Avancerad nivå (Magister- och Masterexamen)

Masterprogram i statistik och dataanalys

Uppsala Universitet, i Uppsala
Längd
120 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Längd
120 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst 2024

  • Klassrum
  • Uppsala

Om utbildningen

I dagens samhälle är mängden information och data som finns tillgänglig enorm. För att kunna ta fram det som är relevant utifrån all denna information så måste data analyseras och sammanfattas på ett sätt som lyfter fram det som är viktigt, samtidigt som så mycket onödig information som möjligt skalas bort. Statistik är den vetenskap som är utformad för att uppnå just detta och dess relevans har aldrig varit större än den är idag då statistiska metoder används överallt i samhället. Målet för masterutbildningen i statistik och dataanalys är att ge dig både det djup och den bredd som krävs för att du ska kunna arbeta med kvalificerade arbetsuppgifter som statistiker, dataanalytiker och data scientist. Dessutom är utbildningen förberedande för fortsatta forskarutbildningsstudier.

De teoretiskt inriktade kurserna på programmet ger en stabil grund i statistisk teori. Tillsammans med en kurs i programmering ger detta en grund som sedan används i de mer tillämpade kurserna. I dessa senare kurser kommer du att lära dig använda statistiska metoder för att hantera verkliga och viktiga problem. I kurserna erhålls färdighet i att samla in, bearbeta och analysera data samt tolka och presentera resultat. Här finns det viss möjlighet att välja inriktning efter intresse eftersom kurserna spänner över många områden.

Programmet är tvåårigt, ges på engelska och leder till en filosofie masterexamen (Master of Social Science, 120 credits) med statistik som huvudområde. Efter ett års studier finns det möjlighet att ta ut en magisterexamen (Master of Social Science, 60 credits). Statistiker är mycket eftertraktade på arbetsmarknaden och våra tidigare studenter arbetar exempelvis i privata företag från finansindustrin, tech-industrin, bioteknik- och hälsoindustrin, men även inom statliga myndigheter och universitet.

Så ansöker du

Kandidatexamen med 90 hp statistik, alternativt kandidatexamen med 60 hp statistik samt 30 hp matematik och/eller datavetenskap.Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.)

Examen & Intyg

Magisterexamen, Masterexamen
Uppsala Universitet
Box 256
751 05 Uppsala

Uppsala universitet är ett internationellt välkänt forskningsuniversitet med vetenskapens och utbildningens utveckling i fokus. Universitetet främjar utveckling och innovation genom en aktiv roll i samhället. Uppsala universitet har ett stort utbildningsutbud på både grundnivå och avancerad nivå. Nya masterutbildningar lockar...

Läs mer om Uppsala Universitet och visa alla utbildningar.

Highlights