Delta i vår undersökning om utbildning och tävla om ett presentkort värt 300 kr på Filmstaden 📽️🍿

Vi ber om ursäkt men din sökning gav tyvärr inga träffar... Vänligen gör en Ny sökning

Flygvärdinneutbildning

Finns det utbildningar till flygvärdinna och flygvärd?

Allt som oftast så utbildas blivande flygvärdinnor- och värdar direkt av det aktuella flygbolaget och i samband med rekryteringen. För att kunna bli aktuell för en sådan internutbildning krävs en godkänd gymnasieutbildning och goda kunskaper i engelska. Att ha erfarenheter inom servicebranschen eller sjukvården är meriterande. Alternativa vägar till utbildning är via en arbetsmarknadsutbildning eller vuxenutbildning, om det känns intressant för dig ska du kontakta din hemkommun.

Vad gör man som flygvärdinna/flygvärd?

När du arbetar som flygvärdinna eller flygvärd är A och O att du ska få passagerarna att trivas men framför allt se till att deras säkerhet kan garanteras. Din huvuduppgift kommer alltså att vara passagerarnas välbefinnande och säkerhet ombord. Att vara handlingskraftig vid en nödsituation är viktigt eftersom det är kabinpersonalens uppgift att se till att passagerarna får den hjälp de behöver.

Arbetstiderna inom yrket är väldigt varierande eftersom flygningar sker dygnet runt och alla dagar om året. Man arbetar enligt ett schema som man får två-fyra veckor i förväg. Det finns också en stand by-funktion då du som flygvärdinna/flygvärd har jour i hemmet och beredd att ge dig av med kort varsel.

Per månad kommer du att tillbringa mellan 75–90 timmar i luften, resterande cirka 50 timmar är på marken då du skriver rapporter och förbereder flygningar.

Vem passar flygvärdinneyrket för?

För dig som går och tänker på att i framtiden jobba i luften som kabinpersonal finns det vissa egenskaper som värderas högt av eventuella arbetsgivare: först och främst behöver du vara serviceminded och social men framför allt gilla människor. En bakgrund inom vård och omsorg eller hotell och restaurang är ett plus och om du är språkkunnig och kan fler språk än svenska och engelska är det en stor merit.

Förmågor det är bra att ha som kabinpersonal:

  • Serviceinriktad
  • Stresstålig
  • Kommunikativ
  • Initiativrik
  • Ha god fysik

Olika flygbolag har olika krav på sin kabinpersonal för att kunna bli anställd, exempel kan det gälla att du måste ha en viss längd, god syn, att du är fullt frisk samt är simkunnig i klädsim. Ibland kan det också krävas att man har körkort och tillgång till egen bil.

Jämför dina favoriter