Visar 1-4 av 4 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-4 av 4 träffar

Läs en bartenderutbildning

Mer om bartenderutbildningar 

Som bartender blandar du drinkar och serverar drycker till olika gäster. Intresset för bartenderutbildningar har ökat lavinartat under de senaste åren. Som utbildad bartender kan du få jobb över hela världen. Du som vill satsa på bartenderyrket måste vara serviceinriktad och stresstålig. Kraven på dagens bartenders är betydligt större än förr, framförallt eftersom gästernas egna kunskaper och intresse för drinkar har ökat samtidigt som produktsortimentet har blivit större. I arbetet som bartender möter du varje dag nya människor, upplevelser och intryck.

Bartenderutbildningar i Sverige och utomlands

Bartenderutbildningar i Sverige ges oftast som yrkesutbildningar av privata bartenderskolor, men det kan även finns YH-utbildningar inom bar och dryckesservering.De privata yrkesutbildningarna varierar i längd och kostnad, vanligtvis är de två till fem veckor på heltid och kan kosta allt mellan 10 000-20 000 kronor. Detta varierar såklart beroende på vad som ingår i kursavgiften. Det finns många olika barskolor i Sverige, men många svenskar väljer att gå en bartenderutbildning utomlands på välkända semesterorter i t.ex. Grekland, Spanien eller någon annanstans runt om i världen. Du som väljer en bartenderutbildning utomlands erbjuds ofta oftast en helhetslösning i form av flyg, transfer och boende.

Innehåll i bartenderutbildningen

Under utbildningen till bartender lär du dig det teoretiska om alkoholdrycker, deras uppkomst, framställningsmetoder, råvaror samt delar av alkohollagstiftningen och mycket mer. Du går igenom tusentals olika spritsorter och likörer. Den praktiska delen av bartenderutbildningen innehåller bland annat användning av olika shakers, varusortiment, glas – det vill säga all verksamhet i själva baren. Du lär dig framförallt hur du framställer hundratals olika drinkar, men du får också lära dig drinkens ursprung, hur den ska se ut, smak, garnering, typ av glas som ska användas, serveringsteknik etcetera.

Flairing - jonglering och showande i baren

Jonglering och showande i baren kallas för "flairing". Det är en konst som kräver massor av övning innan du blir riktigt duktig. Showflairing involverar att ”flaira” med tomma flaskor. En bartender som behärskar flairingtekniken ser ofta proffsig ut bakom baren. Att imponera på gästerna och hålla dessa underhållna drar mer folk till din bar och leder ofta till mer dricks. Under flair-delen av din utbildning lär du dig allt från grunderna till lite mer avancerad flairing såsom showbartending och extreme flair.

Bartenderutbildning

Barmästare

Baren är det mest effektiva verktyget för en restaurangrörelse som vill öka lönsamheten. Väl genomtänkta rutiner, standardiserat utbud, professionell och serviceinriktad personal samt tydliga dryckesprogram gör baren mer lönsam. På större arbetsplatser finns barmästare. Som barmästare är du arbetsledare för alla bartenders men du deltar ofta själv i arbetet i baren. Det är vanligt att barmästaren lägger scheman för personalen och sköter beställning av varor. Barmästaren kan också ha det ekonomiska ansvaret för baren. Utbildningar och kurser inom detta område fokuserar på betydelsen av att alla delar i baren fungerar och samspelar.

Vinutbildning

En vinutbildning lär dig allt om de viktigaste vindistrikten i världen och dess historia. Du lär du dig även mängder av olika druvsorter, du får besöka vingårdar och prova de mest intressanta vinerna. Du får dessutom lära dig hur odling och framställning av vin, vintyper, smaker och druvvariationer går till, samt rådande vinlagsstiftning.

Sommelierutbildning

En sommelierutbildning passar dig som vill bli en riktig dryckeskännare – en så kallad sommelier. Utbildningar till sommerlier inom detta område riktar sig främst mot dig som aktivt hanterar vin, spritdrycker och öl i ditt dagliga arbete. Kanske är du hovmästare eller dryckesansvarig på en restaurang, produktchef eller säljare hos ett importföretag. Eller så har du bara ett stort intresse och vill lära dig mer om alkoholhaltiga drycker.

Jämför dina favoriter