Visar 1-14 av 14 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-14 av 14 träffar

Många utbildningsmöjligheter för dig som vill arbeta som sexolog

För dig som vill gå en sexologutbildning finns det många olika slags kurser och utbildningar att välja mellan: både på distans och i klassrum, på heltid eller deltid, längre eller kortare och på universitet/högskola eller som yrkesutbildning hos en privat utbildningssamordnare. Oavsett om du har en utbildning sedan tidigare inom områden som medicin och psykologi och vill skaffa specialistkompetens eller läsa ett helt program finns det möjligheter.

studentum.se hjälper dig att reda ut de olika begreppen och vilka utbildningar som krävs för de olika yrkena. I mångt och mycket påminner både titlar och utbildningar om varandra eftersom studier inom sexologi leder till att du på ett eller annat sätt med hjälp av samtal kommer att hjälpa enskilda personer, par eller familjer att komma framåt i relationerna.

Sexualrådgivare och sexolog

Sexologi är läran om människans sexualitet och beroende på inom vilket ämnesområde studierna bedrivs kan du på en sexologutbildning läsa om exempelvis sexuell identitet, utveckling, problematik, behandling eller sexualitet vid sjukdom och funktionsvariation. Sexologi är inget eget akademiskt ämne som leder till en akademisk examen utan studeras snarare utifrån olika perspektiv, bland annat medicin, psykologi eller sociologi. Du kan också läsa sexologi som enstaka kurser vid universitet och högskola.

Hur blir jag sexolog/sexualrådgivare?

Om du vill gå en sexologutbildning kan du vända dig till en privat utbildningssamordnare som erbjuder yrkesutbildningar både på distans och i klassrum. Under utbildningen får du verktyg och kunskaper för att kunna göra skillnad för de människor du kommer att träffa i arbetslivet. Det finns även sexologutbildning på universitets- eller högskolenivå.

En sexolog och sexualrådgivare är under parsamtal mer fokuserad på det fysiska i en parrelation och hur det påverkar relationen. Yrkesgruppen samtalar dock också ofta med personer som har utsatts för diskriminering eller utfrysning på grund av sin sexualitet, som till exempel transsexuella eller intersexuella personer.

Som sexualrådgivare och sexolog kan du i framtiden arbeta med sexualundervisning inom skola eller ungdomsmottagning men också inom sjukvården eller ha ditt eget företag.

Vem ska gå en sexologutbildning?

Det finns kurser och utbildningar inom sexologi som riktar sig till redan yrkesverksamma, då handlar det om yrken som exempelvis kurator, barnmorska, sjuksköterska, psykolog eller läkare.

Oavsett om du redan arbetar och vill sadla om eller om du vill studera sexologi som grund, är det viktigt att du är lugn och tålmodig. Du måste vara social, tycka om att träffa människor och vara kommunikativ.

Par- och relationscoach/terapeut

Till skillnad från samtalsterapi så utgår parterapin från psykoterapi, vilket är ett legitimationsyrke som lyder under Socialstyrelsen. En par- eller relationscoach är snarare redan under utbildningens gång mer inriktad mot just konflikter och kommunikationsproblem mellan par och i familjer, än vad en samtalsterapeut är.

Din uppgift som par- och relationscoach är att hjälpa par att samarbeta så att de själva kommer på lösningar på problemen som finns i relationen.

Hur blir jag par- och relationscoach?

Flera privata utbildningssamordnare har yrkesutbildningar både på distans och i klassrum om du vill bli parterapeut/coach. Där kommer du få kunskaper i kommunikation och hinder i relationen såsom rädsla för att bli lämnad eller otrohet. Ett annat alternativ kan också här vara att läsa en beteendevetenskaplig utbildning på universitet eller högskola.

Familjerådgivare

Familjerådgivare och par- och relationscoach är i princip samma yrke fast med olika titlar. Familjerådgivare är däremot den ”korrekta” titeln men i folkmun kallas yrket oftast för parterapeut/coach. Uppgifterna är alltså samma som för par- och relationscoachen; att ge råd och information till paret/familjen som deltar i samtalet, för att på så sätt hjälpa dem att själva komma fram till lösningar på problem i relationen.

Merparten av familjerådgivare jobbar inom kommunen, eftersom varje kommun enligt Socialtjänstlagen är skyldiga att erbjuda familjerådgivning till dem som behöver det. Du kan också jobba på privata byråer som drivs av ideella organisationer eller kyrkan.

För att kunna vara anställd av kommunen behöver du vara auktoriserad familjerådgivare, vilket du blir efter minst fem års erfarenhet inom yrket. Det är föreningen Sveriges Kommunala Familjerådgivares Förening (KFR) som utfärdar auktorisationen.

Hur blir jag familjerådgivare?

Den vanligaste vägen för att bli familjeterapeut (eller par- och relationscoach) är det 3,5-åriga socionomprogrammet, ofta med en påbyggnadsutbildning i psykoterapi eller socialt arbete. Socionomprogrammet finns inom högskola eller universitet, på flera orter runtom i Sverige och med olika inriktningar.

Jämför dina favoriter
Hitta utlandsstudier
Visste du att vi har information om 7 utbildningar inom kategorin Sex / Samlevnad som ges utomlands?