Hur ska man prioritera när man väljer utbildning?

Tycker du att det känns svårt att välja eftergymnasial utbildning? Du är inte ensam! Här hittar du tips och råd om hur du kan tänka när du ska välja din framtida utbildning.

Ansökningsperioden för eftergymnasiala studier närmar sig! Några lyckliga få har vetat länge vad de ska välja för utbildning, men de flesta av oss måste ta en rejäl funderare på nästa steg i livet. Känner du dig osäker på hur du ska prioritera inför ditt val? Här kommer några tips på vad som kan vara bra att tänka på när du väljer din utbildning! 

Att välja eftergymnasial utbildning är ett stort beslut, och det finns många faktorer som spelar in. Kan du tänka dig att flytta för att gå din perfekta utbildning? Vill du kunna plugga hela eller delar av din utbildning utomlands? Hur viktigt är det för dig att kunna få jobb direkt efter examen, och hur lång utbildning är du intresserad av? Ofta kan magkänslan ge en ledtråd om vilken utbildning som är rätt för dig, men här får du några redskap för att också göra ett logiskt, avvägt beslut!

Utbildningstyp och inriktning

Utbildningar kan skilja sig mycket åt, och bland det första du borde fråga dig själv är vilken typ av utbildning som passar dig. Men hur ska du veta om exempelvis universitetslivet är bästa alternativet för dig, eller om studier på yrkeshögskola, Komvux eller folkhögskola skulle passa dig bättre? Faktorer som är viktiga i detta beslut är bland annat:

  • hur och var du vill bo
  • hur lång utbildning du vill gå
  • hur ditt liv ser ut utöver studierna
  • vad du studerat tidigare

Självklart är det inte bara typ av utbildning som är viktigt, du måste ju också bestämma vilken inriktning du vill ha på din utbildning! Även här finns det viktiga faktorer att ta hänsyn till, såsom:

  • dina intressen
  • dina framtidsplaner

Här kommer lite tips för att hjälpa dig på traven!

1. Var vill du studera din utbildning?

Du som prioriterar att bo nära familjen, eller som planerar att bo hemma hos föräldrarna för att spara pengar kanske vill satsa på en utbildning som finns i eller nära din hemstad. Ofta finns det fler alternativ än du tror, och här kan distansstudier också vara ett alternativ! 

Är det istället viktigt för dig att prova att stå på egna ben, och starta på nytt på en ny plats? Kanske vet du att inriktningen du vill gå inte finns nära din hemstad? Då utgår du från de platser som har din inriktning! 

Att flytta hemifrån är inte alltid lätt, och för dig som inte riktigt är redo att bo själv finns det alternativ. Många folkhögskolor har till exempel internatboende där du kan bo tillsammans med dina kurskamrater på skolan! Dessutom erbjuder många studentbostäder korridorsrum där man delar gemensamma utrymmen med andra studenter.

Du som vill kasta dig ut lite extra kan studera din utbildning utomlands! Utbudet är stort, oavsett vilket land eller vilken studieinriktning du är intresserad av! Om du vill studera utomlands delar av din studietid, men ändå spendera merparten av utbildningen på hemmaplan, spana in skolor med bra möjligheter till utbytesstudier, utlandsstudier och fältstudier!

2. Hur lång utbildning vill du gå?

Är du skoltrött och vill komma in i arbetslivet efter bara ett par år? Då är inte en sexårig läkarlinje rätt för dig. Istället kanske en yrkesutbildning på yrkeshögskola skulle passa dig bättre! Eller varför inte en kortare utbildning på Komvux? Du kan till att börja med läsa en fristående kurs för att prova på studielivet och se om ett längre program är något för dig. För dig som ser fram emot studielivet och att plugga länge är studier på universitet och högskola perfekt! Där är programmen oftast minst tre år långa, och det finns goda möjligheter att läsa vidare.

3. Hur ser livet ut utanför studierna?

Vill du arbeta vid sidan av studierna för att samla ihop lite sparpengar? Eller kanske har du redan en fast arbetsplats, men vill studera utöver det? Då kan det vara bra att fokusera på skolor som erbjuder studier på deltid! 

4. Vad har du studerat tidigare? 

För dig som har kurser kvar från gymnasiet som du behöver läsa upp, eller om du inte uppfyller alla förkunskapskrav för din drömutbildning, är första steget är att läsa till de kurser du saknar! Det kan du göra på exempelvis Komvux.

5. Varför utbildar du dig? 

Det är viktigt att välja en utbildning som intresserar dig! Tänk på att du fortfarande ska tycka att inriktningen är kul under lång tid framöver. Men det är självklart också viktigt att tänka på vart du vill att din utbildning ska leda dig. Om det resulterar i ett jobb du kommer älska resten av livet kanske det är värt några år av en utbildning som kräver att du kämpar lite?

Det kan alltså vara bra att fundera över vad som är målet med din utbildning och anpassa dina studier efter vad som motiverar dig. Det kan vara till exempel:

  • att läsa en utbildning som intresserar dig
  • att få jobbet du drömt om efter utbildningen
  • att få jobb snabbt efter utbildningen
  • att utbildningen resulterar i ett jobb med hög lön 

Tänk på att ingen kan bestämma åt dig vilken motivation som är mest “rätt”. Det viktigaste är att du känner dig nöjd med ditt val och att det känns rätt för just dig! 

Om du är osäker på vilken inriktning som skulle passa dig, passa på att göra ett eller flera av våra utbildningstest!

Klicka här för att göra utbildningstest!

Sen då?

När du funderat på alla dessa faktorer har du förhoppningsvis en tydligare bild av vad som är viktigt för dig och hur just du borde prioritera i ditt utbildningsval! Om du vill göra det extra tydligt kan du rangordna frågorna med faktorn som är viktigast för dig högst upp och den som är minst viktig för dig längst ner. 

Om du fortfarande är osäker på vilken utbildning du ska söka till, kontakta en studie- och yrkesvägledare i din hemkommun. Där kan du få ytterligare hjälp och tips!


Annonser