Plugga i Frankrike

Design, arkitektur och universitet i världsklass

Bienvenue en France! Att studera i Frankrike ger dig en unik möjlighet att utöver din utbildning lära dig språket och kulturen i världens mest besökta land! Här hittar du universitetsutbildningar, språkkurser och utbytesprogram. Hitta din utbildning i Frankrike idag!
Visar 1-20 av 25 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 25 träffar
1
2

Plugga i Frankrike!

Plugga i ett av världens mest populära resmål!

Att studera utomlands är en unik möjlighet att skaffa nya erfarenheter. Du som väljer att plugga i Frankrike kommer att lära känna nya kulturer och lära dig det franska språket – på samma gång! Dessutom kommer att du lära känna nya vänner från hela världen. Frankrike har varit ett ledande kulturland i över 1000 år och är ett av världens mest populära resmål!  

Universitet, högskolor och les grandes écoles

Du som väljer att åka till Frankrike för att plugga har mänger av offentliga universitet och högskolor att välja på. Här känner du också igen den europeiska utbildningsmodellen där tre års studier ger en kandidatexamen, ytterligare två år ger en masterexamen och slutligen en treårig doktorsgrad. I Frankrike kallas detta gradsystem för LMD (Licence, Master, Doctorat), där licence motsvarar en kandidatexamen, master motsvarar en masterexamen, och doctorat motsvarar en doktorsgrad.

Högskolorna i Frankrike erbjuder yrkesutbildningar och varje skola är begränsad inom ett visst kursområde. Det finns t.ex. konsthögskolor (les écoles d’art), arkitekthögskolor (les écoles d’architecture) och så kallade IEP (instituts d’études politiques) som är statsvetenskapens högskolor. Andra högskoleutbildningar du kan läsa i Frankrike är exempelvis medicin, odontologi, farmaci och juridik.

Utöver universitet och högskolor har Frankrike hundratals prestigefulla elitskolor – Les grandes écoles. Här utbildas traditionellt sett Frankrikes politiska och vetenskapliga elit. Eftersom skolorna är högt ansedda och har väldigt få studieplatser är antagningskraven höga och det krävs ofta att du har läst en tvåårig förberedande utbildning för att kunna bli antagen.

Vad kostar det att studera i Frankrike?

Om du vill läsa på ett offentligt universitet eller högskola ligger studiekostnaden på cirka 150 - 200 euro per år. Privata skolor kan ha varierande studieavgift. Att läsa på en grande école kostar oftast mer än andra skolor. En utbildning inom ekonomi (som tillhör de dyrare utbildningarna) på dessa skolor kostar mellan 4 500 - 7 000 euro per år.

Kraven för att få studiestöd i Frankrike är samma krav som ställs på svenska utbildningar. Kontakta Centrala studiestödsnämnden, CSN, för att höra om just den utbildning som du är intresserad av berättigar till studiestöd eller inte. 

Hur ansöker jag till en utbildning i Frankrike?

Frankrike har ingen central ansökningsportal till sina skolor som Sverige har. Du får själv ta reda på antagningskrav och ansökningsdatum på de skolor du är intresserad av. Sista ansökningsdatumet kan variera både mellan skolor och städer. Oftast är det någon gång mellan april och juni.

Din ansökan ska innehålla: dina gymnasiebetyg översatta till franska (tänk på att du kan behöva få din översättning verifierad av ditt gymnasium), ett personligt brev till skolan du ansöker till, ev. arbetsprovet och ett språktest.

Vilka förkunskaper behöver jag?

För att kunna söka till en utbildning i Frankrike måste du uppfylla vissa förkunskapskrav. Det handlar om både akademiska förkunskaper och om språkliga förkunskaper. Du som har fullständiga gymnasiebetyg och är behörig att studera på högskolenivå här i Sverige är du även behörig att studera på universiteten i Frankrike. Dock kan de exakta kraven variera - precis som här i Sverige.

Kontakta antagningsenheten på de skolor du är intresserad av för att få information om vad som krävs för just den.

Behöver jag göra ett språktest?

Många universitet- och högskolor kräver även att du har goda kunskaper i franska. En del kräver att du gör någon form av språktest för att bevisa det. Vanliga tester är TCF (Test de Connaissance du Français), DALF och DELF. Du kan göra dessa genom Franska Institutet i Stockholm.

Självklart finns det möjligheter för dig som inte kan franska att studera i Frankrike. Många utbildningar ges även på engelska, främst utbildningar inom management och ekonomi.

Läs mer om studier i Frankrike

Utlandsguide Frankrike

Utlandsguide Frankrike

Jämför dina favoriter