Grundnivå (Högskole- och Kandidatexamen)

Högskoleingenjörsprogram i Hållbara Energisystem

Högskolan Dalarna, i Borlänge (+1 orter)
Längd
180 hp
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Antagningshistorik
Längd
180 hp
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Antagningshistorik
Få mer information om utbildningen 👍

Videoreportage

Högskoleingenjörsprogram i Hållbara Energisystem

Högskolan Dalarna

Utbildningen inleds med en introduktion till området hållbara energisystem för att du direkt ska få bekanta dig med programmets inriktning och förhoppningsvis känna att du hittat rätt. Under första året lär du dig även grundläggande kunskaper och färdigheter som förväntas av en ingenjör oavsett inom vilket område du jobbar inom, exempelvis matematik, statistik och CAD. Första året har även praktiska inslag där du får tillverka och testa en solfångare. I vissa kurser används programvara som kräver en dator med Windows 10, har du inte den möjligheten på egen hand erbjuds du att använda våra datorer på Campus.

Under programmet sker sedan fördjupning inom energiteknik. Programmet avslutas med en projektkurs i hållbara energisystem följt av ett examensarbete där du får möjlighet att arbeta med ett relevant projekt tillsammans med företag och/eller forskare under hela sista terminen.

Kontakt med arbetslivet

På Högskolan Dalarna strävar vi efter att arbeta branschnära och ger dig som student tidigt kontakter med möjliga framtida arbetsgivare. I kurserna ingår både praktiska och teoretiska moment hos företag, där du har goda möjligheter att knyta an och jämföra praktisk verksamhet med dina kunskaper om dagens och morgondagens energiteknik. Företagskontakter sker även i olika former av aktiviteter på campus tillsammans med övriga studenter på programmet. Knutet till oss har vi även Energikompetenscentrum (EKC) som är en kanal för samverkan mellan Högskolan Dalarna, energibranschen och det omgivande samhället.

Andra aktiviteter som studenter kan ta del av är "Energicafé" och "Träffa en ingenjör". Till Energicaféet bjuds både studenter och näringsliv in till spännande föreläsningar och diskussioner med representanter från företag med energianknytning. "Träffa en ingenjör" är en mötesplats där nyligen utexaminerade ingenjörer berättar om sin studietid och nuvarande arbetsuppgifter samt kan svara på frågor och diskutera med dig som student.

För mer information om Högskoleingenjörsprogram i Hållbara Energisystem, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Efter studierna

Som högskoleingenjör inom energi har du en mångsidig utbildning och kan arbeta inom ett brett urval av olika områden. Du kan bland annat arbeta med teknik för att producera el från förnybara resurser som vind, sol och biomassa. Du kan ta fram tekniska lösningar för att energieffektivisera och styra användning av energi, och utveckla tekniker för distribution och lagring av energi.

Som färdig ingenjör finns många olika ingångar till karriären inom energibranschen, som till exempel driftingenjör, projektingenjör och projektledare. Det kan vara i energiföretag, industriföretag, teknikföretag eller i konsultverksamhet. Vill du istället arbeta mer med samhällspåverkan finns även möjligheter inom myndigheter eller andra samhällsorgan i rådgivande eller beslutsfattande positioner. 

Hur ser arbetsmarknaden ut?

Energibranschen är i stort behov av rekrytering av ingenjörer dels för att ersätta stora pensionsavgångar inom branschen och dels för nya expansiva områden för att till exempel utveckla förnybar energiteknik och smarta elnät.

Branschorganisationen Energiföretagen Sverige har visat att det behövs många energiingenjörer under de närmaste åren över hela landet, inte bara i storstadsområdena.

Examen

Högskoleingenjörsexamen, Teknikområde: Energiteknik.

Behörighet

Grundläggande behörighet + Matematik 3c eller Matematik D, Fysik 2, Kemi 1

Examen & Intyg

Högskoleingenjörsexamen

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Högskoleingenjörsprogram i Hållbara Energisystem

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Högskolan Dalarna
Högskolegatan 2
791 31 Falun

Välkommen till Högskolan Dalarna

Högskolan Dalarna har 14 000 studenter och 820 anställda. Ungefär 11 000 studenter vid lärosätet studerar nätbaserat på distans. Högskolan Dalarna ligger i framkant gällande studier på distans och nätbaserad undervisning. Högskolan Dalarna har ett brett utbildningsutbud både på grundnivå och...

Läs mer om Högskolan Dalarna och visa alla utbildningar.

Highlights