Visa studentum.se som: Mobil
Sammanfattning
YH-utbildning
Distans
2 år
Heltid
CSN-berättigad
Distans
Startdatum: Höst 2021 - Distans
Energiingenjör

Energiingenjör

Denna utbildning är för dig som vill vara med och bidra till en hållbar samhällsutveckling genom att minska energiförbrukningen inom industri och fastigheter. Du ges möjligheten att fördjupa dig i energi-, teknik och klimatfrågor. Energi är framtidens bransch, så ta chansen att påverka och utveckla samhället både ekonomiskt och miljömässigt.

Om utbildningen

Energiingenjör är en yrkeshögskoleutbildning som anordnas i samverkan med arbetslivet och på uppdrag av Myndigheten för yrkeshögskolan. Du studerar på heltid under två år och får en yrkeshögskoleexamen. I varje kurs har vi i genomsnitt schemalagda lektioner två dagar per vecka. Övrig tid arbetar du med projekt, gruppuppgifter samt egna studier. Under Lärande i arbete (LIA) följer du arbetsplatsens arbetstider. Föreläsare och lärare som medverkar i utbildningen är personer med anknytning till yrkesområdet. Delkursen Engelska som fackspråk ges på engelska.

Vad är en Energiingenjör?

Energiingenjören hittar nya energieffektiva lösningar och utvecklar befintliga utifrån miljövänlighet och kostnadseffektivitet. För dig som framtida energiingenjör öppnar sig många möjligheter i en expansiv bransch. Utbildningen ger dig möjlighet till ett flexibelt arbete med stor variation mellan fältarbete och kontorsjobb.
Exempel på befattningar på kommande yrkesroll kan vara energiingenjör, energirådgivare, energispecialist, energistrateg eller projektledare inom hållbara system.

Efter avslutad utbildning ska deltagarna ha:

 • Kunskaper om energikällor, energiförsörjningssystem, och om kedjan från energiproduktion till distribution och förbrukning.
 • Färdigheter i att planera och genomföra energikartläggningar och energieffektiviseringsåtgärder.
 • Kompetens för att självständigt kunna bedöma och värdera olika energiförsörjningslösningar och energibesparande åtgärder utifrån ekonomiska och hållbarhetsmässiga perspektiv.
För mer information om Energiingenjör, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Grundläggande behörighet

Grundläggande behörighet att antas till utbildningen har den som:

 1. har avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning,
 2. har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1,
 3. är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning, eller
 4. genom svensk eller utländsk utbildning eller praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.

Kunskaper i svenska

Om du har ett annat modersmål än svenska, danska, färöiska, isländska eller norska måste du ha de kunskaper i svenska som behövs för att du ska kunna klara av utbildningen.

Särskilt prov

De flesta utbildningar kommer ha ett särskilt prov ett så kallat urvalsprov/antagningsprov. Det ligger till grund för urvalet till utbildningen. Alla behöriga sökande erbjuds att skriva provet som består av delar i svenska, engelska och matematik. Mer information om provet kommer du att få efter att du ansökt och blivit behörig till utbildningen.

Särskild behörighet

Förutom grundläggande behörigheter krävs det även särskilda behörigheter för denna utbildning. De särskilda behörigheterna som krävs för att ansöka till Energiingenjör är:

 • Energiteknik 1

eller

 • Fysik 1 och Matematik 2

FEIFLEX & studieorter

Samarbetet med olika kommuner - studera på hemmaplan

Vi är glada att kunna erbjuda denna utbildning i sju olika kommuner/orter runt om i Sverige. Detta görs möjligt genom att de studerande kan träffas på lärcenter i sin kommun och därifrån se lektionerna live med vårt koncept FEIFLEX.

Utbildningen ges i: Arjeplog, Arvidsjaur, Dorotea, Sollefteå, Sorsele, Vilhelmina och Västervik

FEIFLEX – läs på FEI var du än befinner dig

Utbildningen erbjuds med FEIFLEX – vårt innovativa system för flexibla studier.

FEIFLEX betyder att lektionerna genomförs i våra dynamiska klassrum samtidigt som de sänds i realtid. Du kan vid varje enskilt lektionstillfälle välja om du vill vara på plats hos oss eller delta aktivt på distans. Lektionerna går dessutom att repetera i efterhand, hur många gånger du vill.

Det innebär att du kan gå utbildningen var du än bor eller befinner dig. Med vår FEIFLEX-teknik kan du delta aktivt på lektioner i realtid när du befinner dig online. Vi rekommenderar att du använder ett bra headset och en webbkamera. Du som väljer att delta i undervisningen på plats får också studiekamrater som medverkar på distans. De kan befinna sig i Kiruna, Karlstad, Karlshamn – eller någon annanstans! I de specialutrustade klassrummen förenas alla i ett gemensamt lärande.

Utbildningens upplägg

Utbildningens omfattning är 400 yhp (YH-poäng). Undervisning sker två dagar per vecka, klockan 09.00-16.00, under 80 veckor. 23 veckor utgörs av praktik sk. LIA -Lärande i arbete. Utöver schemalagda lektioner krävs självstudier i form av litteraturinläsning, övningsuppgifter, m.m.

Utbildningen består av ett antal kurser enligt nedan. En veckas studier motsvaras av 5 yhp (YH-poäng), utbildningen omfattar sammanlagt 400 yhp inklusive LIA.

 • Ekonomi och investeringsbedömning (20 yhp)
 • Energidistribution (30 yhp)
 • Energieffektiviseringsteknik (20 yhp)
 • Energiförsörjningssystem (20 yhp)
 • Energiproduktion (30 yhp)
 • Engelska som fackspråk (15 yhp)
 • Entreprenadjuridik (10 yhp)
 • Examensarbete (30 yhp)
 • Kyl- och värmepumpsteknik (15 yhp)
 • Lärande i Arbete (60+70 yhp)
 • Miljöcertifiering och hållbarhet (20 yhp)
 • Projektledning och projektmetodik (20 yhp)
 • Styr- och reglerteknik (20 yhp)
 • Tillämpad energiberäkning (20 yhp)

Examen & Intyg

Efter avslutad utbildning har du en yrkeshögskoleexamen. 

Kostnader

Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiemedel, CSN.

Videoreportage

Företagsekonomiska Institutet

FEI Företagsekonomiska Institutet

Yrkeshögskoleutbildningar på FEI 2021 Vill du gå en YH-utbildning som efterfrågas på arbetsmarknaden? Vill du uppnå examen från en av Sveriges äldsta och främsta affärsskolor? En skola som står för hög kvalitet och som har ett grundmurat gott rykte i...


Läs mer om Företagsekonomiska Institutet och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Energiingenjör

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Företagsekonomiska Institutet

Box 1341, Kammakargatan 10
111 83 Stockholm


Recensioner
Recensioner
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Skolrecensioner
(4,5)
Baseras på 2 recensioner.
Se alla skolans recensioner
Gör intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Energiingenjör från Företagsekonomiska Institutet, fyll i följande uppgifter: