14 apr 2016

Hitta ditt yrke - Projektledare affärsutveckling

Namn: Sara Ekström
Ålder:
 29
Utbildning:
 Ekonomie magister i företagsekonomi, inriktning marknadsföring (Civilekonom) vid Mälardalens Högskola i Västerås och Johannes Keplers Universität i Linz, Österrike.
Yrke:
Projektledare affärsutveckling på Telge Energi

Sara gillar att ha många bollar i luften och ansvaret för olika projekt. Som projektledare kan hon kombinera det hon tycker bäst om - samtidigt som jobbet aldrig blir långtråkigt!


Varför har du valt en karriär som projektledare inom försäljning/marknadsföring?

- Jag tycker det är intressant med försäljning och marknadsföring, det är något vi kommer i kontakt med många gånger om dagen – allt från annonser i tidningen till säljare som kontaktar en. Det är kul att jobba med det bakomliggande och de delar som styr upp och driver försäljningen. Se vilka faktorer som avgör om försäljningen/marknadsföringen anses som lyckad. Några av de faktorer som påverkar är planeringen, tidpunkten, annonseringen, erbjudandet, målgruppen, säljarna, platsen.

- Projektledare var inget jag tänkte på att bli när jag började plugga, men under studietiden märkte jag att driva projekt var något som passade mig och gav mig energi. Jag trivs väldigt bra med att ha många bollar i luften och ansvaret för olika projekt. Det här jobbet blir aldrig långtråkigt!

Varför sökte du till den internationella marknadsföringsutbildningen?

- Innan jag började plugga jobbade jag som säljare och funderade ofta kring de direktiv som kom från mina chefer och huvudkontoret när det gällde erbjudanden, reklam, pr. etc. Därför valde jag att läsa marknadsföring för jag var intresserad av det som ligger bakom säljet – varför ska den här vara rabatteras, varför riktar vi oss till de här människorna, varför syns vi i de här kanalerna. Jag ville också läsa ett internationellt program för jag ville plugga utomlands och lära mig ett tredje språk. Under mina studier valde jag sen att bredda mig och läsa fler kurser för att uppfylla villkoren för civilekonom.

Vilka jobb kan man få efter avslutad utbildning?

- Som marknads/företagsekonom finns det många vägar att gå efter studierna. Du kan bli chef, strateg, konsult eller projektledare inom områden som försäljning, marknadsföring, pr/kommunikation, produktutbud m.m. Jag tror att det i mångt och mycket blir vad du gör det till.

Är det svårt att få jobb efter internationella marknadsföringsutbildningen?

- När jag gick ut 2005 fick jag jobb rätt omgående som försäljningskonsult. Eftersom min utbildning gav mig en bred grund att stå på ökade antalet jobb som fanns att söka. Jag tror de flesta av oss som gick ut 2005 lyckades få jobb inom de områden vi sökte, ibland kan det dock ta lite tid. Försäljning och marknadsföring är något som alla bolag måste jobba med oavsett om det är hög eller lågkonjunktur, det som skiljer är hur mycket bolaget kan satsa.

Vad är det bästa med ditt jobb?

- Att jag får jobba med så många olika bitar, det är alltid flera projekt igång och jag trivs med att hålla många bollar i luften. Jag jobbar både med strategiska frågor och med att driva projekt. Det är ett högt tempo hos oss och ett härligt arbetsklimat. Jag har också mycket eget ansvar och därigenom möjlighet att styra mycket av mitt eget arbete och tid. Sedan är energibranschen en mycket intressant bransch med många aktörer och förändringar kan ske snabbt.

Hur mycket kan man förvänta sig att tjäna?

- Svår fråga att svara på, det beror nog till stor del på hur mycket ansvar du har, vad det är för bolag/bransch du jobbar inom, hur unik du är i dina kunskaper/erfarenheter. Som ingångslön tror jag att 20-25 000 kr är rimligt att förvänta sig, sen bör ju lönen öka efter prestation och ansvar.

Till sist - har du några tips till andra som önskar jobba inom försäljning och marknadsföring?

- Fundera på vad det är du vill göra inom det här området. Ofta är det en fördel av att ha studerat vidare efter gymnasiet. Företagsekonomi är ett ämne som jag rekommenderar att läsa, det ger en ökad förståelse för hur företagande fungerar. Testa även på olika former av försäljning. Att jobba som säljare är ett jättebra extrajobb under studierna och en bra merit i cv:n.

>> Utbildningar inom projektledning

>> Utbildningar inom marknadsföring

>> Utbildningar inom ekonomi

Arkiv: Hitta ditt yrke

Senast uppdaterad: 14 apr 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-04-14

Hitta ditt yrke - Säljstöd

Lina Holmström, 24, är en glad tjej med en enorm vinnarinstinkt. Hon har alltid varit intresserad av siffror, och det bästa hon vet är att vinna en argumentation. Lina har jobbat inom säljbranschen sen tidig ålder, och när hon fick höra om utbildningen till företagssäljare där hon kunde variera teori med praktik tog hon chansen. Läs mer om Lina och hur det är att jobba som säljstöd.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-04-14

Hitta ditt yrke - Trygghetssamordnare

Beyron jobbar som trygghetssamordnare i Botkyrka kommun. Enligt honom ska det trygghetsfrämjande arbetet bidra till ett långsiktigt och mer systematiskt arbete för att främja trygghet och förebygga brott bland flickor och pojkar, kvinnor och män.
- Jag tycker om arbetet, och blir ofta inspirerad. Jag gillar även att inspirera andra, säger han.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-10-26

Hitta ditt yrke –Fastighetsingenjör

Christina Tollbom bor i Göteborg och jobbar som Fastighetsingenjör på Poseidon. Hon tog examen från YH-utbildningen Fastighetsförvaltare på Fastighetsakademin 2010 och hade inga problem att få jobb efter studierna.
–  Det är ett stort behov av personal i fastighetsbranschen. Jag hade turen och blev erbjuden flera alternativ när jag var klar med studierna.

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in