Delta i vår undersökning om utbildning och tävla om ett presentkort värt 300 kr på Filmstaden 📽️🍿

Malmö: Sveriges femte bästa studentstad 2021

Sveriges femte bästa studenstad är Malmö - kulturstaden! Staden hamnar på en andraplats vad gäller kultur och event, och utbudet av extrajobb och praktikplatser bidrar också till den höga placeringen bland topp 10 studentstäder. Läs mer om varför Malmö är Sveriges femte bästa studenstad här!

Malmö är Sveriges femte bästa studentstad 2021

Är du kulturintresserad är Malmö en perfekt stad för dig! Här finns ett levande kulturliv, samtidigt som det finns goda möjligheter till extrajobb vid sidan av studierna. Malmö hamnar på femte plats i studentum.se:s rankning av Sveriges bästa studentstäder!

Malmö får bra betyg i parametrarna kultur och event och möjligheten till både extrajobb och praktikplats, som båda anses viktiga i valet av studentstad. Här kan du läsa mer om varför Malmö, som kommer på femte plats i rankningen av Sveriges bästa studentstäder, kan vara din framtida studentstad! 


🏙️

Antal invånare

347 322

💸

Genomsnittlig månadslön

23 042 kr

🎓

Antal studentkårer

3


Stor satsning på kultur och event  

Malmö är en stad som satsar mycket på kultur och event. Här finns ett stort utbud av både olika arrangörer och anläggningar, bland annat Clarion Hotel & Congress Malmö Live, Malmömässan och Malmö Arena. 

I rankningen har vi utgått från den kostnad kommunen lägger på kulturverksamhet per invånare, och där ligger Malmö 47 procent över rikssnittet. En riktigt bra siffra! Enligt Malmö stads kulturförvaltning fördelas över 70 miljoner kronor till kulturorganisationer, enskilda kulturskapare och studieförbund varje år. Kulturstaden Malmö levererar! 

Goda chanser till extrajobb

Om du är intresserad av att jobba extra vid sidan av studierna finns det goda chanser att hitta ett jobb i Malmö. Enligt siffror från Arbetsförmedlingen finns det i november 2020 totalt 649 lediga extra-/deltidsjobb i kommunen. Det rör sig om allt ifrån jobb som butikssäljare och lagerarbetare till personlig assistent och gruppträningsinstruktör – ett bra utbud för den som vill ha en extra inkomst utöver CSN! 

Möjlighet att hitta praktikplats 

Att göra praktik under din studietid kan ge dig vägar in i arbetslivet, utöka ditt nätverk och ge dig värdefulla arbetslivserfarenheter inom ditt utbildningsområde. Praktiken kan antingen vara en obligatorisk del av ditt program eller en valbar kurs. Malmö hamnar på en fjärde plats när det gäller parametern utbud av praktikplatser och ligger därmed en bra bit över rikssnittet!

Att hitta boende i Malmö

Malmö ligger enligt SFS bostadsrapport på den andra av tre nivåer, vilket betyder att du som student kan bli erbjuden en bostad med förstahandskontrakt någon gång under höstterminen. Malmö studentkår ser positivt på nyproduktionen av studentbostäder som tillkommit med hjälp av investeringsstödet, vilket även bidragit
till relativt studentvänliga hyror.

Enligt Malmö studntkår tar det ibland lite längre tid än en termin att få ett bostadskontrakt, men om man är aktivt sökande brukar det lösa sig inom en termin eller i början av nästa termin. MKB:s studentbostäder har en hyra som ligger mellan 4 700 och 5 000 kronor per månad (tiomånadershyra). Vad gäller nybyggda studentbostäder i exempelvis Västra hamnen kan hyrorna vara något högre.

Hitta alla utbildningar i Malmö här!

Källor: SFS


Annonser

Du kanske också är intresserad av: