Visar 1-12 av 12 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-12 av 12 träffar

SommelierutbildningSommelierutbildning

En sommelier kan arbeta med allt från att odla druvor till viner, ansvara för lagringen av viner i tunnor i vinkällare till att kombinera rätt vin till rätt måltid på en restaurang.

Vissa sommelierer går även vidare till att arbeta med marknadsföring av viner eller beställare av viner på olika importföretag.

En sommelier på en restaurang har hand om vinlistan och vinkällaren. Allt från beställningar till inventering och kvalitetskontroller.

Arbeta med dina sinnen

Som Sommelier måste man också ha ett skarpt sinne för smak och doft. En viktig del i arbetet är att kunna kombinera olika viner med olika maträtter, speciellt om du vill arbeta på en restaurang. Genom att smaka och dofta på vinet kommer du som sommelier att kunna berätta från vilket land vinet kommer, vilken druva det är och kanske till och mer årgång, vingård eller om det var ett regnigt år med mera. 

Med hjälp av sina sinnen kan sommelieren till exempel sätta ihop en välkomponerad meny med mat och dryck, eller köpa in rätt vin till restaurangens maträtter. Om du gillar mat och dryck och vill använda dina sinnen i arbetet är sommelier rätt för dig!

Arbeta med mat och vin

Många gånger arbetar en sommelier tätt tillsammans med köket för att kunna ta fram den bästa upplevelsen för gästen. Detta kräver en stor kunskap om hur mat och vin, sprit och andra drycker fungerar i harmoni med varandra.

Nu är det även vanligt att en utbildad sommelier på en restaurang även arbetar med servicen och vilka öl, läsk, drinkar och mineralvatten som ska serveras.

Sommelierutbildningar

Sommelier är inte en skyddad yrkestitel, vilket innebär att vem som helst kan kalla sig för sommelier. Däremot kan du som går en utbildning till sommelier bli examinerad och bli en certifierad sommelier. De flesta organisationer eller företag som anställer sommelierer kräver att du är certifierad sommelier.

Utbildningslängden till sommelier varierar kraftigt, allt från några veckor till tre års universitetsstudier. Du kan välja mellan att gå kortare sommelierkurser för fördjupning till mer gedigna sommelierutbildningar på flera år. 

Du kan läsa en sommelierutbildning på olika sätt och i olika former. Utbildningen finns både som privata utbildningar eller på univeristet/högskola, men ges också ofta inom Yrkeshögskolan. Kolla i listan här ovan vilka utbildningar som finns just nu och välj den som passar dig och dina behov och förutsättningar bäst.

Som sommelier bör du brinna för mat och dryck i alla dess former!

Jämför dina favoriter