Visa studentum.se som: Mobil

Möt din framtida högskola: Högskolan i Skövde

En modern högskola med förstklassiga utbildningar

Högskolan i Skövde är en relativt ung skola som håller hög kvalitet i linje med andra mer kända universitet. Skolan grundades år 1977 och har ett vackert och grönt campusområde som är en naturlig mötesplats för studenter, personal och besökare. En öppen och välkomnande atmosfär präglar skolan och är något som studenter tar del av varje dag. Studentum har pratat med Högskolan i Skövde för att ta reda på hur det är att plugga där och vad som skiljer dem åt från andra universitet och högskolor.

Högskolans namn: Högskolan i Skövde (HiS)
Här hittar du högskolan: Skövde
Antal studenter: 8 418 
Antal anställda: 542
Antal professorer: 44

Antal program: 55
Antal kurser: ca 266 fristående kurserHej! Många som ska börja plugga flyttar till en helt ny stad och vill såklart veta mer den nya staden. Vad har Skövde att erbjuda som stad?
”Massor! I Skövde finns alltid någonting att göra, oavsett om du är intresserad av sport, kultur, shopping eller god mat. Arena Skövde har blivit valt till Sveriges bästa upplevelsebad fem år i rad, på berget Billingen finns bl.a. skid- och löp- och mountainbikespår, slalombacke, fiskesjö och badbassäng, i centrum finns många mysiga fik, restauranger och uteställen. Vi har ett väldigt bra studentliv och på Sveriges kanske mysigaste kårhus Boulogner ordnas sittningar, pub- och klubbkvällar.” 

Det låter ju superhärligt! Du nämner att ni har ett bra studentliv, kan du berätta lite mer om hur ni arbetar för att ta hand om era studenter?   
”Vi jobbar hårt för att våra studenter ska trivas och ha en så bra studietid som möjligt. Vi har ett väldigt gott samarbete med Studentkåren, vi tycker att det är viktigt att våra studenter ska ha möjlighet att påverka sina utbildningar. Tillsammans med Studentkåren ordnar vi också varje höst och vår en introduktionsvecka för alla nya studenter. Veckan är fylld med aktiviteter som ska bidra till att de nya studenterna lär känna skolan och varandra och får en så bra studietid som möjligt.” Här kan du läsa mer om hur det är att studera på His. 

På HiS får du som blivande student också möjlighet att lära känna din hjälte. Hjältarna på HiS är studenter som kan svara på alla frågor som du kan tänkas ha. Har du frågor om studentbostad, vilket stadens bästa café är eller hur det är att studera på skolan kan du vända dig till en hjälte för att få svar. Här kan du läsa mer om hjältarna.

Varför du ska studera på Högskolan i Skövde!

- Vi är ett litet lärosäte – Sveriges minsta faktiskt, och det tycker vi är något bra! Hos oss blir du inte en student i mängden utan du får en nära kontakt med både dina lärare och kursare. All personal ger det lilla extra för att du ska trivas.

Vi har ett mysigt, samlat campus och det är nära till allt! Högskolan ligger bara några minuters promenad från både resecentrum och citykärnan, de flesta studentbostäder finns också i anslutning till skolan. Skövde ligger på tågsträckan mellan Stockholm och Göteborg, det är väldigt smidigt att ta sig till oss. Det är lätt att vara student i Skövde, helt enkelt!

- Vi har både breda utbildningar, som finns på många högskolor och universitet i Sverige men också unika program som du bara kan läsa hos oss, t ex Kognitiv neurovetenskap, Socialpsykologiskt program eller Ekonomprogrammet – ekonomi och hållbarhet. Vad du än väljer att läsa får du en utbildning som gör dig anställningsbar, direkt efter examen.Vi fortsätter lite till på studentspåret – som student vill man gärna komma i kontakt med arbetslivet och knyta kontakter så tidigt som möjligt. Arbetar ni för att ge era studenter den möjligheten?
”Våra studenter har massor av möjligheter att få kontakt med arbetslivet redan under studieåren. Högskolans närmaste granne är Gothia Science Park, en teknikpark och mötesplats där studenter kan få hjälp att starta företag eller få jobb i något av de 70-tal företag som finns i parken.

I Högskolans lokaler ligger Drivhuset som hjälper studenter att starta eget och utveckla sina affärsidéer.

Högskolan anordnar också ExjobbExpo en möjlighet för studenter och företag/organisationer att hitta varandra och skapa samarbeten kring exjobb. Dessutom arrangerar vår studentkår varje år Karriärmässan Framtid. Här kan våra studenter knyta kontakter med arbetsgivare från både näringsliv och offentlig sektor

Högskolan i Skövde är dessutom ett av fem lärosäten i världen som är utvalda till Preferred Research partner av Volvo Group, tack vare vår framgångsrika forskning inom virtuell tillverkning och underhållsteknik.”

De berättar vidare att högskolan också erbjuder möjlighet att plugga delar av sin utbildning utomlands. Högskolan i Skövde samarbetar med över 100 partneruniversitet i 30-tal olika länder runtom i världen. Det finns möjlighet att läsa både kortare och längre utbytesstudier, utlandspraktik och Minor Field Studies (fältstudier).

Kul att höra att ni jobbar mycket för att era studenter ska se sig om i världen och få kontakt med arbetslivet! Det är ju superviktigt. När det gäller er högskola förstår vi att ni är stolta över väldigt mycket, men finns det något ni känner er extra stolta över som ni vill dela med er av?

”Vi startade våra utbildningar inom dataspelsutveckling redan 2002 och har nu Sveriges i särklass bredaste och mest spetsiga utbud av dataspelsutbildningar. Per Strömbäck, talesperson för organisationen Dataspelsbranschen har beskrivit Skövde som ”en knutpunkt för den globala dataspelsindustrin”.”

Om universitet/högskolan var en känd person, vem skulle det vara och varför?
Hans Rosling, han var empatisk, kunnig och en fantastisk folkbildare. Dessutom är hans son Ola Rosling och svärdotter Anna Rosling Rönnlund hedersdoktorer vid Högskolan i Skövde.

Om du skulle beskriva universitet/högskolan som en personlighet och välja 3 personlighetsdrag, vilka skulle du välja?
Omtänksam, nytänkande, kreativ

7 snabba frågor


Om högskolan var en film:
High school musical eller Döda poeters sällskap

Om ni skulle ha en nationalsång:
Stad i ljus eller Africa med Toto

Om ni skulle vara tvungna att byta lokaler:
 Royal Albert Hall eller Baracker i Västindien

Om ni bjöd på lunch till alla studenter varje torsdag:
Ärtsoppa och pannkakor eller Halloumiburgare

Om ni skulle välja en drömstudent:
Kronprinsessan Victoria eller Camilla Läckberg

Om universitet/högskolan skulle åka på en resa:
Tågluff eller till en Lyxresort

Om universitet/högskolan kunde bjuda in en valfri föreläsare, död eller levande, vem skulle det vara?

Vi hade gärna bjudit in Greta Thunberg, en 16-åring miljökämpe som hela världen pratar om.

Nu har du fått läsa mer om hur det var kan vara att studera på Högskolan i Skövde! Vill du veta vilka utbildningar du kan läsa på skolan? 

Till Högskolan i Skövde

Senast uppdaterad: 13 maj 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Möt din framtida högskola: Högskolan i Halmstad

Högskolan i Halmstad är känd för sina populära och verklighetsförankrade utbildningar. Skolan fokuserar på att rusta människor för framtiden genom att skapa värden, driva innovation och utveckla samhället. Läs mer om vad det innebär att studera på Högskolan i Halmstad här!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-10

Första antagningsbeskedet - vad behöver du ha koll på?

Den 9 juli 2021 kommer första antagningsbeskedet för dig som sökt utbildningar på universitet och högskola inför höstterminen! Oavsett om du har kommit in på din utbildning eller är reserv så finns det en del praktiska saker att ha koll på. Vi har samlat den viktigaste informationen här!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-17

Möt din framtida högskola: Chalmers tekniska högskola

Chalmers tekniska högskola är en anrik högskola, där historia och tradition möter ny, spännande teknik. Chalmers grundades 1829 och är idag en av Sveriges mest populära högskolor. Söker du utbildningar inom teknik, naturvetenskap, sjöfart eller arkitektur har du hittat helt rätt.

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in