Om utbildningen
Kyl- och värmepumpstekniker är ett fritt och omväxlande yrke där du får möjlighet att hantera både praktiska uppgifter och problemlösning.
Du kommer att vara involverad i att installera, underhålla och reparera kyl- och värmepumpssystem för olika applikationer och i olika typer av byggnader och industrier. Det är ett tekniskt spännande yrke som kräver både praktisk kompetens och förmåga att lösa tekniska utmaningar.
I utbildningen får du praktisk erfarenhet av att arbeta med olika typer av kyl- och värmepumpssystem i olika byggnader och applikationer. Utbildningen är särskilt lämplig för dig med ett tekniskt intresse och en vilja att lära sig mer om olika processer, system, material och lagar som rör området. Eftersom yrket innebär mycket interaktion, både på svenska och engelska, med kunder, leverantörer och kollegor, är det också en fördel om du trivs med kommunikation och samarbete.
Lär dig om energilösningar och kyl- och värmepumpssystem
I utbildningen får du den kompetens som krävs för att effektivt hantera kyl- och värmepumpssystem på olika sätt. Utöver detta kommer du att lära dig om:
- Förnyelsebara energilösningar.
- Att läsa och använda ritningar samt manualer, vilket är av stor vikt inom branschen.
- Att följa lagar, standarder och bestämmelser som är relevanta för ditt arbete.
- Att välja och motivera systemlösningar på ett sätt som gynnar miljön, tillgängligheten, servicen och driftsäkerheten.
Denna breda kompetens ger dig verktygen att inte bara hantera tekniska aspekter av kyl- och värmepumpssystem. Du lär dig även att integrera hållbara och effektiva lösningar i ditt arbete.
Utbildning på plats i Luleå
Du läser den här YH-utbildningen på plats i Luleå. Allt kursmaterial finns tillgängligt på vår digitala plattform. Du kommer att ha regelbunden kontakt med lärare och studiekamrater, både i våra lokaler och genom webbmöten, chatt och forum.
På Lernias yrkeshögskola kombinerar vi praktiska övningar med projektarbeten, vilka du redovisar antingen digitalt eller på plats. Du kommer även att få möjlighet att delta i studiebesök, seminarier och workshops. Utbildningen går främst på plats i Luleå, men med vissa inslag av distansundervisning.
En stor del av utbildningen är du ute på en arbetsplats
En viktig del av utbildningen är lärande i arbete (LIA), där du kommer att utföra arbete som kyl- och värmepumpstekniker ute på olika företag. Du kommer att ha en handledare som stöttar dig under dina LIA-perioder och ger dig återkoppling på ditt arbete. Genom LIA får du möjligheten att testa dina teoretiska kunskaper i praktiken och samtidigt knyta värdefulla kontakter inför framtiden.
Så ansöker du
Behörighet
Grundläggande behörighet
Du är behörig att antas till en yrkeshögskoleutbildning om du uppfyller något av följande:
- Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.
- Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1 ovan.
- Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
- Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.
Utöver detta kräver vissa utbildningar särskilda förkunskaper och/eller villkor. Se nedan vad som gäller för just denna utbildning.
Särskilda förkunskaper/villkor
Endast grundläggande behörighet krävs.
Examen & Intyg
Efter utbildningen
Olika arbetsuppgifter som kyl- och värmepumpstekniker
En kyl- och värmepumpstekniker kan utföra olika avancerade arbetsuppgifter inom området. Exempel på arbetsuppgifter är:
- Felsökning
- Underhåll
- Driftsättning
- Dimensionering av kyl- och värmepumpssystem.
När du avslutat utbildningen kan du välja att specialisera dig som kyltekniker, värmepumpstekniker eller båda.
Arbeta som styr- och reglertekniker eller energikonsult
Den här utbildningen leder till flera spännande yrkesval. Bland annat kan du arbeta som styr- och reglertekniker eller energikonsult. I dessa roller kommer du hantera komplexa system som integreras med ventilationssystem eller andra energilösningar. Efter utbildningen kan du också programmera, konfigurera, driftsätta och felsöka styr- och reglersystem för kyl- och värmepumpssystem.
Som energikonsult kommer du att analysera, utvärdera och föreslå olika energilösningar för kunder. Du kommer att ha kunskap om olika energikällor, energiomvandlingar, energieffektivisering, energibalans, energideklaration, energimarknad och energipolitik.
Möjliga arbetsplatser
Arbetsplatser för kyl- och värmepumpstekniker varierar, det är vanligt att arbeta i olika industrier där uppvärmning, kylning eller nedfrysning behövs. Du kan även arbeta inom fastigheter. Då blir du mer involverad i installation, underhåll och optimering av kyl- och värmepumpssystem i olika typer av byggnader. Till exempel i villor, flerbostadshus, kontorsbyggnader, skolor, sjukhus, hotell, köpcentrum eller idrottsanläggningar.
Efter utbildningen kan du även arbeta på entreprenadföretag som utför olika uppdrag inom kyl- och värmepumpsteknik. Eller på konsultföretag som erbjuder rådgivning, projektering, utredning och utvärdering inom området. Du kan även få anställning på en kommunal förvaltning som ansvarar för drift och underhåll av kyl- och värmepumpssystem i kommunens fastigheter. Då kan du bli tekniker, styr- och reglertekniker eller energikonsult.
Videoreportage
Intresseanmälan
Vill du ha en utbildning med mycket praktik och som leder till jobb? Lernia Yrkeshögskola erbjuder kostnadsfria och studiemedelsberättigade YH-utbildningar inom följande områden: Vårdadministration Pedagogisk verksamhet IT Teknik, Industri & Tillverkning Vårdspecialiseringar Alla utbildningar är framtagna tillsammans med stora aktörer inom...