Visa studentum.se som: Mobil

Flygledarutbildningar

Flygledarutbildning

Är du en noggrann person som tycker om att ha många bollar i luften? Som flygledare ansvarar du för att leda flygplanen, förhindra kollisioner och se till att trafiken flyter på ett säkert sätt. Hitta din flygledarutbildning nedan!

På Yrkesplugget får du möjligheten att utbilda dig till ett riktigt yrke, där vi varvar teori på skolan med praktik ute på företagen. Du som har en bra utbildning kommer alltid att vara attraktiv på arbetsmarknaden och så gott som garanterad ett arbete i transportbranschen.

Vi ber om ursäkt men din sökning gav tyvärr inga träffar... Vänligen gör en Ny sökning

Flygledarutbildning

Vad gör en flygledare?

Som flygledare arbetar du vanligtvis i flygtornet på en flygplats eller i en kontrollcentral. Där ser du till att separera flygplanen i luftrummet så att kollisioner inte uppstår. För att göra det håller du kontakt med piloterna och ger dem instruktioner och tillstånd för start och landning. Kommunikationen sker på engelska via en radio och flygplanen ser du på en radar där all information finns: vilket plan det är, höjden det har och i vilken hastighet det flyger i.

En flygledare har också kontakt med fordonen på marken, för att de inte ska vara på fel plats vid fel tillfälle. All kommunikation, oavsett om det är med flygplan eller andra fordon, är strikt reglerad internationellt. Eftersom det som sägs mellan flygledare och piloter ska vara så kortfattat som möjligt finns det bestämda ord som används. Det görs eftersom det bara är en åt gången som kan sända ut sitt radiomeddelande på frekvensen, den ska vara blockerad så lite som möjligt.

Jag vill bli flygledare, hur gör jag?

Det finns i nuläget bara ett par flygledarutbildningar i Sverige, de ligger i Malmö och Linköping. Ett annat alternativ är att utbilda sig inom Försvarsmakten, då är det utbildningen till reservofficer som gäller, eller utomlands. Förkunskapskraven som ställs skiljer sig dock åt i olika länder men du måste vara fullt frisk, ha normal syn och normal hörsel.

Detta krävs för att kunna bli flygledare:

  • Synskärpan på avstånd ska vara 6/9 per öga eller bättre, samt att skärpan för båda ögonen ska ligga på 6/6 eller bättre (om du har laseropererat ögonen ska du kontakta Transportstyrelsen/Luftfart för information)
  • Normalt färgseende
  • Normal hörsel
  • Fullt frisk
  • Intygen får inte vara äldre än tre månader

Det är viktigt att du som flygledare kan fatta snabba beslut, är stresstålig och har en god samarbetsförmåga.

Vilka möjligheter finns det efter en flygledarutbildning?

Arbetsplatsen är ett flygledartorn eller kontrollcenter på en flygplats och arbetet kan gälla antingen civil eller militär trafik – eller båda delarna. Det finns tre typer av flygledartjänster:

  • Flygledare i flygledartorn (flygplatskontroll) ansvarar för plan som startar och landar samt för luftrummet närmast flygplatsen
  • Flygtrafiken i luften längre bort leds med hjälp av radar från terminalkontrollen
  • Flygtrafiken på hög höjd leds av områdeskontrollen