Sammanfattning
YH-utbildning
Mölnlycke
Tre terminer, 300 Yh-poäng
Heltid
Studiemedelsberättigad
Kommande starter
Mölnlycke
januari 2024 
Vår  
Är du intresserad av frågor och arbete som rör import och export?

Tullspecialist (CCS)

Är du intresserad av frågor och arbete som rör import och export? Då är Tullspecialistutbildningen garanterat något för dig!

De svenska företagens internationella handel ökar. Nya regelverk och krav på effektivare tullhantering samt integration av tullsystem länder emellan är alla orsaker som bidrar till en ökad efterfrågan av personer med tullkompetens. YHiMs utbildning Tullspecialist (Customs Compliance Specialist) ger dig förutsättningar för att behärska detta samtidigt som du får en heltäckande kompetens för att kunna arbeta inom alla kunskapsgrenar inom tullområdet. Det kan exempelvis röra sig om import, export, särskilda förfaranden, tullvärde, klassificering av varor, ursprungshantering och transiteringar m.m. 

Under utbildningen tränas även de studerande i affärsmannaskap för att skapa förståelse för hur en korrekt tullhantering kan påverka ett företags ekonomi och affärsstrategi.

Efter utbildningen har du förmåga att hantera samtliga steg i tullproceduren och även ha kompetens för att arbeta med egenkontroll och utvecklingsfrågor på området. 

Bristen på tullkompetens är stor hos många företag vilket leder till att de inte kan leva upp till de krav som ställs enligt lag. Omvärldens snabba förändringar påverkar även starkt de svenska företagens internationella handel. Händelser såsom Brexit, förändrade politiska lägen, införande av handelshinder i olika länder runtom i världen samt digitaliseringen påverkar även hur man på ett kompetent sätt framöver måste hantera företagens tullfrågor.  

YHIM var först i Sverige med att starta en Tullspecialistutbildning i januari 2017. Det har på många år inte har funnits någon heltäckande utbildning inom tullområdet i landet vilket även innebär att efterfrågan på välutbildad personal är stor.

Ovanstående faktorer i kombination med stora pensionsavgångar på området skapar en mycket ljus framtida arbetsmarknad för personer med en gedigen utbildning specialiserad inom tullområdet. 

Efter Tullspecialistutbildningen kan du arbeta såväl på företag som köper eller säljer varor från utlandet men även på logistik- eller speditionsföretag. Du kan också arbeta som tullspecialist/konsult hos ett s.k. tullombud som har hand om företags tullärenden, tullhantering och tullfrågor. 

För mer information om Tullspecialist (CCS) , vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Du söker till skolan online via skolans hemsida. Om du lever med skyddad identitet kan du maila eller ringa för att få vidare instruktioner.

Grundläggande behörighet genom:

  1. gymnasieexamen från gymnasieskola eller kommunal vuxenutbildning,
  2. svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1,
  3. är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning, eller
  4. genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.

Läs mer om grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier hos myndigheten för .yrkeshögskolan.

Krav på särskilda förkunskaper

Godkända betyg (minst E/G/3) i:

  • Svenska 2/B alt Svenska som andraspråk 2/B alternativt 2 årskurser, delat betyg svenska respektive litteratur eller motsvarande
  • Engelska 6 alt Engelska B eller motsvarande

Urval

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet platser för utbildningen ska ett urval göras bland samtliga behöriga sökande. Urvalspoäng baseras på betyg, meriterande kurser, eftergymnasial utbildning samt yrkeserfarenhet.

Betyg för de kurser som denna utbildning har som särskilda förkunskapskrav poängsätts enligt följande: E/G/3=5 p, D=7.5 p, C/VG/4=10 p, B=12.5 p, A/MVG/5=15 p. Motsvarande poängsättning för studieomdöme från Folkhögskola. 

För sökande som uppfyller behörigheten genom utländska betyg, behörighetstest alternativt reell kompetens erhåller 5 p. (Max. 45 poäng)

Meriterande gymnasiala kurser med minst betyget E/G: Svenska 3/C, Matematik 3/C, Engelska 7/C, Moderna språk steg 3 och steg 4 samt Modersmål steg 1 och steg 2 poängsätts med 5 p/kurs. (Max. 35 poäng)

Eftergymnasial utbildning på minst 2 år (heltid) inom inköp/export/ logistik/ försäljning B2B eller motsvarande poängsätts med 13 p. (Max. 13 poäng)

Efterfrågad kompetens

Exempel på yrken du kan jobba med efter utbildningen:

Tullspecialist

Tullkonsult

Tullombud


Områden:

Handel

Import

Export

Logistik

Spedition

Tull

Kursinformation

AEO - 15 Yh-poäng
Affärsmannaskap - 20 Yh-poäng
Examensarbete - 10 Yh-poäng
Import och Export Norge - 10 Yh-poäng
Import och Exportprocessen - 30 Yh-poäng
Internationell Handel - 15 Yh-poäng
Klassificering - 25 Yh-poäng
Lagar, Regler och Avtal - 30 Yh-poäng
LIA 1 - Observation - 35 Yh-poäng
LIA 2 - Tillämpning - 40 Yh-poäng
Strategi för Handel - 10 Yh-poäng
Särskilda Förfaranden - 20 Yh-poäng
Transport och Informationslogistik - 10 Yh-poäng
Tullengelska - 10 Yh-poäng
Uppföljning och Egenkontroll - 10 Yh-poäng
Ursprung - 10 Yh-poäng

Totalt 300 Yh-poäng

Examen & Intyg

Utbildningen leder till Yrkeshögskoleexamen.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiestöd från CSN. Du betalar själv för kurslitteratur, resor och uppehälle.

Yrkeshögskolan i Mölnlycke Facebook

YHiM - Yrkeshögskolan i Mölnlycke

Utbildning i trivsam miljö, med mycket kompetenta lärare När du väljer att satsa ett till två år på en utbildning kan det vara skönt att veta att du kommer att tillbringa en stor del av din tid i fräscha och...


Läs mer om YHiM - Yrkeshögskolan i Mölnlycke och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Tullspecialist (CCS)

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

YHiM - Yrkeshögskolan i Mölnlycke

Långenäsvägen 5
435 80 Mölnlycke

Tel: 031-724 66 04
Fax 031-724 66 60
www.yhim.se

Recensioner

Snittbetyg: 4,5

Baseras på 19 recensioner.

Jessica Malin

YHIM är en väldigt bra skola. Lärare samt styrelse/vägledare vill ens bästa och ser till att skapa en bra arbetsplats. Utbildningen till Tullspecialist har varit väldigt bra.

Rektor Kommentar:
Hej!

Vad bra att du gillar vår skola. Vi vill alltid ert bästa då vi tror att detta lönar sig för er som studerar.
Malin Gunnarsson

En rolig och utmanande utbildning som passar både dig med eller utan tidigare erfarenhet kring tull. Det bästa är att vi får både bred och djup kunskap i många ämne som idag saknas på många företag. Nu ser jag fram att få komma ut på praktik och använda min kunskap.

Rektor Kommentar:
Hej!

Precis som du skriver passar utbildningen både de som sysslat med tull och de som inte sysslat med tull. Utbildningen är verkligen eftersökt av företagen.
Linnéa Steen

Jag tycker att utbildningen är väldigt givande och lärorik. I sin helhet tycker att att utbildningen har ett bra upplägg. Vissa kurser som har varit kortare tycker jag dock skulle varit längre då det kändes som att man fick stressa sig igenom all information. Väldigt mycket information på väldigt kort tid. Jag tycker att skolan och lärarna är st...

Magnus Kommentar:
Hej Linnea!

Vad roligt att du gillade vår utbildning! Ibland är det lite mycket som skall in i kurserna men som du skriver så försöker våra lärare ett hjälpa till.
Visa mer
Recensioner
Recensioner
(4,5)
Baseras på 19 recensioner.
Se alla recensioner för utbildningen
Skolrecensioner
(4,4)
Baseras på 71 recensioner.
Se alla skolans recensioner
Gör intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Tullspecialist (CCS) från YHiM - Yrkeshögskolan i Mölnlycke, fyll i följande uppgifter: