Grundnivå (Högskole- och Kandidatexamen)

Juristprogrammet

Uppsala Universitet, i Uppsala
Längd
270 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Antagningshistorik
Längd
270 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Antagningshistorik

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst 2024

  • Klassrum
  • Uppsala

Om utbildningen

När du utbildar dig till jurist får du omfattande kunskaper om hur vårt samhälle ser ut och fungerar där juridiken utgör samhällets spelregler. Programmet fokuserar på seminarier där du får diskutera verklighetsbaserade scenarion och resonera kring vilka rättsregler som är aktuella. Tillsammans med de metoder och verktyg som vårt juristprogram ger kan du med din ämneskunskap identifiera, analysera och lösa komplicerade problem, vilket gör dig väl förberedd inför ditt kommande arbete som jurist.

Under den första delen av programmet läser du grundläggande obligatoriska kurser i juridisk metod, statsrätt och konstitutionell EU-rätt, civilrätt, straff- och processrätt, associationsrätt och skatterätt samt förvaltningsrätt och internationell rätt. De ger dig en god överblick över rättssystemet.

På den avancerade nivån inriktar du till stor del dina studier på valfria och tematiska kurser. Om du vill kan du även läsa en termin eller ett läsår utomlands. Inom denna del ingår även en kurs i rättshistoria och allmän rättslära samt ett avslutande examensarbete som du även kan kombinera med praktik.

Utbildningen leder till en juristexamen.

Många av våra tidigare studenter arbetar på försäkringsbolag, banker, organisationer, företag samt inom kommuner, myndigheter och departement. Du kan även arbeta med mänskliga rättigheter, biståndsarbete och hållbarhetsfrågor för att nämna några områden med stort behov av juridisk kompetens. En avslutad juristexamen ger behörighet för framtida arbete som domare, åklagare och advokat.

Så ansöker du

Grundläggande behörighet + Historia 1b eller 1a1+1a2, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2

Examen & Intyg

Juristexamen
Uppsala Universitet
Box 256
751 05 Uppsala

Uppsala universitet är ett internationellt välkänt forskningsuniversitet med vetenskapens och utbildningens utveckling i fokus. Universitetet främjar utveckling och innovation genom en aktiv roll i samhället. Uppsala universitet har ett stort utbildningsutbud på både grundnivå och avancerad nivå. Nya masterutbildningar lockar...

Läs mer om Uppsala Universitet och visa alla utbildningar.

Highlights