Grundnivå (Högskole- och Kandidatexamen)

Personal- och arbetslivsprogram

Högskolan Dalarna, i Borlänge
Längd
180 hp
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Antagningshistorik
Längd
180 hp
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Antagningshistorik
Få mer information om utbildningen 👍

Videoreportage

Personal- och arbetslivsprogram

Högskolan Dalarna

Personalen är organisationens dyrbaraste tillgång. Tycker du om att arbeta med människor, vill medverka till att utveckla både medarbetare och organisationer är Personal- och arbetslivsprogrammet (PAL-programmet) rätt för dig!

Programmet ger dig den kompetens som krävs för att kunna arbeta med många olika personal- och organisationsrelaterade frågor såsom rekrytering, organisations- och ledarskapsutveckling, arbetsrättsfrågor och arbetsmiljöarbete. Det innebär att du kommer tillägna dig färdigheter och förhållningssätt som möjliggör att du kan arbeta med de personal- och arbetslivsfrågor som just du är intresserad av. 

Du läser kurser som är tematiskt utvecklade för arbetsuppgifter inom personalområdet och du får även möjlighet att knyta kontakt med arbetslivet. Under hela utbildningen har du regelbundna kontakter med yrkesverksamma, bland annat genom arbetslivsanknutna projektarbeten i kurser, praktik och gästföreläsare.

Med en bred kunskap om människan i arbetslivet kommer du som personalvetare ha en viktig roll då medarbetares kompetens, engagemang och välmående är avgörande för alla organisationers möjligheter att utvecklas och bli framgångsrika. 

Utbildningens innehåll

Under första årets studier introduceras ämnesområdet och du får grundläggande och breda kunskaper i personalvetarens många arbetsområden. Här läser du till exempel kurser med fokus på rekrytering, arbetsrätt, psykologi, organisationsteori, företagsekonomi och arbetsmiljö.

Under andra året får du ytterligare kunskaper och fördjupning i personalvetarens väsentliga arbetsområden: lärande i organisationer, organisationsförändringar och företagsekonomi. Du ska också orientera dig i olika perspektiv och tillämpningar samt tillägna dig ett vetenskapligt förhållningssätt. Under hela utbildningen sker tillämpningar genom företags- och organisationsanknutna uppgifter. Det finns även möjlighet att studera utomlands och under vårterminen välja den tio veckor långa praktikkursen.

Tredje årets studier syftar till att du ska fördjupa dina kunskaper och bredda din förståelse för personal- och arbetslivsfrågor på individ-, grupp-, organisations- och samhällsnivå. Du utvecklar även en fördjupad förståelse för vetenskaplig metod. Dina kunskaper ska vara tillräckliga för att du självständigt ska kunna genomföra undersökningar samt kunna söka, kritiskt granska, analysera och förmedla information på vetenskaplig grund. Examensarbetet ska utgå från en empirisk ansats med grund inom ramen för kunskapsområdet. Under den näst sista terminen finns också möjlighet till utlandsstudier.

För mer information om Personal- och arbetslivsprogram, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Efter studierna

Personalvetare arbetar såväl inom det privata näringslivet som i offentlig sektor, samt inom större eller mindre organisationer. Du kan vara anställd eller arbeta som egenföretagare/konsult. I nästan alla medelstora och stora organisationer finns personalvetare, ofta med anställning på någon personalavdelning.

Behörighet

Grundläggande behörighet

Examen & Intyg

Kandidatexamen

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst 2024

  • Klassrum
  • Borlänge

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Personal- och arbetslivsprogram

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Högskolan Dalarna
Högskolegatan 2
791 31 Falun

Välkommen till Högskolan Dalarna

Högskolan Dalarna har 14 000 studenter och 820 anställda. Ungefär 11 000 studenter vid lärosätet studerar nätbaserat på distans. Högskolan Dalarna ligger i framkant gällande studier på distans och nätbaserad undervisning. Högskolan Dalarna har ett brett utbildningsutbud både på grundnivå och...

Läs mer om Högskolan Dalarna och visa alla utbildningar.

Highlights