YH-utbildning

Bygglovshandläggare

Lernia Yrkeshögskola, i Luleå (+1 orter)
Längd
2 år
Utbildningstakt
Heltid/deltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
Hösten 2024 (+2 starter)
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-05-15
Utbildningsform
Distans med träffar
Längd
2 år
Utbildningstakt
Heltid/deltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
Hösten 2024 (+2 starter)
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-05-15
Utbildningsform
Distans med träffar
Få mer information om utbildningen 👍

Kommande starter

Välj mellan 2 startdatum

Hösten 2024

  • Distans med träffar
  • Luleå
  • Sista ansökan: 2024-05-15

Hösten 2024

  • Distans med träffar
  • Lycksele
  • Sista ansökan: 2024-05-15

Om utbildningen

Var med och skapa framtidens byggnader och anläggningar – plugga till bygglovshandläggare!

Du lär dig viktiga kunskaper om hur du planerar, leder och följer upp byggprojekt från början till slut. Dessutom får du lära dig om byggteknik, arbetsmiljö, ekonomi och ledarskap.

Om utbildningen

Vill du arbeta med att planera och utveckla samhället? Då kan vår YH-utbildning till bygglovshandläggare vara något för dig! Utbildningen passar dig som har ett intresse för bygg- och miljöfrågor och som är serviceinriktad, noggrann, ansvarsfull och gillar kommunikation.

En bygglovshandläggare har en viktig roll i att se till att byggprojekt följer lagar och regler och bidrar till ett hållbart och attraktivt samhälle. Arbetsuppgifter för en bygglovshandläggare kan vara att handlägga och besluta om bygglov, förhandsbesked, rivningslov och andra ärenden inom bygg. Bygglovshandläggaren har kontakt med byggherrar, arkitekter, entreprenörer och allmänheten.

Teori och praktik i utbildningen

Vår YH-utbildning till bygglovshandläggare ger dig de kunskaper du behöver för att kunna arbeta professionellt och effektivt. Du lär dig om bygg- och planlagstiftning, byggnadsteknik, miljö- och klimatfrågor, digitalisering och GIS samt kommunikation och service. Utöver detta får du praktisk erfarenhet genom att göra en praktikperiod, Lärande i arbete (LIA), på en kommun eller ett privat företag.

Utbildning på distans med sex obligatoriska platsträffar i antingen Luleå eller Lycksele

Du läser utbildningen på distans och har sex obligatoriska platsträffar på vår yrkeshögskola i Luleå eller Lycksele. Det material vi använder i utbildningen hittar du i vår digitala plattform. Du har regelbunden kontakt med såväl lärare som studiekamrater via Teams, via webbmöten, chatt och forum.

I utbildningen är det både praktiska övningar och projektarbeten som du får redovisa digitalt eller på plats vid en fysisk träff. Dessutom kommer du få möjlighet att delta i studiebesök, seminarier och workshops som arrangeras av oss eller någon av våra samarbetspartners. Du behöver kunna studera på heltid för att klara utbildningen.

Praktisera som bygglovshandläggare under din LIA

Under en stor del av utbildningen kommer du att vara ute på en arbetsplats på LIA, lärande i arbete eller praktik. Du kommer då att få testa på att arbeta som bygglovshandläggare på en kommun eller ett privat företag. Under din LIA-period får du en handledare som stöttar dig och ger dig feedback på ditt arbete. Du kommer också att få möjlighet att använda dina teoretiska kunskaper i praktiken och knyta viktiga kontakter med potentiella arbetsgivare.

För mer information om Bygglovshandläggare, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Behörighet

Grundläggande behörighet

Du är behörig att antas till en yrkeshögskoleutbildning om du uppfyller något av följande:

1. Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.

2. Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1 ovan.

3. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.

4. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Utöver detta kräver vissa utbildningar särskilda förkunskaper eller villkor. Se nedan vad som gäller för just denna utbildning.

Särskilda förkunskaper

Du behöver ha kurser inom

Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper

  • Engelska 6, 100p
  • Svenska 3 eller Svenska som andraspråk 3, 100p

Examen & Intyg

Efter utbildningen

Efter utbildningen kan du arbeta med att handlägga och besluta om bygglov, ge förhandsbesked och rivningslov samt kontrollera byggprojekt för att se till att lagar och regler efterföljs. Du kan arbeta på kommunala byggnadsnämnder, privata byggkonsultföretag eller andra organisationer som arbetar med bygg- och planfrågor.

Arbetsuppgifter som bygglovshandläggare

Bygglovshandläggaren arbetar framför allt med att handlägga bygg-, mark- och rivningslov samt anmälningspliktiga ärenden. Som bygglovshandläggare kommer du att ha mycket kontakt med kommuninvånare, byggherrar, entreprenörer och arkitekter.

Du följer upp och kontrollerar att bygget går till på rätt sätt. Dessutom ser du till att lagar och regler följs. Arbetet som bygglovshandläggare är varierande och utvecklande och du kommer att få arbeta med olika typer av byggprojekt och ärenden. Som bygglovshandläggare får du ständigt utmana och utveckla dina kunskaper inom bygg- och planlagstiftning, byggnadsteknik, miljö- och klimatfrågor, digitalisering och GIS samt kommunikation och service.

Vad tjänar en bygglovshandläggare?

En bygglovshandläggare har en genomsnittlig ingångslön på mellan 27 500 kr och 34 000 kr i månaden. Lönen kan variera beroende på var du arbetar, din utbildning och tidigare erfarenhet. Lönen kan även öka med mer erfarenhet och ansvar och de högsta lönerna kan överstiga 70 000 kr i månaden.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Bygglovshandläggare

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Lernia Yrkeshögskola
Fredsborgsgatan 24
117 43 Stockholm

Vill du ha en utbildning med mycket praktik och som leder till jobb? Lernia Yrkeshögskola erbjuder kostnadsfria och studiemedelsberättigade YH-utbildningar inom följande områden: Vårdadministration Pedagogisk verksamhet IT  Teknik, Industri & Tillverkning  Vårdspecialiseringar Alla utbildningar är framtagna tillsammans med stora aktörer inom...

Läs mer om Lernia Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Highlights