YH-utbildning
Inga recensioner än

Undersköterska / Stödassistent med specialistkompetens inom välfärdsteknologi

Yrgo, Distans
Längd
1 år
Utbildningstakt
Deltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
augusti 2023 se detaljer
marker
Öppen för sen anmälan / har restplatser
Öppen för sen anmälan / har restplatser
Utbildningsform
Distans
Längd
1 år
Utbildningstakt
Deltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
augusti 2023 se detaljer
marker
Öppen för sen anmälan / har restplatser
Öppen för sen anmälan / har restplatser
Utbildningsform
Distans
Vill du veta mer?

Undersköterska / Stödassistent med specialistkompetens inom välfärdsteknologi

Vill du vara med i utvecklingen av vård och omsorg och har ett intresse för välfärdsteknik? Vill du förbättra livskvaliteten, öka självständigheten, tryggheten och delaktigheten för dem du möter i ditt dagliga arbete? Framtidens vård och omsorg innebär förändrade arbetssätt och nya kunskapsområden och i den här eftergymnasiala utbildningen får du kompetens att handleda, stödja och utbilda vård- och omsorgstagare, kollegor och anhöriga i det digitala förändringsarbetet på din arbetsplats.

Att arbeta med välfärdsteknik

Som undersköterska eller stödassistent med specialistkompetens inom välfärdsteknologi får du en viktig roll vid implementering av nya digitala arbetssätt. Med fördjupad kompetens inom området kan du bidra med ett tydligt fokus på behovet som tekniken ska tillgodose oavsett om det gäller individ, grupp eller organisation.

Rollen innebär att du kan bidra till hälsofrämjande miljöer och kvalitetsarbete i verksamheten samt ge stöd och utbilda vård- och omsorgstagare, kollegor och anhöriga vid användning av digitala hjälpmedel. Utbildningen ger dig kunskaper i att arbeta enligt gällande lagstiftning inom området och att reflektera över etiska frågor som kan uppstå vid digitala arbetssätt.

Om utbildningen

Under utbildningen får du lära dig

 • att handleda och utbilda vård- och omsorgstagare, anhöriga och personal i tekniska lösningar som kan förbättra omsorgstagarens trygghet, aktivitet och delaktighet i samhället
 • om välfärdsteknik, e-hälsa och digitalisering kopplat till behov i vård, omsorg och funktionshinder
 • hålla/leda utbildningsinsatser på individ-, grupp- och verksamhetsnivå
 • hur du kan bidra till goda hälsofrämjande miljöer och kvalitetsarbete i verksamheten
 • att samverka med och medverka i tvärprofessionella team
 • att arbeta utifrån gällande lagstiftning
 • etik, värdegrund och teorier kopplat till välfärdsteknologi.

Kommande kursstarter

1 tillgängligt startdatum

augusti 2023

 • Distans
 • Distans

Kursinnehåll

Kurser

5 poäng motsvarar en veckas heltidsstudier.

 • Organisation, lagstiftning, etik och värdegrund, 25p
 • Pedagogik och handledning, 25p
 • Välfärdsteknologi, 50p

Studieupplägg och examen

Utbildningen är ettårig och går på distans. Studietakten är 50 procent. Studierna är flexibla och du kan delvis bestämma själv när och var du vill studera. Utbildningen har en digital träff per månad på tisdagar. Utöver det ingår det varje vecka digital handledning och/eller webbinarium. Du behöver ha tillgång till dator, internetuppkoppling, headset och kamera.

Utbildningen anordnas i samarbete med Campus Alingsås. Det innebär att du som bor i närheten av Alingsås har möjlighet att nyttja deras lokaler för att följa med i distansundervisningen. Du kan också studera i grupp med andra som bor i samma område. 

Samarbete med arbetslivet

Vi har ett tätt samarbete med flera företag och organisationer inom branschen, som bland annat deltar i utbildningens ledningsgrupp, tar emot studerande på LIA och håller i kurser. Utbildningen genomförs i samarbete med följande aktörer:

Alingsås kommun – Göteborgs Stad – Härryda kommun – Kungälvs kommun – Tre Stiftelser

Så ansöker du

 1. Samla ihop dina betygsdokument och eventuellt andra dokument som du ska skicka med din ansökan.
 2. Skicka in din ansökan på webben via vårt ansökningssystem.

Skicka med

 • Digital kopia på dina gymnasiebetyg, det vill säga inskannade eller fotograferade kopior på dina originalbetyg som är signerade och datumstämplade.
 • Digital kopia på tjänstgöringsintyg som intygar att du har arbetslivserfarenhet inom vård och omsorg, som undersköterska, stödassistent eller liknande i minst ett år på heltid. Tjänstgöringsintyget ska vara datumstämplat och signerat. I intyget ska det även framgå arbetsplats, omfattning och period för anställning.
 • Läser du behörighetsgivande studier måste du skicka med en digital kopia på studieintyg, så att vi vet att du har pågående studier.
 • Eventuellt andra dokument som visar att du uppfyller förkunskapskraven.

Förkunskaper och behörighet

För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du uppfylla vissa förkunskapskrav:

Grundläggande behörighet

Grundläggande behörighet innebär att du har en gymnasieexamen eller motsvarande.

Du behöver alltid kunna styrka kunskaper i svenska. Om du saknar godkänt betyg i Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1 erbjuder vi ett behörighetsgivande språktest. Vi rekommenderar att du i första hand vänder dig till vuxenutbildningen i din hemkommun för att ansöka om att få läsa Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1 då det ökar dina chanser att bli antagen och klara utbildningen.

Särskilda förkunskaper

Godkända betyg (E/3/G) eller dokumenterade kunskaper eller erfarenheter som motsvarar följande kurser:

Vård- och omsorgsprogrammet, inklusive följande kurser:

 • Omvårdnad 2, 100p
 • Socialt omsorg 2, 100p
 • Psykologi 1, 50p

Eller

Barn- och fritidsprogrammet, inklusive följande kurser:

 • Kommunikation, 100p
 • Pedagogiskt ledarskap, 100p
 • Hälsopedagogik, 100p

Arbetslivserfarenhet

Du måste ha minst ett års yrkeserfarenhet på heltid inom vård och omsorg, som undersköterska, stödassistent eller liknande.

Uppfyller du inte förkunskapskraven?

Uppfyller du inte de formella förkunskapskraven kan du söka på reell kompetens. Reell kompetens är den samlade kompetens du har, oavsett om du kan styrka den med betyg eller annat intyg.

Antagning och urval

Är det fler sökande som uppfyller förkunskapskraven än det finns platser gör vi ett urval för att avgöra vilka som blir antagna.

Hur görs urvalet?

Urvalet för den här utbildningen gör vi baserat på betyg, arbetslivserfarenhet och skriftliga prov i svenska. Efter avslutad ansökningsperiod kommer du som uppfyller förkunskapskraven att få en inbjudan till urvalsprov om det är aktuellt. Det kommer att finnas olika datum och tider att välja mellan.

OBS! Proven genomförs på plats i Göteborg andra veckan i maj. Det provet erbjuds inte på distans eller digitalt.

Antagningsbesked

Om du ansöker under ordinarie ansökningsperiod får du ditt antagningsbesked i juni. Gör du en sen ansökan får du ditt antagningsbesked så snart vi har behandlat din ansökan.

HITTA DIN FRAMTID HOS YRGO

En yrkeshögskoleutbildning ger dig precis den kompetens som arbetslivet efterfrågar. Välj bland vårt stora och breda utbud. Yrgo, högre yrkesutbildning Göteborg, är en del av utbildningsförvaltningen i Göteborgs Stad och har ett av Sveriges bredaste utbud av yrkeshögskoleutbildningar. Varje år...

Läs mer om Yrgo och visa alla utbildningar.

Highlights