främmande språk.

Skulle du vilja lära dig ett nytt språk?

Här hittar du alla utbildningar inom språk och språkvetenskap!

Senast uppdaterad: 04 sep 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Möt ditt framtida universitet: Karolinska Institutet

Karolinska Institutet är känt för att vara ett av världens främsta universitet inom medicin. Skolan erbjuder landets bredaste utbud av medicinska utbildningar. Studentum har pratat med skolan för att ta reda på hur det är att studera där.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-03-02

Studera i Italien

Har du planer på eller är nyfiken på hur det är att studera i Italien? Här är guiden om hur det är att studera i Italien.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-03-05

Inom vilka yrken finns det jobb 2024?

När man ska välja utbildning kan det var bra att ha koll på vilka yrken som det kommer finnas jobb inom de närmaste åren. Den 7 februari släppte Arbetsförmedlingen en ny prognos över de yrken som det kommer vara minst och störst konkurrens om 2024. Läs mer om vilka yrken du ska satsa på här!

Läs mer
Logga in
Vår Facebook
Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från studentum.se