Sök utbildning 👉
YH-utbildning

Trafiklärare

Campus Nyköping, i Nyköping (+1 orter)
Längd
1,5 år
Utbildningstakt
Heltid, distans
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
25 augusti, 2025 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2025-04-25
Utbildningsform
Distans med träffar
Längd
1,5 år
Utbildningstakt
Heltid, distans
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
25 augusti, 2025 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2025-04-25
Utbildningsform
Distans med träffar
Få mer information om utbildningen 👍

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

25 augusti, 2025

  • Distans med träffar
  • Nyköping
  • Sista ansökan: 2025-04-25

Om utbildningen

Trafiklärare

I vår utbildning trafiklärare blir du en skicklig pedagog som kan stötta och peppa människor på väg mot körkort.

Som trafiklärare jobbar du i ett mycket socialt sammanhang där kontakt med många olika människor är din vardag. I utbildningen varvas omfattande praktiska moment med djupgående teoretisk kunskap, allt för att du ska bli en så bra trafiklärare som möjligt.

Snabba fakta

  • CSN-berättigad
  • Distans (lektioner dagtid via t.ex. teams)
  • 9 platsförlagda träffar på Campus Nyköping (1-3 dagar per tillfälle)
  • 100 % studietakt, 40 timmar/vecka dagtid må-fre kl 8-17
  • Sökande måste ha B-körkort (bifoga bild vid ansökan på fram - och baksida)

Vår utbildning till trafiklärare ger dig en kombination av teoretisk fördjupning och praktiska moment. Du lär dig att planera, genomföra och utvärdera pedagogiska insatser samt får kompetens inom områden som trafiksäkerhet, riskbedömning och miljöanpassad körning. Utbildningen utvecklar din förmåga att möta olika individers behov av vägledning och stärker din roll som coach och mentor. Med kunskap i pedagogik, trafikpsykologi och kvalitetsarbete är du väl rustad för att bidra till säker och hållbar körkortsutbildning. Arbetsmarknaden för trafiklärare är mycket god tack vare bristen på utbildad personal och en växande efterfrågan inom området. Plugga till trafiklärare och skapa en framtid i en social och meningsfull yrkesroll!

För mer information om Trafiklärare, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Varför välja Campus Nyköping?

Bra kontakter med näringsliv

84% rekommenderar

denna utbildning

90% får jobb efter

genomförd utbildning

Så ansöker du

Vad krävs för att vara behörig?

1. Grundläggande behörighet

Du är behörig att antas till en utbildning inom yrkeshögskolan om du uppfyller något av följande:

  1. har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning
  2. har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1
  3. är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning
  4. eller genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

2. Kunskaper i svenska

Om du har ett annat modersmål än svenska, danska, färöiska, isländska eller norska måste du ha de kunskaper i svenska som behövs för att du ska kunna klara av utbildningen. Det är skolan som avgör och prövar om du har de kunskaper som krävs. 

3. Särskilda förkunskaper

För att vara behörig sökande och kunna tillgodogöra sig utbildningen krävs följande gymnasiala kurs eller motsvarande, med betyget lägst E:

  • Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2

samt

  • Inneha körkort med förarbehörighet B, och under sammanlagt minst 18 månader av de senaste tio åren haft ett körkort med sådan behörighet,

    och
  • ha vana och skicklighet att köra fordon av det slag som avses i punkten ovan samt kunna styrka din allsidiga kör- och trafikvana genom en *körbedömning genomförd av utbildaren eller den som utbildaren utser.

* När du uppfyllt samtliga behörighetskrav ovan behöver du själv boka in en körbedömning hos behörig trafikskola. Du bekostar själv din körbedömning hos trafikskolan. Det brukar kosta omkring 1000-1200 kr. Till körbedömningen ska du ha med dig en blankett som du får av oss när vi bedömt dig som behörig enligt ovan. Intyget för godkänd körbedömning ska sedan laddas upp som bilaga till din ansökan senast sista ansökningsdag.

Observera! Du måste ladda upp bild på fram - och baksida av ditt körkort vid ansökan.

Om du inte uppfyller kraven

Reell kompetens

För dig som inte uppfyller de formella kraven på grundläggande behörighet eller särskilda förkunskaper finns ändå en möjlighet att bli antagen genom så kallad reell kompetens. Reell kompetens är den samlade kompetens du har, oavsett om du kan styrka det med betyg eller annat intyg. Det kan vara erfarenheter och kunskaper från t ex arbetslivet, utbildning eller annat.

Gör vi bedömningen att du, baserat på dina erfarenheter, kan klara utbildningen och sedan arbeta inom det yrke som utbildningen leder till, så kan du bli antagen.
Vill du söka på reell kompetens är det viktigt att du tillsammans med din ansökan skickar in relevanta intyg som beskriver din kompetens (t ex arbetsintyg, betyg) så att vi kan göra en samlad bedömning av dina kunskaper och erfarenheter.

Om underlagen inte fullt ut styrker din behörighet kan en kompetenskartläggning utföras.Du kan ladda ned blankett för detta här.Kartläggningen används sedan för att bedöma om du kan bli behörig till utbildningen.

Tänk på att det är du som sökande som ansvarar för att komplettera din ansökan och att du gör det senast sista ansökningsdag. Alla bilagor ska laddas upp på vår ansökningswebb.  

Alla som förklaras behöriga efter bedömning av reell kompetens går vidare till urval.

20%-regeln

Om du fortfarande inte kan bedömas som behörig finns ytterligare en möjlighet i form av den så kallade 20 %-regeln. Behörigheten kan då bedömas mot andra krav. Dessa krav tar sin utgångspunkt i att du ska kunna tillgodogöra dig utbildningen och därefter utöva det yrke som utbildningen förbereder för. Observera att det är vi som utbildningsanordnare, som beslutar om denna regel ska användas. Högst 20 procent av årsplatserna i en utbildning får avsättas för sådana sökande. 

Godkänd körbedömning krävs

För att vara behörig till utbildningen trafiklärare på Campus Nyköping behöver du kunna uppvisa ett intyg med en godkänd körbedömning som styrker din allsidiga kör- och trafikvana. Du behöver själv boka in en körbedömning hos behörig trafikskola. Du bekostar själv din körbedömning hos trafikskolan. Det brukar kosta omkring 1000-1200 kr. Till körbedömningen ska du ha med dig en blankett som du får av oss när du skickat in din ansökan och vi bedömt att du uppfyller kraven. Intyget för godkänd körbedömning ska sedan laddas upp som bilaga till din ansökan senast sista ansökningsdag.

Vad avgör om jag får en plats på utbildningen?

Fullständig ansökan

Din ansökan behöver vara komplett med de dokument som krävs för behörighet senast sista ansökningsdag.

Urvalsprocessen

Om antalet sökande överstiger antalet platser görs ett urval bland behöriga sökande. Som urvalsgrunder används:

  • Betyg

Meritvärdering görs med utgångspunkt i de principer som UHR använder för att meritvärdera betyg ifrån gymnasieskola, vuxenutbildning och utländska betyg vid ansökningar till högskolan. Folkhögskoleomdöme omräknas och får ett jämförelsetal för respektive omdöme. Observera att extra meritpoäng inte ges för engelska, matematik, moderna språk och områdeskurser. Max antal poäng för urvalsgrunden betyg är 20. 

  • Särskilt prov (NYH-provet)

Du som är behörig sökande kallas till ett prov, NYH-provet, som genomförs på webben. Du kan välja mellan två olika datum, men du kan bara göra provet en gång. Detta gäller även om du får flera kallelser till NYH-provet. Max antal poäng för urvalsgrunden särskilt prov är 30. Det särskilda provet är inte obligatoriskt men ökar dina chanser avsevärt för att bli antagen.

Max antal urvalpoäng är 50.

De sökande med högst urvalspoäng blir erbjudna en plats till utbildningen.
Resterande får en reservplats.

Så gör du en ansökan

  1. Gå in på ansökningswebben 
  2. Logga in eller skapa ett konto
  3. Gå till fliken ”utbildningar” och sök efter din utbildning
  4. Lägg till den utbildning du vill söka till ”Mina val”
  5. Bifoga de dokument som krävs (Om du inte har alla dokument redo när du gör din ansökan kan du bocka i rutan ”jag intygar att bifoga obligatoriska bilagor senare”. Komplettera din ansökan senast det datum som ansökan stänger).
  6. Granska och skicka in din ansökan

Dokument som behövs för ansökan

  • Gymnasiebetyg
  • Eventuella övriga betyg från t.ex. vuxenutbildning, folkhögskola eller högskola
  • Översatta betyg från UHR (om du har utländska betyg). Läs mer på Universitets - och högskolerådets hemsida uhr.se om hur du går tillväga för att översätta dina betyg.
  • Andra intyg som styrker praktisk erfarenhet om det anges som behörighetskrav t.ex. tjänstgöringsintyg, intyg för särskild erfarenhet etc.  

Viktigt att tänka på

Alla handlingar ska bifogas elektroniskt genom att du laddar upp dem på vår ansökningswebb. Observera att vi inte får dina betyg automatiskt, du måste själv ladda upp dem.

Om du inte har alla dokument elektroniskt kan du:
• Scanna dokumenten (t ex på ett bibliotek)
• Fota och spara som pdf eller jpg och ladda upp
• Få hjälp med scanning i receptionen på Campus Nyköping

Om särskilda förkunskapskrav efterfrågar arbetslivserfarenhet eller motsvarande

Yrkeserfarenhet styrker du med tjänstgöringsintyg som skickas med ansökan. Tjänstgöringsintyget ska innehålla följande:

  • Arbetsgivare
  • Anställningsperiod (start- och slut eller om du ff är anställd ska framgå)
  • Titel
  • Tjänstens omfattning (t ex 100%)

Övriga intyg

Övriga intyg där erfarenhet behöver styrkas dokumenteras i t.ex. worddokument där du beskriver din erfarenhet. I de flesta fall behöver du en underskrift från någon som kan styrka din erfarenhet.

Tänk på att det är du som sökande som ansvarar för att komplettera din ansökan och att du gör det senast sista ansökningsdag. Alla bilagor ska laddas upp på vår ansökningswebb. Om du slutar på gymnasiet under våren måste du bifoga ett utdrag ur betygskatalogen innan sista ansökningsdag.

Är du osäker på vilka dokument du behöver ladda upp eller vad de ska innehålla?

Ta kontakt med oss på mejl yhantagning@nykoping.se eller telefon 0155-45 70 60. 

Kursinnehåll

I undervisningen varieras olika undervisningsmetoder: föreläsningar, webbinarier, interaktiva övningar, gruppuppgifter, fysiska träffar på plats i Nyköping, moment i körskolebil, handledning, självstudier, praktiska tillämpningar och LIA. Vissa kurser läses paralellt och tentamen skrivs på plats på Campus Nyköping. Det är viktigt att kunna delta på lärarledda digitala lektioner på dagtid. Utbildningen ställer krav på att du har tillgång till dator och internetuppkoppling för att kunna delta i den digitala lärarledda undervisningen och i skrivandet av inlämningsarbeten som laddas upp på lärplattformen.

Följande kurser läser du på utbildningen:

  • Arbetsmiljö och ansvar
  • Examensarbete
  • Fordonssäkerhet och miljö
  • Författningskunskap
  • Lärande i arbete 1, termin 2 
  • Lärande i arbete 2, termin 3 
  • Trafikpsykologi 
  • Trafiksäkerhetsarbete 
  • Yrkespedagogik – Trafiklärare 1
  • Yrkespedagogik – trafiklärare 2

LIA - lärande i arbete

LIA, utgör en viktig del av utbildningen. LIA innebär att du får omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken och samtidigt får goda möjligheter att bygga nätverk som senare kan leda till arbete. LIA kan göras på hemorten. Det är du själv som studerande som ansvarar för att hitta en LIA-plats men skolan kan stötta vid behov. 

LIA genomförs termin 2 och termin 3, totalt 75 heldagar på trafikskolor. LIA-kurserna har tydliga mål och syften precis som de teoretiska kurserna i utbildningen. LIA genomförs på en trafikskola som man inte har en koppling till för att få en rättvis bedömning. Trafikskolorna kan komma att vilja se ett utdrag från belastningsregistret och detta är bra om man ansöker om direkt, när man vet om man har fått en plats.

Utbildningens mål

Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen Trafiklärare.

Efter avslutad utbildning kan du arbeta som:

  • trafiklärare

Efter avslutad utbildning ska du ha kunskaper om/i

För yrkeshögskoleexamen med inriktning trafiklärare ska den studerande visa:

  • specialiserade kunskaper om författningar som föreskriver innehållet i utbildning för körkort
    behörighet B,
  • kunskaper inom arbetsområdet och överblick över områden gränsande till det egna arbetsområdet,
  • kunskaper om arbetsprocesser och kvalitetskriterier inom arbetsområdet,
  • kunskaper om pedagogiska teorier och lärandeprocesser,
  • kunskaper om trafikförfattningar,
  • kunskap om förhållanden och framgångsfaktorer som bidrar till ökad hälsa inom
    vägtransportsystemet.

Efter avslutad utbildning ska du ha färdigheter i att

För yrkeshögskoleexamen med inriktning trafiklärare ska den studerande kunna:

  • självständigt identifiera kundens behov av utbildning för att nå mål enligt styrdokument som leder till körkort,
  • tillämpa sitt kunnande för att omsätta ämneskunskaper och allmänpedagogiska kunskaper i praktisk verksamhet,
  • bedöma en elevs lärande och dokumentera elevens kunskapsutveckling,
  • använda digitala verktyg i undervisning på ett säkert och kritiskt sätt,
  • lösa sammansatta problem samt kunna samverka med andra för att kunna individualisera
    undervisning,
  • planera, utföra samt identifiera resurser för att utföra specialiserade arbetsuppgifter inom
    arbetsområdet,
  • kritiskt granska, bedöma och använda relevant information samt att diskutera ny fakta, ny forskning och frågeställningar med olika målgrupper och därmed bidra till utveckling av yrket och verksamheten,
  • visa kommunikativ och social förmåga som en grund för det egna ledarskapet och den pedagogiska


Efter avslutad utbildning ska du ha kompetenser att

För yrkeshögskoleexamen med inriktning trafiklärare ska den studerande kunna visa:

  • förmåga att ta ansvar och att agera självständigt,
  • förmåga att reflektera över den egna rollen som lärare,
  • empatisk förmåga,
  • förmåga att värdera och dra slutsatser av egna och gemensamma resultat,
  • ansvar i samarbete med andra och kunna leda samt utvärdera andras resultat,
  • förmåga till ett professionellt förhållningssätt gentemot kunder, kollegor och myndigheter,
  • förmåga att självständigt tillägna sig ytterligare kunskaper och färdigheter för vidare lärande och professionell utveckling inom arbetsområdet.

I samarbete med arbetslivet

Utbildningen är framtagen i nära samarbete med näringslivet. Här presenteras utbildningens ledningsgrupp som medverkar i utformningen av utbildningens innehåll för att säkerställa att kurser och kursmål överensstämmer med den kompetens som efterfrågas. Medlemmarna i ledningsgruppen består av representanter från arbetslivet och utbildningsväsendet samt studeranderepresentanter.

  • Katrin Fridheimer, Trafiko
  • Frida Jernström, Trosa trafikskola
  • Katarina Johansson, Campus Nyköping
  • Leif Johansson, fd utbildningsledare Stures Trafikskola
  • Saied Marouki, City Trafikskola i Örebro
  • Martin Nyman, Campus Nyköping
  • Ann Otterborg, Bilskolan Mitt i stan Motala AB
  • Ida Almashharawi, studeranderepresentant

Kontaktuppgifter

Vid frågor om upplägg och innehåll kontakta utbildningsledare Katarina på telefon 0155-24 87 28 eller katarina.johansson@nykoping.se

Om du har frågor om utbildningen, antagning, behörighet och ansökan kontakta oss på telefon 0155-45 70 60 eller yhantagning@nykoping.se

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Trafiklärare

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.

Välkommen till Yrkeshögskolan Campus Nyköping

Välkommen till Campus Nyköping yrkeshögskola! Här hittar du ett brett utbud av YH-utbildningar som leder till jobb. Vi erbjuder flera olika program och kurser inom spännande områden. Du kan t.ex. läsa en utbildning till automationsingenjör, signaltekniker, musik- och eventarrangör, odlare,...

Läs mer om Campus Nyköping och visa alla utbildningar.

Highlights