Utbildning till bantekniker

Håll Sverige på banan. För att bli bantekniker kan du gå en yrkesinriktad utbildning där du lär dig om spårunderhåll i teorin och i praktiken. Bli en del av Sveriges järnvägssatsning och var med och se till så att tågen kommer fram i tid!
Filtrera efter
Kategori
Utbildningstyp
Plats
Utbildningsform
Fler filter
Visar 1-8 av 8 träffar
Annonser

Popular categories

Populära platser

Reportage inom

Som bantekniker jobbar du med att främst underhålla men även bygga ny järnväg, tunnelbana och spårväg. Det är ett praktiskt och ibland fysiskt yrke där du är med och förbättrar framkomligheten för tågtrafiken – ett viktigt och miljövänligt transportmedel. Du får också möjlighet att resa i jobbet och se olika delar av Sverige. 

Hur utbildar jag mig till bantekniker? 

Du kan utbilda dig till bantekniker på yrkeshögskolan. Utbildningarna är runt ett år långa och omfattar cirka 200 yrkeshögskolepoäng. 

För att vara behörig till en yrkeshögskoleutbildning behöver du oftast en gymnasieexamen eller motsvarande kunskaper. 

Vad ingår i en utbildning till bantekniker? 

Utbildningar till bantekniker innehåller både teori och praktik. Du får lära dig att kontrollera tekniken i järnvägen och byta ut slitna delar. Du får kunskap om hur järnvägen är uppbyggd och hur den repareras på ett hållbart och slitagetåligt sätt. Du lär dig också att utföra spår- och växelbyten, räls- och slipersbyten, spårjusteringar, snö- och vegetationsröjning. 

Kurser som kan ingå i utbildningen är till exempel: 

 • Allmän järnvägsteknik för tekniker 
 • Banteknik och underhåll 
 • Besiktning bana 
 • Introduktion för järnvägstekniker 
 • Kapning och slipning av rälsmaterial 
 • Optram / spårlägeskontroll 
 • Produktionsteknik 
 • Säkerhetsaspekter 
 • Trafiksäkerhet för arbete i trafikerad spårmiljö 
 • Underhållsrevision 
 • Examensarbete 

I en YH-utbildning ingår också lärande i arbetet (LIA) där du får lära dig arbetet på plats och utföra uppgifter i skarp miljö, under handledning av erfarna bantekniker. 

Som bantekniker kan du sedan, om du vill, vidareutbilda dig till exempelvis växelbyggare, spårsvetsare eller besiktningsman av spåranläggning. 

Var kan jag jobba efter en utbildning till bantekniker? 

Som bantekniker har du goda chanser att få jobb eftersom det finns ett stort behov av kompetent personal inom järnvägssektorn. Järnvägen är en viktig del av infrastrukturen, som ständigt behöver utvecklas och förnyas. Du kan arbeta hos olika järnvägsentreprenörer som bygger, driver och underhåller järnvägssystem.  

Som bantekniker får du ett omväxlande och utmanande arbete, där du får använda både din kreativitet och ditt tekniska kunnande. Bantekniker är ett socialt yrke då ditt jobb består av samarbeten i team med andra yrkesgrupper inom järnväg, som till exempel signal- och eltekniker. Du får arbeta utomhus i nästan alla väder, och ibland på natten eller helgen, när trafiken är avstängd. Det kan vara fysiskt krävande, men också roligt och stimulerande.