Visa studentum.se som: Mobil

Alternativt urval - Juristprogrammet

Bli jurist utan högsta betyg från gymnasiet

Drömmer du om att läsa juristprogrammet trots att dina betyg inte räcker till? Då kan alternativt urval vara din räddning! Alternativt urval är en tredje antagningsmetod som kan hjälpa dig att bli antagen till juristprogrammet. 

Juridikprogrammet är ett populärt program som är känt för att vara svårt att bli antagen till. Det krävs som oftast höga betyg och ett högt resultat på högskoleprovet för att bli antagen, men även om du inte har de betyg som krävs så kan du komma in på juristprogrammet! Alternativt urval gör att dina betyg eller resultat på högskoleprovet faktiskt inte spelar någon roll. Nedan kan du läsa mer om de skolor som erbjuder alternativt urval till juridikprogrammet.

jurist


Lunds universitet

På Lunds universitet står det alternativa urvalet för upp till 20 platser varje omgång. Dessa platser tillsätts genom en utvidgad juridisk introduktionskurs (UJIK) som ges både på vår- och höstterminen.

Utvidgad juridisk introduktionskurs (UJIK)
Om du vill bli antagen till juristprogrammet men saknar tillräckligt höga betyg kan du välja att läsa UJIK, en juridisk introduktionskurs där de 20 mest framgångsrika studenter erbjuds en plats programmet.

Kursen behandlar många rättsområden övergripande sätt och innehåller 6 obligatoriska moment i form av prov och hemtentamen. Det går att läsa kursen både på höst- och vårtermin och den ges på både hel- och halvfart. På höstterminen ges kursen på helfart i 10 veckor och på vårterminen ges kursen på halvfart under 20 veckor.  

Genom det alternativa urvalet erbjuds de 20 mest framgångsrika studenterna som läser UJIK en plats vid juristprogrammet. Slutbetyg på salstentamen är det som avgör vilka studenter som är mest framgångsrika i kursen.  


Så ansöker du till juristprogrammet på LU via alternativt urval

1. Ansök till Utvidgad juridisk introduktionskurs (UJIK) 

2. De 20 studenter med bäst resultat blir erbjudna platser på juristprogrammet vid Lunds universitet


Läs mer om skolan härKontakt

E-post: ujik@jur.lu.se  
Telefon: 046 222 11 26
Till deras hemsidaTillbaka till alternativt urval

Senast uppdaterad: 12 okt 2021

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in