Plugga i Asien – en dröm för studentbudgeten

Asien har mycket att erbjuda, inte minst när det kommer till utlandsstudier. Här kan du hitta riktigt prisvärda alternativ och få ut det mesta av både din budget och din utlandsupplevelse!

Natur på Bali

Vill du studera utomlands men är orolig för att CSN inte ska räcka till? Här får du några glödheta tips på destinationer som ger dig, minst sagt, mycket för pengarna!

Asien är inte bara ett populärt resmål för semester och backpacking, det är även en fantastisk destination för utlandsstudier. Jämfört med andra destinationer är Asien ett ytterst prisvärt alternativ. Både boendekostnader och terminsavgifter är generellt sett mycket lägre än i västerländska länder.

Vad kostar det att studera i Asien?

De kostnader som du främst behöver ha koll på för att studera utomlands är terminsavgiften som du betalar till skolan och boendekostnader. Terminsavgiften för Study Abroad ligger oftast inte på mer än cirka 20 000 kronor, jämfört med till exempel England och USA där terminsavgifterna ofta ligger på runt 50 000 kronor och uppåt.

Boendekostnader beror till exempel på om vill ha eget eller delat boende, och om du vill bo direkt på eller utanför campus. Du kan förvänta dig att månadskostnaden i de flesta fall inte kommer att överstiga 4 000–5 000 kronor, och ofta kan du komma ännu billigare undan. På Bali kan du få bo i lyxvilla med pool för cirka 4 000 kronor per månad. Ett annat exempel är Hankuk University i Sydkorea där du betalar mellan 10 000–15 000 kr för studentboende för en hel termin.

Du kommer alltså enkelt att kunna leva på CSN under din utlandsvistelse. För utlandsstudier kan du även få merkostnadslån, och söka stipendier för att få extra pengar i fickan.

Blomstrande kultur och spännande fritidsaktiviteter

Varför inte passa på att använda dina extra slantar till att njuta av din fritid utanför studierna? Asien erbjuder ett enormt utbud när det kommer till kultur, natur och storstadsmiljöer. Här finns garanterat något för alla, oavsett om du föredrar att backpacka i det varma klimatet under en weekend, surfa längs vackra stränder eller utforska stadskärnan i världsmetropoler som Shanghai eller Seoul.

Vad kan jag studera i Asien?

Du kan antingen ansöka till ett helt program för att få en Bachelor’s degree eller gå ett Study Abroad-program som består av fristående kurser under 1–2 terminer direkt efter gymnasiet. Du kan också göra en utlandstermin som en del av din svenska universitetsutbildning.

Kursutbudet för utlandsstudier i Asien beror såklart på vilket land du vill studera i och skolans inriktning. Om du är intresserad av språkstudier och internationella relationer kan Hankuk University of Foreign Studies (HUFS) i Seoul, som är Sydkoreas främsta internationella universitetet, vara ett utmärkt val för dig. Om du istället vill studera business, entreprenörskap eller indonesisk kultur är Warmadewa University på Bali en skola med rätt inriktning.

Utbildningar inom business, entreprenörskap, internationella relationer, samhällsvetenskap och hållbar utveckling brukar vara populära bland utlandsstudenter och finns på många skolor. Självklart kan du även hitta allt från juridik till bioteknik och mycket mer för att hitta något som passar just dig. Om du väljer fristående kurser genom Study Abroad kan du på flera skolor passa på att välja kurser för att fördjupa dig i landets historia, kultur och språk.

Exempel på länder för utlandsstudier i Asien:

  • Sydkorea
  • Indonesien
  • Kina
  • Thailand
  • Malaysia
  • Indonesien
  • Taiwan

Denice Karlsson

Denice Karlsson

Digital Content Manager (Visa mer)
Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på studentum.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om utlandsstudier, antagning, behörighet och andra studierelaterade ämnen på studentum.se. Utöver skribent är hon även projektledare för sajtens årliga målgruppsundersökning Studentrapporten. Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton. (Mindre)

Om

Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på studentum.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om utlandsstudier, antagning, behörighet och andra studierelaterade ämnen på studentum.se. Utöver skribent är hon även projektledare för sajtens årliga målgruppsundersökning Studentrapporten. Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton.

Annonser