Filtrera efter
Apotekstekniker
Utbildningstyp
Plats
Utbildningsform
Fler filter
Visar 1-5 av 5 träffar
Annonser

Populära platser

Reportage inom Apotekstekniker

Vad gör en apotekstekniker?

En apotekstekniker är specialist på både receptfria läkemedel och egenvårdsprodukter och sköter även försäljning av dessa. Apoteksteknikern ger även råd om exempelvis, hygienartiklar, solskydd och tandvård.

Även läkemedel för djur finns i apotekens receptfria sortiment och därmed faller också de produkterna inom apoteksteknikerns område. Apoteksteknikern kan också ansvara för apotekets lager och packa upp nya leveranser av läkemedel och andra produkter.

Apotekstekniker arbetar också inom dosapoteket. Där doseras och förpackas läkemedel i påsar som portioner utifrån när läkemedlet ska tas. Där handlar arbetsuppgifterna om övervakning, kontroll och kvalitetssäkring av produktionen.

Vad innehåller en apoteksteknikerutbildning?

För att bli apotekstekniker behöver du gå en YH-utbildning som är 1,5 år lång. Under utbildningens gång får du bland annat lära dig om butiksekonomi, försäljning, egenvård, medicin, varuhantering, logistik och recepthantering.

På apoteksteknikerutbildningen får du lära dig om yrkesrollen som apotekstekniker och hur du bemöter kunder och ger rådgivning. En grundläggande kurs inom medicin ingår också i utbildningen där du får lära dig om människokroppens uppbyggnad samt olika sjukdomstillstånd och dess orskaker. 

Apoteksteknikerutbildningen innehåller inte bara teori utan du får även möjlighet att använda dina teoretiska kunskaper i praktiken, genom LIA (Lärande I Arbete) som är en stor del av utbildningen.

Plugga till apotekstekniker på distans

Du kan studra apoteksteknikerutbildningen på distans på ett flertal yrkeshögskolor. En distansutbildning kan passa dig som vill studera på ett mer flexiblet sätt. Du bestämmer själv när och var du studerar. Vissa apoteksteknikerutbildningar på distans innehåller fysiska träffar.

Vilken behörighet behöver du för att studera till apotekstekniker?

Behörigheten till apoteksteknikerutbildningen varierar mellan olika yrkeshögskolor, men du behöver alltid grundläggande behörighet, vilket innebär en gymnasieexamen eller motsvarande. För vissa apoteksteknikerutbildningar behöver du även särskild behörighet, till exempel minst godkänt betyg i följande kurser: 

  • Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
  • Naturkunskap 2
  • Engelska 6

Efter att du har gått en apoteksteknikerutbildning

När du har gått en utbildning till apotekstekniker kan du jobba på ett apotek, dosapotek, hälsokosthandel eller inom läkemedelsindustrin. 

Prognoserna visar att många apotekstekniker kommer att gå i pension inom de närmaste åren och efterfrågan på utbildad personal kommer därmed att öka mycket. Behovet av apotekstekniker finns i hela landet.