Helsingborg: Sveriges tredje bästa studentstad 2023

Prioriterar du som student tryggt boende, utmärkta kommunikationer och ett roligt stadsliv? Då är Helsingborg en stark kandidat till att bli din studentstad!

Stadsvy över Helsingborg

Helsingborg intar inget mindre än en bronsplats på topplistan över Sveriges tio bästa studentstäder 2023. Staden presterar särskilt bra i de parametrar som är viktigast för blivande studenter. 

Kan Helsingborg vara en av de mest kompletta studentstäderna i landet? Här hittar du bland annat utmärkta kommunikationer, tryggt studentboende, ett gediget stadsliv och stora möjligheter till både extrajobb och praktik. Inom dessa fem områden hamnar Helsingborg i topp sex bland alla landets studentstäder. Det innebär att staden rankar högt inom de tre allra viktigaste områdena för blivande studenter.  


🏙️

Antal invånare

150 164 

💸

Genomsnittlig månadslön

28 342 kr 

🏠

Trygghetsnivå boende

Hög 

*Läs mer här

Svårslagna kommunikationsmöjligheter 

Helsingborgs geografiska läge vid kusten, och Öresunds snävaste del, har gjort staden historiskt viktig både för järnvägstrafik och sjöfart. Det finns fortfarande utmärkta förbindelser till staden, och du kan enkelt ta dig hit via både bil, båt, flyg och tåg. Helsingborgs central kallas även, passande nog, “Knutpunkten” och är en av de mest trafikerade kommunikationsanläggningarna i landet. 

Kollektivtrafiken i staden går med täta avgångar och på bussresor får du som student 25 procent rabatt på alla typer av biljetter, såväl enkelresor som månadskort. Du kan också med fördel ta dig fram på cykel i staden. Helsingborg hamnar på en trea på en femgradig skala när det kommer till cyklistvänlighet, vilket är över rikssnittet. 

Heltidsjobb efter studierna – kan vara en utmaning 

Snittlönen bland helsingborgarna på drygt 28 000 per månad ligger ungefär på rikssnittet, men antalet lediga heltidsjobb var lägre än i många andra studentstäder under 2022. Därför hamnar staden på en sämre placering i parametern karriärmöjligheter i år. 

Däremot utgör stadens kommunikationer stora möjligheter att söka jobb även i närliggande städer efter studierna. Från Helsingborg har du nämligen under 45 minuter till både Malmö och Lund och det tar bara 20 minuter med färjan över till Danmark och Helsingör. Åker du snabbtåg kan du dessutom ta dig till Göteborg på under två timmar. 

Tryggt boende för Helsingborgs studenter 

Bostadssituationen i Helsingborg har förbättrats i år jämfört med tidigare år. Enligt SFS bostadsrapport befinner sig Helsingborg på den tredje och högsta nivån för tryggt boende. Det betyder bland annat att du student kan förvänta dig att bli erbjuden boende inom en månad, att ditt kontrakt gäller under hela studieperioden och att ditt boende ligger max 15 minuters cykelväg från campus. 

En anledning till varför boendesituationen har blivit bättre är att det nyligen byggdes många nya studentbostäder i Helsingborg. Hyran ligger mellan 4 000–5 000 kronor per månad, tio månader per år. För de nybyggda bostäderna är hyran något högre.  

Anrikt och livligt stadsliv 

Helsingborg är en av Nordens äldsta städer och enligt många en av Sveriges vackraste. Du kan uppleva stadens medeltida arv i det kända 35 meter höga vakttornet Kärnan från 1300-talet. Helsingborg är Sveriges nionde största stad med sina drygt 150 000 invånare, och du behöver inte oroa dig för att få tråkigt här. Förutom sevärdheter bjuder staden på många restauranger, barer, och pubar. 

Om du gillar att fika, dricka kaffe och mysiga caféer (och vilken student gör inte det?) har du kommit helt rätt! Fikakulturen i staden är stark, och här i kafferosteriet Zoégas hemstad hittar du såklart gott om caféer att hänga på efter föreläsningarna. Inte konstigt att staden också är en av landets mest populära destinationer för sommargäster. 

Se alla utbildningar i Helsingborg 

Denice Karlsson

Denice Karlsson

Digital Content Manager (Visa mer)
Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på studentum.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om utlandsstudier, antagning, behörighet och andra studierelaterade ämnen på studentum.se. Utöver skribent är hon även projektledare för sajtens årliga målgruppsundersökning Studentrapporten. Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton. (Mindre)

Om

Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på studentum.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om utlandsstudier, antagning, behörighet och andra studierelaterade ämnen på studentum.se. Utöver skribent är hon även projektledare för sajtens årliga målgruppsundersökning Studentrapporten. Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton.

Annonser