Kommande starter
Om utbildningen

Vad gör en platschef inom bygg- och anläggningsbranschen?
Har du erfarenhet av att arbeta inom bygg- och anläggningsbranschen och vill ta nästa steg i din karriär? Vill du ha en nyckelroll i ett byggprojekt? Som platschef har du en central roll i alla typer av byggprojekt, med både administrativa och praktiska arbetsuppgifter.Platschefen bygger projektteamet av arbetsledare, yrkesarbetare och andra kompetenser såsom entreprenadingenjörer, inköpare och underentreprenörer. I arbetsuppgifterna ingår bland annat att ha ett övergripandeansvar för budget, tidsplan, inköp, samt miljöpåverkan. Platschefen ansvarar dessutom för arbetsmiljön och den personal som arbetar i projektet.
Yrkesrollen kräver kompetens inom ledarskap, planering, ekonomi, juridik, byggteknik samt miljö- och klimatlagstiftning. För att lyckas i rollen är det viktigt att vara noggrann, ha ett starkt kundfokus samt vara duktig på att samordna personal och ett byggprojekts olika intressenter.
Efter utbildningen kommer du att kunna arbeta som:
- Byggplatschef, mindre företag
- Byggplatschef, stort eller medelstort företag
- Platschef bygg och anläggning
Hur ser jobbmöjligheterna ut för en platschef?
Varje byggprojekt kräver en platschef. Idag finns det över 17 000 pågående bygg- och anläggningsprojekt i Sverige, och enligt Byggföretagen behövs det årligen rekryteras ca 800 platschefer för att täcka kompetensbehovet inom branschen. Bakom efterfrågan ligger byggteknisk utveckling, pensionsavgångar och stora satsningar för att nå miljö- och klimatmålen i Agenda 2030.Jobbmöjligheterna ser därför ljusa ut för dig som väljer att utbilda dig till platschef inom samhällsbyggnad!
Ansökan
Ansök till utbildningen på ya.se/yrkeshogskola/platschef-samhallsbyggnad/
Varför välja YrkesAkademin Yrkeshögskola?
Samarbete med branscher
Praktik/LIA
Distansutbildning med tillfällen på plats
Så ansöker du
Grundläggande behörighet:
- Har en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning
- Alternativt har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1
- Alternativt är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning
- Alternativt genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Yrkeserfarenhet = 3 års heltid
Denna utbildning vänder sig till dig som har arbetat som arbetsledare, entreprenadingenjör, kalkylator eller projektledare inom bygg och anläggning under minst 3 år på heltid.
Saknar du behörighet?
Reell kompetens:
Saknar du fullständig gymnasieexamen eller de särskilda förkunskapskrav som behövs för den utbildning du vill läsa? Då kan du på olika sätt visa att du ändå har den kompetens som krävs och därmed få behörighet till utbildningen. Det kallas reell kompetens.
Reell kompetens betyder att du har de kunskaper som krävs, men har fått dem på andra sätt än genom skolan. Det kan vara att du arbetat inom yrket/branschen, läst andra kurser som motsvarar behörighetskraven eller att du på annat sätt skaffat dig den kompetens som du behöver.
Läs mer om reell kompetens och fyll i formulär för kompetenskartläggning på ya.se/yrkeshogskola/platschef-samhallsbyggnad/
Examen & Intyg
Utbildningen leder till Yrkeshögskoleexamen.
Kostnader
Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel från CSN. De studerande står själva för t.ex. kurslitteratur och eventuella resor.
Intresseanmälan
Ta nästa kliv i karriären med en YH-utbildning från YrkesAkademins Yrkeshögskola!
Vill du studera och komma in i arbetslivet snabbt? Då är en YH-utbildning perfekt för dig! Hos oss hittar du ett brett utbud av YH-utbildningar, inom allt från Bygg, Hotell och IT till Vård och Omsorg. Våra utbildningar och kurser...
Läs mer om YrkesAkademin Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.