Visa studentum.se som: Mobil

25 januari kl 9.00 öppnar vi portarna till vårt digitala event Upskill & Reskill där du får lära dig av de bästa  - gratis! Registrera dig redan nu ⭐

Visar 1-13 av 13 träffar
 

Studera sex och samlevnad

Många utbildningsmöjligheter

För dig som vill studera sex och samlevnad finns det många olika slags kurser och utbildningar att välja mellan: både på distans och i klassrum, på heltid eller deltid, längre eller kortare och på universitet/högskola eller som yrkesutbildning hos en privat utbildningssamordnare. Oavsett om du har en utbildning sedan tidigare inom områden som medicin och psykologi och vill skaffa specialistkompetens eller läsa ett helt program finns det möjligheter.

Studentum hjälper dig att reda ut de olika begreppen och vilka utbildningar som krävs för de olika yrkena. I mångt och mycket påminner både titlar och utbildningar om varandra eftersom studier inom sex och samlevnad leder till att du på ett eller annat sätt med hjälp av samtal kommer att hjälpa enskilda personer, par eller familjer att komma framåt i relationerna.

Samtalsterapeut

Samtalsterapi är ett samlingsnamn för olika verksamheter där samtal är behandlingsmetoden eller används för att ge råd och stöd. Till skillnad från en psykoterapeut är samtalsterapeuten inte ett yrke som lyder under Socialstyrelsen, vilket också gör att utbildningen inte är lika lång och omfattande. Alla har rätt att kalla sig för samtalsterapeut.

En föreställning är att samtalsterapeuten enbart arbetar med en person åt gången, vilket inte stämmer. Som samtalsterapeut genomför du inte bara enskilda samtal utan också parsamtal, familjesamtal och samtal i grupp.

Hur blir jag samtalsterapeut?

Det finns privata utbildningssamordnare som erbjuder kurser i just samtalsterapi för dig som kanske funderar på att starta eget företag. Om du istället vill jobba inom sjukvården, rättsväsendet eller socialtjänsten behöver du som lägst ha en socionomutbildning. En socionomexamen får du efter 3,5 års heltidsstudier vid universitet eller högskola. Ett annat alternativ är att du läser en kandidatutbildning i beteendevetenskap under tre år, också vid universitet eller högskola.

I vissa fall kan det även efter socionom- eller beteendevetarstudier krävas en påbyggnadsutbildning i exempelvis psykoterapi för att kunna arbeta som samtalsterapeut i offentlig sektor. Ibland är det ett krav att du själv har genomgått x antal timmars egenterapi för att kunna få anställning.

Studera sex och samlevnad

Par- och relationscoach/terapeut

Till skillnad från samtalsterapi så utgår parterapin från psykoterapi, vilket är ett legitimationsyrke som lyder under Socialstyrelsen. En par- eller relationscoach är snarare redan under utbildningens gång mer inriktad mot just konflikter och kommunikationsproblem mellan par och i familjer, än vad en samtalsterapeut är.

Din uppgift som par- och relationscoach är att hjälpa par att samarbeta så att de själva kommer på lösningar på problemen som finns i relationen.

Hur blir jag par- och relationscoach?

Flera privata utbildningssamordnare har yrkesutbildningar både på distans och i klassrum om du vill bli parterapeut/coach. Där kommer du få kunskaper i kommunikation och hinder i relationen såsom rädsla för att bli lämnad eller otrohet. Ett annat alternativ kan också här vara att läsa en beteendevetenskaplig utbildning på universitet eller högskola.

Familjerådgivare

Familjerådgivare och par- och relationscoach är i princip samma yrke fast med olika titlar. Familjerådgivare är däremot den ”korrekta” titeln men i folkmun kallas yrket oftast för parterapeut/coach. Uppgifterna är alltså samma som för par- och relationscoachen; att ge råd och information till paret/familjen som deltar i samtalet, för att på så sätt hjälpa dem att själva komma fram till lösningar på problem i relationen.

Merparten av familjerådgivare jobbar inom kommunen, eftersom varje kommun enligt Socialtjänstlagen är skyldiga att erbjuda familjerådgivning till dem som behöver det. Du kan också jobba på privata byråer som drivs av ideella organisationer eller kyrkan.

För att kunna vara anställd av kommunen behöver du vara auktoriserad familjerådgivare, vilket du blir efter minst fem års erfarenhet inom yrket. Det är föreningen Sveriges Kommunala Familjerådgivares Förening (KFR) som utfärdar auktorisationen.

Hur blir jag familjerådgivare?

Den vanligaste vägen för att bli familjeterapeut (eller par- och relationscoach) är det 3,5-åriga socionomprogrammet, ofta med en påbyggnadsutbildning i psykoterapi eller socialt arbete. Socionomprogrammet finns inom högskola eller universitet, på flera orter runtom i Sverige och med olika inriktningar.

Studera sex och samlevnad

Sexualrådgivare och sexolog

Sexologi är läran om människans sexualitet och beroende på inom vilket ämnesområde studierna bedrivs kan du som sexologistuderande läsa om exempelvis sexuell identitet, utveckling, problematik, behandling eller sexualitet vid sjukdom och funktionsvariation. Sexologi är inget eget akademiskt ämne som leder till en akademisk examen utan studeras snarare utifrån olika perspektiv, bland annat medicin, psykologi eller sociologi. Du kan också läsa sexologi som enstaka kurser vid universitet och högskola.

Hur blir jag sexolog/sexualrådgivare?

För att bli sexrådgivare eller sexolog kan du vända dig till en privat utbildningssamordnare som erbjuder yrkesutbildningar både på distans och i klassrum. Under utbildningen får du verktyg och kunskaper för att kunna göra skillnad för de människor du kommer att träffa i arbetslivet. Det finns också några universitets- eller högskoleutbildningar inom området.

En sexolog och sexualrådgivare är under parsamtal mer fokuserad på det fysiska i en parrelation och hur det påverkar relationen. Yrkesgruppen samtalar dock också ofta med personer som har utsatts för diskriminering eller utfrysning på grund av sin sexualitet, som till exempel transsexuella eller intersexuella personer.

Som sexualrådgivare och sexolog kan du i framtiden arbeta med sexualundervisning inom skola eller ungdomsmottagning men också inom sjukvården eller ha ditt eget företag.

Vem ska studera sex och samlevnad?

Det finns kurser och utbildningar inom sex och samlevnad som riktar sig till redan yrkesverksamma, då handlar det om yrken som exempelvis kurator, barnmorska, sjuksköterska, psykolog eller läkare.

Oavsett om du redan är arbetar och vill sadla om eller om du vill studera sex och samlevnad som grund, är det viktigt att du är lugn och tålmodig. Du måste vara social, tycka om att träffa människor och vara kommunikativ.

Lycka till med dina studier i sex och samlevnad!

Jämför dina favoriter
Hitta utlandsstudier
Visste du att vi har information om 7 utbildningar inom kategorin Sex / Samlevnad som ges utomlands?