Visa studentum.se som: Mobil

Driftansvarig hotell

Yrgo
Sammanfattning
YH-utbildning
Göteborg
1 år
Heltid
CSN-berättigad
Kommande starter
Göteborg Sista ansökan
september 2022 
2022-09-16
september 2023 
september 2024 
marker Öppen för sen anmälan / har restplatser
Driftansvarig hotell - yrgo

Driftansvarig hotell

Vill du arbeta som ansvarig inom hotellbranschen? Under utbildningen lär du dig jobba med styrning, ledning och marknadsföring för att kunna driva receptions-, konferens- och housekeepingverksamhet på ett lönsamt och hållbart sätt.

Att arbeta som driftansvarig

Som driftansvarig på hotell leder och planerar du det dagliga arbetet för personalen och gör budget och kalkyler för ökad lönsamhet och hållbarhet.

Du jobbar långsiktigt och strategiskt med planer för marknadsföring och försäljning, men kan också operativt sköta företagets kommunikation i till exempel sociala medier.

Yrkesroller och arbetsplatser

Utbildningen förbereder dig för flera möjliga yrkesroller inom reception, konferens och housekeeping. Du kan till exempel arbeta som Revenue Assistant eller Manager, Operations Manager, Shiftleader eller Supervisor.

Din framtida arbetsplats är främst inom hotell men kan också vara inom företagsreception, co-working, kontorshotell, vandrarhem/bed & breakfast, bokningsbolag och event eller mässor.

Om utbildningen

Under utbildningen får du bland annat lära dig

 • arbeta med styrning, ledning och uppföljning i en organisation
 • göra budget, ekonomiska kalkyler och lönsamhetsbedömningar
 • planera, leda, fördela och följa upp den dagliga verksamheten inom reception, konferens och housekeeping
 • strategisk och taktisk marknadsföring med kunskap om konkurrens, produkt, pris och kommunikationsval
 • retorik och presentationsteknik
 • använda digitala medier för det kommunikativa, administrativa och ekonomiska arbetet, allt från sociala medier till relevanta bokningssystem.

Vi finns på Instagram

Besök Receptions-, Konferens- & Housekeepingansvarig på Instagram.

LIA (praktik)

En stor del av utbildningen består av LIA (lärande i arbete), vilket är yrkeshögskolans version av praktik. Under LIA:n får du träning i yrkesrollen och kontakter i arbetslivet som mycket väl kan leda till jobb efter examen.

Kurser

5 poäng motsvarar en veckas heltidsstudier.

 • Affärsekonomi, 15 p
 • Digitala Medier, 10 p
 • Examensarbete,10 p
 • Housekeeping, 15 p
 • Kommunikation, 20 p
 • Kund- och servicepsykologi, 10 p
 • Lärande i arbete, 50 p
 • Management, 20 p
 • Marknadsföring, försäljning och Revenue Management, 20 p
 • Reception och konferens, 30 p
 • Turismkunskap och hållbar utveckling, 10 p

Examen & Intyg

Studieupplägg och examen

Utbildningen är ettårig, platsbunden (ej distans) och går på heltid. Undervisningen varierar mycket och består bland annat av projektarbeten, föreläsningar, seminarier och studiebesök.

Vi arbetar tätt ihop med näringslivet och de flesta föreläsare, handledare och mentorer är yrkesverksamma personer inom området.

Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen.

Samarbeten

Samarbete med arbetslivet

Vi har ett tätt samarbete med företag och organisationer i branschen, som bland annat deltar i utbildningens ledningsgrupp, föreläser och tar emot studerande på LIA (praktik). Ledningsgruppen ser till att utbildningens innehåll håller en hög nivå och ger dig rätt kompetens. Följande branschaktörer deltar i ledningsgruppen:

Svenska Mässan/Gohia Towers – United Spaces – Clarion Collection Hotel Odin – Scandic Mölndal – Radisson Blu Riverside Hotel – Gothia Towers/Svenska Mässan – Elite Hotels – Hotel Royal – Nordic Choice Hotels – Compass Group

Så ansöker du

Förkunskaper och behörighet

För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du uppfylla vissa förkunskapskrav:

Grundläggande behörighet

Innebär att du har en gymnasieexamen eller motsvarande.

Särskilda förkunskaper

Godkända betyg i följande kurser (eller dokumenterade kurser, kunskaper eller erfarenheter som motsvarar dessa):

 • Engelska 6
 • Svenska 2

Hur ansöker jag?

 1. Samla ihop alla de dokument du ska skicka med din ansökan.
 2. Skicka in din ansökan på webben via vårt ansökningssystem.

Läs mer om alla steg i ansöknings- och antagningsprocessen på hemsidan.

Skicka med

 • Digital kopia på dina gymnasiebetyg, det vill säga inskannade eller fotograferade kopior på dina originalbetyg som är signerade och datumstämplade
 • Eventuellt andra dokument som visar att du uppfyller förkunskapskraven

Antagning och urval

Uppfyller du inte förkunskapskraven får du besked om detta så fort vi har granskat din ansökan. Är det fler som uppfyller förkunskapskraven än det finns platser, så gör vi ett urval för att avgöra vilka som blir antagna.

Urvalet för denna utbildning gör vi baserat på betyg, ett skriftlig prov i svenska och engelska och ett muntligt prov. Det muntliga provet bedöms utifrån kommunikations- och problemlösningsförmåga. Efter avslutad ansökningsperiod kommer du som uppfyller förkunskapskraven att få en inbjudan till urvalsproven, som genomförs digitalt.

Antagningsbesked

Om du ansöker under ordinarie ansökningsperiod (senast 19 april) får du ditt antagningsbesked i juni. Gör du en sen ansökan får du ditt antagningsbesked så snart vi har behandlat din ansökan. Observera att besked kan dröja lite längre än normalt om du ansöker under sommaren.

Yrgo

HITTA DIN FRAMTID HOS YRGO

En yrkeshögskoleutbildning ger dig precis den kompetens som arbetslivet efterfrågar. Välj bland vårt stora och breda utbud. Yrgo, högre yrkesutbildning Göteborg, är en del av utbildningsförvaltningen i Göteborgs Stad och har ett av Sveriges bredaste utbud av yrkeshögskoleutbildningar. Varje år...


Läs mer om Yrgo och visa alla utbildningar.

Hitta till utbildaren

Yrgo


Tel: 031 - 367 31 00
Fax 031 - 367 31 20
www.yrgo.se

Recensioner

Snittbetyg: 4,1

Baseras på 17 recensioner.

Louise Furhoff
Informativ utbildning med bra lärare
Lina Hedlund
Rolig och lärorik utbildning! Fantastiskt att vi har fått vara så mycket ute i branschen.
Sommarblomst
Känns tyvärr mer som en högstadieutbildning än yrkeshögskola. Saknar att praktiken inte är riktad mot kursen man läser som är ”ansvarig”, utan det är mer generell inom hotell. Jag förväntade mig att få erfarenhet i att vara ledare, inte skura golvet. Vissa viktiga kurser svepte man snabbt igenom och andra minera viktiga kurser drogs ut rejält.
Tina Engelbrektsson Kommentar:
Hej! Vad tråkigt att du upplever utbildningen så här. Det är ett stort fokus på ledarskap i de olika kurserna och vår ambition är absolut inte att ni studerande ska skura golv. Under LIA-kursen krävs en förståelse för de olika avdelningarna och det är handledarens roll att delge en bild av en chefs vardagliga arbetsuppgifter. Hoppas ändå att d...
Visa mer