Yrkesutbildning

Flygledarutbildning

Längd
2,5 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
Höst och vår se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Längd
2,5 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
Höst och vår se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Få mer information om utbildningen 👍

Videoreportage

Om utbildningen

Flygledarutbildning

Utbilda dig till flygledare

Är du också nyfiken på flygledaryrket? Det är ett spännande och varierande yrke, där du är mitt i händelsernas centrum. Tillsammans med dina kollegor säkerställer du att flygtrafiken flyter på i Sveriges luftrum och guidar piloter från världens alla hörn på ett säkert, välordnat och effektivt sätt.

Flygledare är ett stimulerande yrke som innebär ansvar med fokus på att se till att alla är säkra i vårt luftrum. Tillsammans ser vi till att människor tar sig från A till B på ett säkert och effektiv sätt och med minsta möjliga påverkan på miljön.

Med utgångspunkt i flygsäkerhet

En flygledares primära uppgift är att se till att flygtrafiken flyter på ett säkert och effektivt sätt. Flygledarna är experter på att ''separera'' trafiken, alltså att skilja flygplanens rutter åt så att de inte kolliderar.

Flygsäkerhet är grunden till all flygtrafikledning. En flygledare har bra simultankapacitet och samarbetar ständigt med piloter, markpersonal och andra flygledare. Som flygledare fattar man ständigt beslut i en dynamisk miljö.

Start, landning och trafik på olika höjd

En flygledare arbetar med civil och militär trafik. Det finns tre olika typer av flygledartjänster. De som arbetar i flygledartorn (flygplatskontroll) ansvarar för flygplanen som startar och landar och luftrummet närmast flygplatsen. Terminalkontrollen radarleder trafiken i luften längre ut från flygplatsen, medan områdeskontrollen dirigerar trafiken på hög höjd.

För mer information om Flygledarutbildning, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

1 tillgängligt startdatum

Höst och vår

  • Klassrum
  • Malmö

Så ansöker du

Vi öppnar för ansökningar igen i juni 2024 Urvalstester inför antagningen sker under september oktober  2024 i Malmö och Stockholm. Glöm inte att bifoga ditt gymnasiebetyg annars kan vi inte hantera din ansökan.

LFVs flygledartester hjälper till att mäta de egenskaper som krävs för att kunna utbilda sig till och utföra arbetet som flygledare.

Kognitiva urvalstester

LFV använder kognitiva urvalstester som heter FEAST och är framtagna av Eurocontrol. FEAST inkluderar ett antal verktyg som hjälper till att mäta de egenskaper som krävs för att kunna utbilda sig till och utföra arbetet som flygledare. Testerna är speciellt framtagna för att mäta just dessa egenskaper och säger inget om hur du kommer att lyckas i andra jobb.

Testerna genomförs i datasalar tillsammans med 12-15 personer. Testerna hålls i Malmö eller Stockholm på bestämda datum som planeras inför varje antagningsperiod. Du som uppfyller kraven kommer att få en länk där du kan boka tider för test när det är aktuellt. 

Första urvalstestet

Testerna är på engelska och det innehåller också ett kunskapstest på engelska. De tar ca 3 timmar och mäter bland annat:

  • Förmåga att fatta beslut
  • Minnas och komma ihåg information
  • Simultankapacitet
  • Perceptuell snabbhet
  • Tredimensionell förmåga

Testerna mäter kognitiva egenskaper och det är inget man kan plugga på. Det bästa sättet att förbereda sig för testerna är att vara kognitivt på topp det vill säga att man har ätit bra, sovit gott och varför inte ta en rask promenad innan så att du är alert. Då testerna är på engelska kan det vara en bra idé att fräscha upp sin engelska till exempel genom att lyssna på engelska eller läsa engelska böcker. Testerna är krävande och du behöver vara fokuserad i flera timmar. Om du blir sjuk eller på annat sätt känner att du inte kommer att orka fokusera så är det bättre att du ber att få göra testerna vid ett annat tillfälle.

LFV följer Eurocontrols rekommendationer som säger att man bara får göra testerna en gång. Ange i ansökan om du redan har genomfört FEAST-testerna.

Testerna sker i två omgångar och om du klarar de första testerna så kommer du att bjudas in till omgång två av tester som sker på ett senare datum ca två veckor senare.

Andra urvalstestet

Steg 2 i vår urvalsprocess innehåller det man kallar "worksample-tester" där du kommer att få testa på hur det är att jobba som flygledare. Inga förkunskaper behövs. Dessa tester tar ca 5 timmar och sker även de i Stockholm eller Malmö.

När testerna är klara beslutas vilka som kommer att kallas till nästa steg som är en kompetensbaserad intervju. Detta sker genom att vi lägger ihop resultatet på de två testomgångarna och sen rankas kandidater efter resultat. De med högst resultat kallas först.

Personliga egenskaper

Det krävs vissa personliga egenskaper för att bli en bra flygledare, exempelvis stresstålighet. En flygledare måste kunna hålla många saker i huvudet och kunna förutse vad som kommer att hända inom den närmsta tiden. Det gäller att en flygledare har koll på detaljer och inte missar värdefull information. Även om det tidvis kan bli mycket att göra för en flygledare, gäller det att hålla huvudet kallt och fortsätta att jobba stabilt även om det blir stressigt. Att vara flygledare innebär också att man ska samarbetar bra med andra och att man är tydlig i sin kommunikation.

För att undersöka dessa viktiga kompetenser genomför vi en kompetensbaserad intervju och inför den får man också svara på ett personlighetsformulär online. I intervjun kommer vi att be dig om exempel från situationer i riktiga livet så att vi kan utvärdera hur väl du besitter de kompetenser som krävs. Intervjun sker på plats i Stockholm och i Malmö.

När alla intervjuer är klara håller LFV det som vi kallar för en kommission, en beslutspanel kan man säga. Alla resultat från tester och intervju summeras då på ett objektivt sätt och beslut fattas om vem som kommer att erbjudas en plats på flygledarutbildningen.

Antagning

Efter det att du har fått besked om antagning väntar en rad praktiska saker som också måste avklaras innan du är redo att börja på flygledarskolan. Då kommer du få klara instruktioner om vad du behöver göra, och det är inget du behöver göra innan du får ditt besked.

Medicinsk undersökning

För att kunna bli flygledare måste du ha en godkänd medicinsk undersökning. Flygledare kontrolleras varje år så att de är fullt friska. När man ska börja på skolan gör man en så kallad förstagångsundersökning. Den är ganska omfattande och tar nästan en hel dag. Läkarundersökningen som krävs benämns EASA FCL klass 3 och genomförs på Flygmedicinskt Centrum i Malmö eller Aleris Flyg- och Dykmedicinskt centrum i Stockholm.

Kravet är att man ska vara fullt frisk. Vad som innebär att vara fullt frisk regleras av transportstyrelsen och med det menas att du har god syn och hörsel, inte lider av någon svår sjukdom som till exempel epilepsi, diabetes eller hjärtfel. Har du legat på sjukhus eller behandlats medicinskt för något under den senaste tiden kan det vara bra att kolla upp detta och att om det blir aktuellt räkna med att besked om medicinsk undersökning kan dröja eller kräva mer undersökningar. Detsamma gäller om du har ätit psykofarmaka eller behandlats för psykisk ohälsa. Känner du några tveksamheter gällande detta kan du själv kontakta Transportstyrelsen och en flygläkare som får genomföra en medicinsk undersökning klass 3. En fullständig beskrivning av de medicinska kraven finns i EU förordningen 2015-340.Läs om flygmedicin på transportstyrelsen.se.

Säkerhetskontroll

Säkerhetskontrollen innebär registerkontroll och en säkerhetsintervju enligt Säkerhetsskyddslagen 2018:585. I syfte att säkerställa att endast pålitlig personal får tillgång till LFVs säkerhetskänsliga information och verksamhet säkerhetsprövar LFV personal som får eller kan få tillgång till denna. Säkerhetsprövningen syftar till att klarlägga om en person kan antas vara lojal mot de intressen som skyddas i säkerhetsskyddslagen och i övrigt är pålitlig från säkerhetssynpunkt. Vid säkerhetsprövningen ska sådana omständigheter beaktas som kan antas innebära sårbarheter i säkerhetshänseende. I säkerhetsprövningen ingår en säkerhetsprövningsintervju och en registerkontroll mot SÄPO. Du kan läsa mer om säkerhetsprövning på Säkerhetspolisens hemsida under Säkerhetsskydd, Personalsäkerhet. 

Tips!

  • LFV följer Eurocontrols rekommendationer som säger att man bara får göra testerna en gång. Kontakta oss om du redan har genomfört FEAST-testerna.
  • Testerna är krävande och du behöver vara fokuserad i flera timmar. Om du blir sjuk eller på annat sätt känner att du inte kommer att orka fokusera så är det bättre att du ber att få göra testerna vid ett annat tillfälle.
  • Kom utvilad och tänk på att äta ordentlig frukost/lunch innan. 
  • Testerna sker på engelska, därav viktigt med goda kunskaper i engelska.

Kursinnehåll

Under utbildningen varvas teori med praktiska övningar inom ämnen som flygtrafiktjänst, flygtrafikregler, flygnavigation, flygmeteorologi och flygengelska. De praktiska övningarna sker i skolans simulatorer.

Utbildningen av flygledare sker på Entry Point North (EPN) som ligger i Hyllie i Malmö. Skolan drivs sedan 2006 i samarbete mellan det svenska LFV och dess motsvarigheter IAA på Irland och Naviair i Danmark. Utbildningen är ca 2,5 år, varav 1,5 år på EPN och ca 1 år på en arbetsplats där du har en elevanställning hos LFV. Utbildningen är studiemedelsberättigad.

Personlig handledning 

Varje kurs har en kurschef som ansvarar för utbildningen. Hela utbildningen sker i tätt samarbete mellan elever och instruktörer. Lärartätheten är hög och eleverna får nästintill individuell handledning av sina instruktörer. Instruktörerna följer elevernas utveckling och ger råd och tips om vad de behöver träna vidare på. Uppföljningen pågår under hela utbildningstiden och syftar till att ge både elev och kursledning besked om utvecklingen.

Effektiv utbildning 

Tempot i utbildningen är periodvis högt. För varje delkurs finns en målsättning och kvalitativ nivå som studenterna ska uppnå för att kunna fortsätta utbildningen. För att bli godkänd på de teoretiska proven krävs 75 % rätt svar. Möjlighet till omprov finns. Under hela utbildningen sker utvärdering av din kompetens och utveckling. Om du inte uppnår kursmålen avbryts din utbildning.

Ekonomi och boende 

Under utbildningstiden är du som student berättigad till studiemedel från CSN. LFV kan inte hjälpa till med bostad under utbildningstiden.

Reportage

Träffa Sara, flygledare på Landvetter

Flygledarutbildning LFV

Sara är en av LFVs flygledare i tornet på Landvetter. Hon driver även instagramkontot @miss.airtrafficcontroller där hon visar upp sin vardag som flygledare, samtidigt som hon sprider kunskap om hur flygtrafikledning fungerar.

Träffa Mikael, flygledare i Luleå

Flygledarutbildning LFV

Mikael har jobbat som flygledare i 25 år, till största delen i Luleå. Han har även hunnit med att jobba på flygtrafikledningen i Vidsel samt ett par år på Försvarsmaktens flygstab, där han jobbade med luftrumsfrågor. Idag är Mikael operativ chef för flygtrafikledningen i Luleå.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Flygledarutbildning

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Flygledarutbildning LFV
Hyllievattenparksgata 11A
21532 Malmö

Bli flygledare

Är du också nyfiken på flygledaryrket? Det är ett spännande och varierande yrke, där du är mitt i händelsernas centrum. Tillsammans med dina kollegor säkerställer du att flygtrafiken flyter på i Sveriges luftrum och guidar piloter från världens alla hörn...

Läs mer om Flygledarutbildning LFV och visa alla utbildningar.

Highlights