Visa studentum.se som: Mobil

Medicinsk fotterapeut

TUC Yrkeshögskola
Sammanfattning
YH-utbildning
Distans
300 YH-p (60 veckor, ca 1,5 år)
Heltid
CSN-berättigad
Distans
Startdatum: september 2022 - Distans
Sista ansökan: Ansökan öppnar i dec-jan.

Medicinsk fotterapeut

Du behövs som medicinsk fotterapeut!

Är du undersköterska, eller har motsvarande kunskap, är intresserad av fotvård och vill arbeta med människor? Utbilda dig då till medicinsk fotterapeut och du har kunskaper om fotens anatomi, olika fysiska lagars påverkan på våra rörelser samt fysiologi. Allt detta krävs för att förebygga besvär, diagnostisera åkommor och behandla fötter. I din yrkesroll förhindrar och diagnostiserar du patientens problem och ger rätt behandling. Med vår utbildning till medicinsk fotterapeut ligger framtiden för dina fötter. Utbildningen sker på distans med närträffar i Tranås.

Vad arbetar du med?

För vissa grupper är det speciellt viktigt att ta hand om sina fötter. Det gäller framför allt äldre personer, diabetiker, reumatiker, psoriasispatienter, sjuka och personer med funktionsvariationer men även personer som går och står mycket. Som medicinsk fotterapeut arbetar du med medicinsk fotterapi utifrån ett helhetsperspektiv. Du vet vilka omständigheter som påverkar fothälsan och med de kunskaper du har i sjukdomslära och behandlings- och undersökningsmetoder ger du patienten rätt vård och behandling.

Du har hög kompetens om hur den friska foten fungerar och ser ut och du arbetar med både fotsjukvård och fothälsovård. Du behandlar och förebygger besvär, och ger råd hur patienten på bästa sätt tar hand om fötterna. Fotgymnastik och massage ingår också i dina arbetsuppgifter.

Många har belastningsskador och med rådgivning om rätt sulor och inlägg ger du patienten de rätta förutsättningarna att förebygga smärta och besvär. Vill du jobba som egen företagare har du de kunskaper som behövs i entreprenörskap, försäljningsstrategier samt marknadsförings- och verksamhetsplaner.

Under närträffarna i Tranås ingår praktiskt arbete i vårt egna metodrum på TUC. Tillgången till ett metodrum ger dig möjlighet att öva praktiskt på det du lär dig.

Efter examen

Behovet av medicinsk fotvård är stort. Efter examen kan du arbeta på sjukhus, vårdcentraler och inom den kommunala hälso- och sjukvården. Många av dagens medicinska fotterapeuter är egenföretagare och arbetar på uppdrag av kommun och landsting. Som medicinsk fotterapeut har du en viktig roll inom både hälsa och sjukvård. Det är ett fritt yrke vilket gör att du har stora möjligheter att påverka både arbetsvillkor och arbetstider.

Att studera på distans

Att studera på distans innebär stor frihet, men också stort eget ansvar. Det gäller att ha självdisciplin och du har ansvar för studietiden. Du kan själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för webbaserade föreläsningar, tentor, uppgifter osv. Utbildningen är till största delen webbaserad men innehåller också träffar i Tranås. Totalt 12 träffar som sker var sjätte vecka och pågår under två dagar. De kan tex innehålla praktiska övningar, tentamen, föreläsningar, diskussioner, redovisningar och grupparbeten.

För mer information om Medicinsk fotterapeut, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Utbildningens innehåll

 • Examensarbete, 15 YH-p
 • Företagsekonomi & entreprenörskap, 25 YH-p
 • Grundläggande fotterapi, 60 YH-p
 • LIA 1, 30 YH-p
 • LIA 2, 30 YH-p
 • Medicinsk fotterapi, 65 YH-p
 • Tillämpad fotterapi, 60 YH-p
 • Vårdpedagogik & kommunikation, 15 YH-p

LIA/Praktik

En betydelsefull del av utbildningen är att vissa av kurserna är förlagda till en arbetsplats, vilket kallas för Lärande i arbete (LIA). Under LIA-perioderna får du arbetslivserfarenhet redan under studietiden, samt en djupare förståelse för yrkesrollen och dess arbetsuppgifter. Här får du under handledning vidareutveckla dina kunskaper i fotvård i verklig miljö och du utbildas i skarpt läge.

Ansökan och behörighet

 • Behörighet för yrkeshögskolan
 • Särskilda förkunskaper: godkänt betyg i kurserna
  • Medicin 1
  • Psykologi 1
  • Vård- & omsorgsarbete 1
  • Vård- & omsorgsarbete 2
  • Svenska 2 alt Svenska som andraspråk 2

eller motsvarande kunskap

Urval
Urval görs på sammanlagda meritpoäng av betyg och poäng på särskilt prov.

Urvalet till särskilt prov görs på de 100 sökande som har högst meritpoäng på betyg och högst poäng på genomfört särskilt prov. De sökande med högst rangordnat meritvärde erbjuds särskilt prov, upp till 100 sökande som genomfört särskilt prov. Om sökande tackar nej till särskilt prov, eller ej närvarar går erbjudandet vidare till nästa sökande med högst meritvärde.

Det muntliga särskilda provet i form av gruppintervju. De sökande får i intervjun visa prov på att ta till sig muntlig information och kommunicera information muntligt. Provet ska mäta förmågan att utveckla kompetens i att leda informativa möten kring fotvård och utveckla ett gott bemötande gentemot patienter. Max 10 poäng.

Examen, diplom m.m.

Efter avslutad utbildning erhålls en yrkeshögskoleexamen.

TUC Yrkeshögskola

TUC Yrkeshögskola

Har du ett speciellt yrke du drömmer om, och är intresserad av den bästa vägen dit? Vi erbjuder flera olika yrkeshögskoleutbildningar, alla i nära samarbete med näringslivet. Börja plugga hos oss och om ett par år har du ett yrke som...


Läs mer om TUC Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Medicinsk fotterapeut

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Kontaktuppgifter till TUC Yrkeshögskola

TUC Yrkeshögskola

Hamnparken 2
573 35 Tranås


Samarbete med arbetslivet

Tillsammans med företrädare från arbetslivet har vi arbetat fram denna utbildning som gör dig eftertraktad på arbetsmarknaden. Utbildningen är starkt efterfrågad då det råder brist på medicinska fotterapeueter med rätt kompetens. Det arbetsliv som bland annat står bakom utbildningen finns Region Östergötland, Sveriges medicinska fotterapeuter och Sveriges Fotterapeuter Distrikt Jönköping, Akilles Fotvårdsklinik, Fot- & Sårvårdsspecialisten, Fotcompaniet, Fotspecialisten, Mariannes Fotvård och MIWI Fotvård.

Recensioner
Recensioner
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Skolrecensioner
(3,1)
Baseras på 11 recensioner.
Se alla skolans recensioner
Gör intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Medicinsk fotterapeut från TUC Yrkeshögskola, fyll i följande uppgifter: