30 nov 2021

Inte redo för en lång utbildning? Gå en enskild kurs på yrkeshögskolan!

Vill du inte gå en hel YH-utbildning men ändå bredda din kompetens? Vissa yrkeshögskolor erbjuder enskilda kurser, eller kurs på tom plats som det även kallas. Här kan du läsa mer om hur ansöker till enskilda kurser på en yrkeshögskola.

Om det finns lediga platser kvar efter att antagningen är klar kan en yrkeshögskola öppna antagningen till en eller flera enskilda kurser inom en YH-utbildning. Kurserna är CSN-berättigade och passar dig som vill bredda dina kompetens utan att gå en hel YH-utbildning. Du kan välja att gå flera olika kurser för att få just den kompetens som du söker.


Vill du gå en enskild kurs inom yrkeshögskolan? 

Här hittar du alla YH-kurser!


Antagning och urval till enskilda kurser

Antagningskraven till de enskilda kurserna är samma som om du skulle gå hela utbildningen. Om det är fler sökande än det finns platser på kursen så görs ett urval. Efter att du fått gått en kurs sätts ett betyg (icke godkänt, godkänt eller väl godkänt). Du kan även få ett utbildningsbevis.

Vad innebär det att plugga på yrkeshögskolan?

YH-utbildning är eftergymnasial, kombinerar teori med praktik och genomförs i nära samarbete med arbetslivet. De flesta som studerar en YH-utbildning får jobb direkt efter examen. 

Kort fakta om YH-utbildningar

  • Utbildningarna är oftast mellan ett och tre år långa
  • Du utbildas för en tydlig yrkesroll
  • Teori varvas med praktik (LIA, Lärande i Arbete)
  • Utbildningarna är framtagna utifrån arbetsmarknadens behov
  • Alla YH-utbildninagr berättigar till studiemedel från CSN och de flesta är avgiftsfria

Källa: myh.se, yrkeshogskolan.se

Senast uppdaterad: 30 nov 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-17

Möt din framtida högskola: Högskolan Kristianstad

Moderna värdegrunder och höga betyg från Universitetskanslersämbetet är Högskolan Kristianstad den högskola som hade flest sökande till höstterminen 2018. Lär känna din framtida högskola här. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-01

Framtidens arbetsliv - 7 framtidsjobb

Hur ser framtidens arbetsliv ut? Trygghetsrådet (TRR) har tagit fram en rapport som kan ta oss närmre svaret på den frågan. Låt dig inspireras att tänka om och tänka nytt. Här är listan med möjliga framtidsyrken! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-02-20

Hur ska man prioritera när man väljer utbildning?

Tycker du att det känns svårt att välja eftergymnasial utbildning? Du är inte ensam! Här hittar du tips och råd om hur du kan tänka när du ska välja din framtida utbildning.

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in