Visa studentum.se som: Mobil

Auktoriserad Turistguide i Stockholm

Travel Education Centre
Sammanfattning
Yrkesutbildning
Stockholm
6 månader
Deltid
30 995 SEK Momsfri
Startdatum: 2022-08-30 - Stockholm
Sista ansökan: 2022-08-15
Auktoriserad Turistguide i Stockholm

Auktoriserad Turistguide i Stockholm

Vi har sedan 2013 utbildat mer än 150 auktoriserade Stockholmsguider i samarbete med Visit Stockholm. Nu startar vi ytterligare en utbildning i augusti 2022. 

Som auktoriserad turistguide i Stockholm kan du ta både längre och kortare uppdrag. Utbildningen är 6 månader lång och fokus ligger på guidning i Stockholm med närområden. Att vara auktoriserad guide är i sig inget heltidsjobb men det skapar en rad möjligheter och är en kvalitetssäkring av dina kunskaper. Vi ser för varje år en ökad efterfrågan på auktoriserade guider.

Utbildningen är godkänd av Visit Stockholm

Under utbildning kommer vi att göra studiebesök, ha seminarier i skolan samt göra övningsguidningar till fots och i buss. Du kommer även att göra ett enskilt arbete i form av en paketering. Under utbildningen gör vi löpande kunskapskontroller utifrån faktakunskaper och guidetekniker samt språk. Syftet är att säkra att du får med din den teoretiska och praktiska kunskaperna och färdigheterna.  Själva auktorisationen sker i samband med en avslutande uppguidning.

Kursplanen är godkänd av Visit Stockholm enligt kriterierna för auktoriserad Stockholmsguide

Kursplanen är godkänd av Visit Stockholm (VS) och är i enlighet med VSs kriterier för auktoriserad turistguide i Stockholm. En separat utbildning på Stadshuset ingår som en delkurs. Genom den kursen får ett särskilt tillstånd att guida i Stadshuset.

Auktoriserad turistguide
Som auktoriserad turistguide i Stockholm har du bred och djup kunskap om staden och kan genomföra nischade och skräddarsydda uppdrag utifrån kundens behov.

Kursen innehåller följande moment:

 • Stockholmskunskap, studiebesök och föreläsningar
 • Guideteknik/Story Telling, röstvård samt värdskap
 • Stadshuskursen (separat auktorisation)
 • Hållbarhet, natur- och måltidsturism
 • Digital marknadsföring, SoMe kanaler
 • Paketering av Stockholmsarrangemang
 • Säkerhet och beredskap, HLR
 • ·Politik och social välfärd

Studietakt och kurstillfällen

Studietakt:
Studierna bedrivs på deltid kvällar och vissa helger, totalt 120 timmar. Räkna med ca 10-15 timmars självstudier/vecka. Dina kunskaper kontrolleras på varje kurs/delmoment såväl skriftligt som muntligt.

Kurstillfällen:

 • Onsdagar och vissa torsdagskvällar mellan 18.00 och 21.00
 • En helg (lördag och söndag) per månad
 • Första och inledande kurstillfället är i juni mellan kl.18.00-20.00. Då får du litteraturlistan, förberedande uppgifter, visst kursmaterial samt en ”Stockholmsnyckel” från Visit Stockholm. Nyckeln ger dig fri entré till Stockholms muséer och till sightseeingturer.
 • Utbildningen genomförs i våra lokaler på Tulegatan 41 i Stockholm samt olika studiebesök enligt anvisning.

Huvudlärare är Åsa Övrelid som bland annat är auktoriserad Stockholmsguide och certifierad Tour Manager i enlighet med IATM´s kriterier. Åsa har en gedigen erfarenhet av guidning i olika sammanhang och har varit verksam som lärare hos TEC i många år.

Detta krävs för att bli godkänd på utbildningen:
För att erhålla auktorisationen så skall du ha varit närvarande minst 85% av schemalagd tid samt fått minst G på alla kunskapskontroller. Vidare skriva, och muntligen redovisa ett, fördjupningsarbete utifrån ett tema samt göra en muntlig uppguidning i buss på det språk du vill auktoriseras på.

Vad krävs för att söka till utbildningen?

För att söka till kursen skall du:

 • Ha gymnasiekompetens eller motsvarande
 • Ha tidigare mints 1 års dokumenterad yrkeserfarenhet av guideyrke eller liknade
 • Kunna svenska flytande i tal och skrift samt övriga språk motsvarande nivå C1 på Europarådets referensram för språk.

Det är även en fördel om du har scen- och mikrofonvana. Vidare är den egna personligheten viktig då den är en guides främsta arbetsredskap. Egenskaper som positiv, flexibel, självständig och organiserad är meriterande.

Det råder just nu ett extra stort behov av guider som kan tala engelska i kombination tyska.

Efter avslutad kurs

 1. Efter avslutad utbildning ska kursdeltagaren ha kunskaper om besöksnäringen och dess utveckling, destinationen Stockholm och Sverige, Stockholms och Sveriges historia.
 2. Kursdeltagaren ska ha en bredd och helhetssyn, men också den spetskompetens som branschen kräver.
 3. Kursdeltagaren ska ha kunskaper om yrkesrollen som guide och behärska guide- och presentationsteknik, ha förståelse för kundens kvalitetsupplevelse, kunna paketera och genomföra arrangemang.
 4. Kursdeltagaren ska ha mycket goda kunskaper om Stockholm som besöksmål, kunna leda grupper eller individuella besökare och genomföra olika typer av guidade visningar med korrekt information, ge en positiv bild av Stockholm och anpassa presentationen till sin målgrupp.
 5. Kursdeltagaren ska ha kunskap om service, värdskap och interkulturell kommunikation.

Hur ansöker jag?

Klicka på knappen ”Ansök här” (öppen under ansökningsperioden). Bifoga relevanta betyg och intyg. Du kommer att bli kallad till intervju under maj-aug. I samband med intervjun kommer du att få göra ett kort engelskatest.

Pris: 30.995 kr (inkl. moms) inklusive viss litteratur

För mer information om Auktoriserad Turistguide i Stockholm , vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Varför välja Travel Education Centre?

CSN-berättigad

Praktik/LIA

Behov på arbetsmarknaden

Så ansöker du

För att kunna söka ska du:

 • Ha gymnasiekompetens eller motsvarande
 • Ha tidigare yrkeserfarenhet av guideyrke eller liknade
 • Kunna svenska flytande i tal och skrift samt övriga språk motsvarande nivå C1 på Europarådets referensram för språk.

Fördelar och egenskaper

Det är även en fördel om du har scen- och mikrofonvana. Vidare är den egna personligheten viktig då den är en guides främsta arbetsredskap. Egenskaper som positiv, flexibel, självständig och organiserad är meriterande.

Ett särskilt behov av guider som talar vissa språk

Det råder just nu ett extra stort behov av guider som kan tala engelska i kombination med:

 • tyska
 • litauiska
 • turkiska
 • norska
 • ryska
 • indonesiska
 • kinesiska (mandarin och kantonesiska)
 • serbiska
 • kroatiska
 • hindi

Ansökan

Mejla eller skicka ditt CV samt ett personligt brev till skolan snarast möjligt då det finns ett begränsat antal platser. Bifoga relevanta betyg och intyg. Du kommer att bli kallad till intervju under perioden april-juni.

Kontaktuppgifter och mer information hittar du på skolans hemsida. 

OBS! I dagsläget på grund av Corona är det svårt att säga exakt när nästa kursstart blir, men vi siktar på att börja en utbildning någon gång under 2022. Skicka gärna din intresseanmälan så får du information när nästa utbildningen startar.

Examen & Intyg

För att erhålla auktorisationen så skall du ha varit närvarande minst 85% av schemalagd tid samt fått minst G på alla kunskapskontroller. Vidare skriva, och muntligen redovisa ett, fördjupningsarbete utifrån ett tema samt göra en muntlig uppguidning i buss på det språk du vill auktoriseras på.

Visit Stockholm utfärdar en guidelegitimation som bevis på erhållen auktorisation. Guidelegitimationen bär både Stockholm stads logotype S:t Erik och varumärket Stockholm – The Capital of Scandinavia. I kursen ingår tillstånd att guida i Stadshuset.

Kostnader

Utbildningen kostnad är: 30.995kr (inkl. moms) inklusive viss litteratur.

Travel Education Centre

Börja din karriärresa inom turism och event här!Välkommen att studera på Travel Education Centre. Hos oss får du en rolig studenttid, ett stort kontaktnät och exakt den kompetens som branschen efterfrågar. Välkommen! Distanslösningar Med anledning av coronaviruset är vi förberedda...


Läs mer om Travel Education Centre och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Auktoriserad Turistguide i Stockholm

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Travel Education Centre

Tulegatan 41
113 53 Stockholm

Recensioner
Recensioner
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Skolrecensioner
(4,0)
Baseras på 13 recensioner.
Se alla skolans recensioner
Gör intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Auktoriserad Turistguide i Stockholm från Travel Education Centre, fyll i följande uppgifter: