Visa studentum.se som: Mobil

Lithuanian University of Health Sciences

Studera till läkare, tandläkare eller veterinär i Litauen

Med hjälp av Blueberry kan du studera på Lithuanian University of Health Science (LSMU). Skolan som ligger i Kaunas är Litauens största inom medicinstudier och här studerar du tillsammans med över 7000 studenter. LSMU är en populär skola för svenskar som vill studera till läkare, veterinär eller tandläkare på engelska utomlands inom EU. Efter avslutad utbildning kan du arbeta i hela EU!

Varför studera med Blueberry?

Blueberry har en lång erfarenhet av utlandsstudier världen över. Vi har nu skapat en ny expertsektion på Blueberry som omfattar Blueberry Läkarstudier inom EU, Blueberry Tandläkarstudier inom EU och Blueberry Veterinärstudier inom EU. Där har vi med omsorg valt ut högt rankade universitet där lärarna är engagerade och undervisningen är casebaserad. En värdefull praktikperiod är inkluderad i utbildningen. Vi har handplockat skolor i olika prisklasser med en bra mix av studenter med olika nationaliteter. 

Blueberry hjälper dig med:

  • Att jämföra olika universitet och medicinprogram så du lättare kan ta ställning till vad som passar dig bäst
  • Antagningsbedömning och förberedelse inför ev antagningsprov
  • Hjälp med de dokument som ska skickas till universitetet. Steg för steg hjälper vi dig genom processen.
  • Budgethjälp. Vi hjälper dig hålla koll på utgifterna även för boende och andra kostnader.
  • Kontakt med andra sökande och studenter som redan läser utomlands. 

All vår rådgivning är personlig och vi hjälper dig genom alla steg från första kontakten med oss tills du är på plats och kan påbörja dina läkarstudier. Och som alltid på Blueberry är vår service och rådgivning helt kostnadsfri eftersom vi arbetar på uppdrag av de universitet vi samarbetar med.

Program som erbjuds på LSMU

Studera till läkare - 6 år

Studera till tandläkare - 5 år

Studera till veterinär - 6 år

Ansökningsprocessen

Antagningskrav

För att bli antagen till LSMU krävs högskolebehörighet samt goda kunskaper i engelska. I samband med ansökan görs även ett antagningsprov.

Processen

Antagningsproven kommer att hållas online med flera tillfällen under våren. När du skickat in din ansökan till oss så kommer du att få mer information om när nästa möjliga prov äger rum. Provet består av två delar, en intervju och en skriftlig del. Delarna sker under samma vecka och startar med en intervju. Den skriftliga delen består av flervalsfrågor i biologi och kemi. Provtiden är 60 minuter.

Hör av dig till oss på Blueberry för att höra när nästa möjliga tid för antagningsprovet är.

Sista ansökningsdatum

Antagning påbörjas i januari och du kan söka från september året innan. För dig som är sent ute kan det vara bra att veta att LSMU har en sista deadline den 5 juli för höstterminen (dock kan då alla platser vara uppbokade).

Livet som student i Litauen

Boende

För de som önskar garanterar Lithuanian University of Health Sciences boende på hostels för förstaårsstudenter. Där ligger priserna  från EUR 175 (ca 1 800 SEK) till EUR 200 (ca 2 100 SEK) per månad. Skolan har även möjlighet att hjälpa internationella studenter med att hitta boende i staden. Många studenter bor i andra hand i en lägenhet i staden. u kan räkna med en hyra från EUR 200 (ca 2 100 SEK) till EUR 500 (ca 5 100 SEK) per månad beroende på hur centralt du vill bo.

Studentliv

Kaunas studentliv har ett gott rykte. Här pluggar internationella studenter från flera delar av Europa. De allra flesta som bor i staden pratar bra engelska vilket gör kommunikationen enkel! Kaunas har ett bra utbud på restauranger, barer, caféer och nattklubbar till mycket förmånliga priser för dig som student. För den kulturintresserade har Kaunas massor av sevärdheter att utforska! Här finns 40 museer att besöka och många vackra byggnader från 1910. Staden är dessutom utsedd som europeisk kulturhuvudstad för 2022. 

Praktik

Förutom de viktiga teoretiska ämnena ingår praktik för att du på bästa sätt ska kunna förbereda dig för arbetslivet efter examen. När det gäller läkarutbildningen ger LSMU sina studenter möjlighet att göra sin praktik på universitetssjukhuset “Hospital of Lithuanian University of Health Science Kauno klinikos”. Ett av de främsta sjukhusen i landet som årligen tar emot 75 000 patienter för vård. 

Utbildningskostnad


Kursavgifterna på Lithuanian University of Health Sciences betalar du terminsvis direkt till skolan. Vi på Blueberry hjälper dig kostnadsfritt med hela din ansökan. Kontakta oss för aktuella terminsavgifter!

Vad händer efter utbildningen?


Efter avslutad medicinutbildning utomlands gäller din legitimation i hela EU. Du kan alltså välja att fortsätta jobba i antingen Litauen, Sverige eller något annat land inom EU:s gränser. Det du behöver göra är att ansöka om lärarlegitimation hos socialstyrelsen - sedan är du redo att börja arbeta som läkare i Sverige! 


Utbildningar

Universitets- & högskoleutbildning
Veterinär / Zoologi Utbildningsform Längd Ort
Veterinärutbildning på engelska - LSMU Klassrum 6 år Kaunas
Vård / Omsorg
Läkare
Läkarutbildning på engelska - LSMU Klassrum 6 år Kaunas
Tandvård
Tandläkarutbildning på engelska - LSMU Klassrum 5 år Kaunas

Visa alla

Hitta till utbildaren

Lithuanian University of Health Sciences

A. Mickevičiaus g. 9
44307 Kaunas

Tel: 0840888499
www.blueberry.nu