Visa studentum.se som: Mobil
Så klarar du dina tentor – studentum.se:s pluggtips!

Så klarar du dina tentor – studentum.se:s pluggtips!

Vare sig du ska börja studera eller redan studerar kan det vara bra med inspirationstips för tentaplugget. Studietipsen är förslag på hur du kan studera och går att modifiera så att de passar just dig!


Det kan låta fånigt, men ibland måste du påminna dig själv om varför tentan är viktig och varför du pluggar det du gör. Mitt i pluggkaoset kan det vara lätt att tappa fokus och då är det bra att lyfta blicken och visualisera målet. Att ha fokus på målet ökar motivationen:

"Jag tentapluggar för att få min examen och skaffa ett kvalificerat yrke. Där och då, i framtiden, kommer det jag har lärt mig till användning."

Skapa en överblick på det du ska plugga in

Skaffa dig en överblick på det du ska studera genom att göra en egen innehållsförteckning på det du ska lära dig. Sortera viktiga delar under övergripande rubriker. Exempel:

LEDARSTILAR ORGANISATIONSLÄRA
• Auktoritär ledarstil
• Demokratisk ledarstil        
• Delegerande ledarstil
• Scientific Management
• Administrativa skolan
• Byråkratiska skolan


När du har skapat dig en översikt sätter du upp en tidsplan. Till vilken dag ska du ha lärt dig vilket ämne? Om du följer tidsplanen minskar du risken för "dagen-innan-tentan-ångest".

Beroende på hur du lättast pluggar finns det olika sätt att gå till väga för att nöta in all fakta inom tidsramen. Några exempel på tillvägagångssätt:

 • För dig som brukar rita figurer i anteckningsblocket:
  Läs i litteraturen och anteckningarna och skriv om. Skriv korta förklaringar på begreppen som finns i innehållsförteckningen du redan har gjort. Många gånger kan egna och korta formuleringar fastna bäst. Försök att skriva ner stödord istället för långa stycken. Dessa spinner du vidare på när du pluggar. Använd olika färger om du känner att en enda färg gör det grötigt.  
   
 • För dig som förstår genom att läsa: 
  Om det är just läsa som fungerar bäst för dig så är det just det du ska göra. Fråga en kurskamrat om du får kika i dennes anteckningar, det kan vara bra med en annan persons perspektiv ibland. 
   
 •  Du som lär av att lyssna: 
  Är du mer för att lyssna så kan du spela in dig själv när du läser upp dina anteckningar. Eller be en vän att spela in om du inte gillar att lyssna på dig själv. 

Här hittar du fler artiklar med tips för dig som studerar!


Pluggtips för dig som gärna pluggar med andra 

 • Har du en eller ett par studiekamrater kan ni göra frågesportskort och tävla mot varandra. En Jeopardy-tävling tillsammans kan göra mycket för inlärningen. Låt kompisen läsa upp svaret så att du får säga frågan!
   
 • Dela upp de svåraste delarna mellan dig och dina pluggkompisar. Var och en får bli expert på ett ämne och sedan undervisa resten av gruppen. 
   
 • Peppa varandra! Ta med fika och se till att ta raster. 
   
 • Ibland kan pluggrupper likna en förfest (stökigt och ljudligt) så det gäller att gruppen har bra självdisciplin mellan rasterna. Sätt en regel om att det måste vara knäpptyst mellan rasterna och planera in när ni ska förhöra varandra/göra mindmaps/spela Jeopardy.

De självklara pluggtipsen

 • Kolla om det finns gamla tentor att träna på.
 • Ta raster ofta och promenera i friska luften.
 • Stäng av mobilen och datorn när du läser. Ska du använda datorn för att skriva kan det vara bra att stänga av internet när det inte behövs. Då undviker du att lockas av att kolla Facebook och mailen. 

 • Ha det rent och städat där du pluggar. Låt ögonen få vila på litteraturen utan att störas av godispapper och nycklar. 
 • Rita mindmaps. Starta med ett övergripande ord i mitten och rita ut förgreningar med stödord inom ämnet. Använd gärna olika färger om du är visuellt lagd.
   
 • Stäng ute världen med öronproppar eller passande pluggmusik. Har du svårt för att koncenterera dig bör du lyssna på instrumentell musik.

 • Sortera strumpor och polera kakelplattor kan under ett tentaplugg kännas som viktiga saker som måste göras precis nu. Se till att inte ha möjlighet att sätta igång med onödiga projekt. Istället för att sitta hemma kan du plugga på bibblan, hemma hos en kompis eller på ett fik.
   
 • Ät ordentligt och slarva inte med mellanmålen. Nudlar må vara billigt men de gör inga under för din koncentration. Undvik godisets sockerdippar genom att ta med morötter, frukt och nötter istället.
   
 • Planera in när på dagen du ska plugga. Plugga mellan 08-16 om du är morgonpigg eller mellan 12-20 om du är piggare på eftermiddagen. De övriga timmarna är du helt ledig.
   
 • Hitta glädjen i det du studerar och ha kul, även under tentapluggandet! Det gör det lättare för dig att orka nöta in allt inför tentan.
 • Var inte rädd för att ta hjälp när du behöver det. Om studentekonomin tillåter kan det vara en bra idé att kontakta företag som till exempel Allakando läxhjälp eller SmartStudies läxhjälp för att se vad du skulle kunna dra för nytta av en personlig studiehjälp.
   
 • Sist men inte minst, lyssna aktivt på föreläsningarna och skriv tydliga anteckningar. Ta vara på det som faktiskt ges ”gratis”!
Senast uppdaterad: 11 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-24

6 enkla och billiga Halloween-utklädnader!

Halloween närmar sig - vad ska du klä ut dig till i år? Vi har samlat 6 olika tips på utklädnader som är enkla och billiga att fixa! Vi har delat in dem i olika svårighetsgrader, så oavsett om du vill gå all in eller bara vill ha en snabb lösning så finns det en utklädnad för dig!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-02-13

Var din egen chef vid examen!

Studietiden bjuder på mer än bara studier, det är också en bra tidpunkt att testa dina vingar som egenföretagare! Som student har du ofta bra förutsättningar för att starta eget! Men vad ska du egentligen börja med? Här är våra bästa tips!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-10-15

Dina rättigheter som student

Missnöjd med utbildningen, konflikt på skolan eller orimlig schemaläggning? Känner du att dina rättigheter inte tillgodoses? Läs om de vanligaste rättigheterna, lagarna och reglerna som gäller för varje utbildningstyp. 

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in