Grundnivå (Högskole- och Kandidatexamen)

Språkkonsultprogrammet

Längd
180 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Antagningshistorik
Längd
180 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Antagningshistorik

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst 2024

  • Klassrum
  • Lund

Om utbildningen

I en värld full av texter behövs experter.

Om utbildningen

I dagens informationssamhälle skriver vi mer än någonsin. Ändå är det få som har utbildning för det och många behöver anlita professionell hjälp. Det är där språkkonsulten kommer in. En språkkonsult driver ofta egen textbyrå eller arbetar som anställd på företag eller myndigheter. Arbetsuppgifterna kan vara textredigering, textgranskning, korrekturläsning, utbildning, framställning av informationsmaterial, språkliga utredningar och policyfrågor. Språkkonsulter arbetar både med tryckta texter och med digitala texter, på webbplatser och i sociala medier.

Konsten att skriva, granska och redigera texter är central i språkkonsultutbildningen, som är uppbyggd av kurser i ämnet svenska. Tillsammans ger kurserna en god förståelse för svenskans struktur, variation och bruk. En språkkonsult får ofta hålla i kurser och därför finns också inslag av pedagogik, retorik och muntlig framställning. Utbildningen innehåller också praktikinslag som ger de studerande möjlighet att utveckla sin yrkesroll och skapa viktiga kontakter för framtida yrkesverksamhet.

Lunds språkkonsultutbildning har en valbar termin som ger möjlighet att spetsa utbildningen med till exempel juridik, marknadsföring eller projektledning. Det finns också möjlighet att läsa en praktikkurs under den valbara terminen. Under sista terminen skriver du ditt examensarbete utifrån material från en verksamhet. Du har möjlighet att göra examensarbetet som ett uppdrag för en arbetsgivare.

Efter utbildningen

Programmet leder till en kandidatexamen i svenska med inriktning på språkkonsultverksamhet. Språkkonsulter kan arbeta med:

  • textgranskning och korrekturläsning
  • textbearbetning och textredigering
  • framställning av informationsmaterial
  • internutbildning av skribenter och talare
  • klarspråk
  • språkliga utredningar
  • omarbetning till lättläst
  • policyfrågor, skrivregler och terminologi.

De språkkonsulter som finns ute i arbetslivet arbetar också som skribenter, journalister, redaktörer eller lärare. Språkkonsultutbildningen ger även en bra grund för vidare studier på avancerad nivå och forskarutbildning. Vår kompetensfolder och intervjuer med språkkonsulter finns på institutionens hemsida.

Här kan du läsa mer om vad några av våra tidigare språkkonsultstudenter tyckte om programmet och vad de arbetar med idag.

Antagning till programmet

Programmet har ordinarie antagning inför varje hösttermin. Om det finns plats öppnar vi varje vår även för antagning till termin 2 för dig som redan läst en grundkurs i svenska språket, och varje höst för antagning till termin 3 för dig som dessutom läst en fortsättningskurs i svenska språket. Läs mer om antagning till senare del av program här.

Behörighet

För att bli behörig till programmet måste man skriva och bli godkänd på ett antagningsprov. Antagningsprovet inför programstarten hösten 2024 genomförs som ett digitalt, zoomövervakat prov och äger rum lördagen den 27 april 2024 kl. 9.00-14.00. Efter att anmälan har stängt kommer du att få information om antagningsprovet i ett mejl. Du behöver svara på det för att få provkod och länk till provet. Läs mer om antagningsprovet.

http://www.sol.lu.se/sprakkonsult

Så ansöker du

Grundläggande behörighet + Engelska 6, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2. För tillträde till utbildningen krävs dessutom godkänt antagningsprov.

Examen & Intyg

Kandidatexamen
Lunds universitet
Lund

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare,...

Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar.

Highlights