Visar 1-3 av 3 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-3 av 3 träffar

Antagning till senare del av program

Det finns många sätt för dig att komma in på din drömutbildning, du är på inga sätt begränsad till att söka en gång om året och enbart med hjälp av dina gymnasiebetyg eller resultat på högskoleprovet. Bland annat erbjuder vissa lärosäten inträdesprov till program som kan vara svåra att komma in på, många YH-skolor erbjuder en bedömning av din reella kompetens (till exempel erfarenhet från arbetslivet) och på högskolor och universitet kan du söka om antagning till senare del av det program du vill gå.

Hur blir jag antagen till senare del av ett program?

Först och främst måste du hålla ögonen öppna när det gäller det program du vill gå. Att bli antagen till senare del av ett program erbjuds endast i mån av plats och vid terminsskiften. Du måste också uppfylla de behörighetskrav som lärosätet uppger. Med andra ord måste du ha skaffat dig samma kunskap som de som har läst de terminer du kommer att missa.

Ett bra sätt att förbereda sig inför antagning till senare del av ett program är att lägga en plan tillsammans med en studievägledare. Då kan ni tillsammans säkerställa att du får den behörighet som du behöver. Många gånger behöver du som söker till termin två endast ha samma behörighet som de som sökte till termin ett.

Hur vet jag om mitt program har antagning till termin två eller tre?

Skolorna kan endast erbjuda antagning till senare del av program i mån av plats. Det beror alltså på hur många som har hoppat av den utbildning du vill gå under första eller andra terminen. Ett bra sätt att hålla koll på om det är aktuellt att söka till en senare del av programmet är att hålla utkik på skolornas egna hemsidor eller i listan du hittar om du scrollar upp.

Ansökningen sker via antagning.se precis som vanligt. Det kan vara en bra idé att ta kontakt med skolan du är intresserad av och höra med dem ungefär hur många platser de brukar ha för öppna för antagning till senare del av program.

Jämför dina favoriter
Hitta utlandsstudier
Visste du att vi har information om 1 utbildningar inom kategorin Antagning till senare del av program som ges utomlands?