En entreprenadingenjörstudent berättar

Charlotta Nelly, studerar andra och sista året till Entreprenadingenjör på East Sweden Business School (ESBS), som bedriver YH-utbildning i Norrköping. Läs hela intervjun får att få veta mer om att utbilda dig till Entreprenadingenjör!

Charlotta Nelly

Charlotta Nelly, studerar andra och sista året till Entreprenadingenjör på East Sweden Business School (ESBS), som bedriver YH-utbildning i Norrköping. Hon är vad hon kallar ”perfekt anställningsbar ålder” – 51 år ung och bor ihop med sambon Rickard och två små hundar.

Hur kommer det sig att du valde att utbilda dig till entreprenadingenjör på yrkeshögskolan och vad gjorde du innan?

– Har under flera år känt att jag ville ha en större utmaning och efter utbildningen hitta ett arbete i en framtidsbransch där man kan utvecklas och vara med och påverka.  Jag har länge varit intresserad av byggbranschen men valde ”tyvärr” att studera till kemiingenjör i gymnasiet. Utbildningen till trädgårdsmästare 2007-2009 gjorde att jag dessutom förstod det gröna rummets betydelse för människor och stadens utformning. Det kom till en gräns då jag kände att det var nu eller aldrig jag ska omskola mig!

 – Jag arbetade tidigare med säkerhet, som väktare och skyddsvakt på ett av de största bolagen här i Norrköping. Innan det var jag inom flygbranschen i många år, både på flygplats i Sverige och i flygkabin i Schweiz.

Vad är unikt med din utbildning och att studera på yrkeshögskola?

– Utbildningen är framtagen tillsammans med lokala företag i branschen och där med anpassad till vad marknaden efterfrågar. Vid studier på en yrkeshögskola kommer man snabbt in i branschen eftersom två av kurserna är arbetsplatsförlagda, det vill säga vår praktik, LIA (lärande i arbete). 

– Vår skola ESBS har en helt fantastisk VD och förbild Åsa Skoglund, dessutom är ”lärarna” konsulter och har direkt förankring i det verkliga yrkeslivet.

Varför man ska välja att byggbranschen?

– Byggbranschen är spännande, omväxlande och kreativ. Beroende på vad man arbetar med, kan du även i vissa fall vara med och påverka stadsbilden där du bygger.

– Det händer mycket branschen, ibland behövs snabba beslut och man har många olika växlande arbetsuppgifter. Det gäller dessutom ofta att vara social och inte vara rädd för att prata med alla olika yrkesgrupper, bra kommunikation är oftast det som löser eventuella problem och en bra social arbetsmiljö.

Vad gör en entreprenadingenjör?

– En entreprenadingenjör har många olika arbetsuppgifter beroende på företaget och dess storlek.  Hos ett större företag kan du få arbeta nästan uteslutande som kalkylator eller anbudsingenjör, medans hos mindre företag arbetar man som stöd för platschef och arbetsledare i  kombination med ekonomi, inköp, uppföljning och så vidare.

Vad gör du om fem år?

– Har ett arbete inom byggbranschen där jag kan vara med och påverka i Norrköping.

Vad har du för tips till den som funderar på att studera till entreprenadingenjör?

– Det är aldrig för sent att våga göra det man vill! Du blir aldrig för gammal för att lära dig något nytt, kanske bara lite bekväm.

Är du intresserad av att jobba som entreprenadingenjör? Hitta en utbildning:

Entreprenadingenjör Ingenjörsutbildningar


Byggföretagen


Annonser