Visa studentum.se som: Mobil

Svara på vår undersökning och var med och tävla om ett presentkort värt 295 kronor på SF Anytime! 🎦🍿 Gör undersökningen här ➡️

Behandlingspedagog 400 YH-poäng

Sollefteå Kommun - Reveljen
Sammanfattning
YH-utbildning
Distans, Sollefteå
2 år
Heltid, distans
CSN-berättigad

Behandlingspedagog 400 YH-poäng

Vill du vägleda människor som är i behov av en förändring i sitt liv? Människor i utsatta situationer med beroendeproblematik eller psykisk ohälsa av olika slag. Människor i alla åldrar som behöver professionell behandling.

Behandlingsverksamheter bedrivs i Sverige av privata, ideella, kommunala, regionala samt statliga huvudmän i såväl olika boendeformer eller som daglig verksamhet. Branschen har stort behov av utbildad personal med professionellt förhållningssätt och humanistisk människosyn.

Under utbildningen får du den formella kunskap och de färdigheter som efterfrågas. Du får utveckla din yrkesmässiga roll om hur du ska bemöta människor i kris, svårigheter och förändring. Det är en teoretiskt och praktiskt utbildning, med 25% lärande i arbetslivet (LIA) d.v.s. praktik. De teoretiska studierna ger dig viktiga kunskaper som sedan tillämpas och utvecklas under praktisk handledning på en arbetsplats. Många har hittat sitt framtida arbete via LIA.

Framtidsutsikter

Efter utbildningen kommer du framförallt kunna arbeta som behandlingsassistent eller behandlingspedagog inom socialt arbete, missbruksvård eller psykosocial behandling. Det kan vara inom boendeverksamhet dvs HVB-hem (hem för vård och boende med olika målgrupper), daglig verksamhet, som resurs på en skola, hem för ensamkommande flyktingbarn och inom kriminalvården.

Fanny Jedborn, biträdande institutionschef SiS ungdomshem Vemyra utrycker det såhär:

”Efterfrågan av våra befintliga behandlingsplatser är hög, det finns även ett behov av fler platser. SiS, Statens institutionsstyrelse, kommer därmed behöva rekrytera välutbildad personal. SiS har krav på att all tillsvidareanställd personal ska vara utbildad. Det är viktigt att ha en teoretisk grund för att kunna leverera den kvalitet som krävs i ett många gånger utmanande men oerhört stimulerande arbete.”

För mer information om Behandlingspedagog 400 YH-poäng, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Varför ska du välja Sollefteå LärCenter?

CSN-berättigad

Praktik/LIA

Distansutbildning med tillfällen på plats

Kursinnehåll

 • Kurser i utbildningen

  • Grupper och grupprocesser 20 yh-poäng
  • Mental och psykisk utveckling 30 yh-poäng
  • Juridik och dokumentation 25 yh-poäng
  • Somatisk omvårdnad 15 yh-poäng
  • Grunder för kommunikation 25 yh-poäng
  • LIA 1 Tillämpa och utveckla yrkesrollen 50 yh-poäng
  • Examensarbete 15 yh-poäng
  • Missbruks- och beroendetillstånd 30 yh-poäng
  • Mångkulturellt perspektiv i socialt behandlingsarbete 20 yh-poäng
  • Människosyn, bemötande och förhållningssätt 30 yh-poäng
  • Psykiatrisk ohälsa och beteendestörningar 25 yh-poäng
  • Rehabiliteringsinsatser 50 yh-poäng
  • LIA 2 Praktisk förankring av teoretisk kunskap 50 yh-poäng
  • Yrkesroll och hälsa 15 yh-poäng

Övrig information

Ansökan och utbildningsstart

Nu är ansökan stängd för iår

Utbildningsform

Utbildningen är upplagd på distans på heltid (40 h/vecka). Huvuddelen av studierna bedrivs från din hemort. Utbildningen omfattar 4 terminer med 13 fysiska träffar i Sollefteå, varje träff är 3-4 dagar. Alla sammankomster ska ses som obligatoriska. Under sammankomsterna anordnar och bekostar du själv din resa och ditt boende.

Mellan sammankomsterna sker kommunikation och uppföljningar via IT-plattform. Du behöver tillgång till dator med internetuppkoppling för att kunna genomföra utbildningen. Webbkamera och headset är bra att ha.

Behörighetskrav & Reell kompetens

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet för utbildningar inom Yrkeshögskolan.

Reell kompetens och 20-procentsregeln

För dig som inte uppfyller de formella kraven på behörighet, finns möjligheten att ansöka om reell kompetens. Med reell kompetens menas den samlade kompetensen som du har skaffat dig både i och utanför det formella utbildningssystemet.

En väg att uppfylla grundläggande behörighet:

 • Svenska 1/ Svenska som andra språk 1 eller Svenska A/ Svenska som andra språk A eller motsvarande äldre utbildning
 • Engelska 5/ Engelska A eller motsvarande äldre utbildning
 • Samhällskunskap 1a1/ Samhällskunskap A eller motsvarande äldre utbildning

Samt 3 års sammanlagd arbetslivserfarenhet inom vilket område som helst. Föräldraledighet och militärtjänstgöring räknas. Arbetslivserfarenhet skall styrkas med arbetsgivarintyg.

En annan väg att bli antagen till utbildningen är 20 - procentsregeln:
20-procentsregeln innebär att vi bedömer den sökandes möjligheter klara utbildningen och därefter utöva yrket Behandlingspedagog. Högst 20 procent av årsplatserna i en utbildning får avsättas för sökande enligt 20-procentsregeln.

Olika steg i bedömningsprocessen:

 1. Grundläggande behörighet.
 2. Om antalet platser på utbildningen är mindre än antalet behöriga sökande bedöms betyg och de behöriga sökanden kallas till prov.

För dig som har yrkeserfarenhet

Har du jobbat några år inom arbetsområdet så kanske YH-flex Behandlingspedagog är något för dig? Vi erbjuder en utbildning till Behandlingspedagog genom att validera tidigare kunskaper och därefter erbjuda kompletterande kurser. Detta kallas YH-flex. Vi genomför en validering, d.v.s. bedömning av tidigare kunskaper, färdigheter och kompetenser. Läs mer här!

Kostnader

Utbildningen berättigar till studiemedel. Information om studiestöd kan du få hos Centrala Studiestödsnämnden (CSN).

Kostnader för läromedel och material, samt boende och resor bekostas av den studerande.

Sollefteå Kommun - Reveljen

Teori kombinerat med praktik

Vill du gå en eftergymnasial utbildning som innehåller många praktiska inslag och som leder till ett särskilt yrke? Då är en utbildning inom Yrkeshögskolan (YH) något för dig? Yrkeshögskolans uppdrag är att kompetensförsörja arbetslivet. Därför är det glädjande att vi fått...


Läs mer om Sollefteå Kommun - Reveljen och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Behandlingspedagog 400 YH-poäng

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Sollefteå Kommun - Reveljen

Nipan 2
881 52 Sollefteå

Recensioner

Snittbetyg: 4,7

Baseras på 3 recensioner.

Mikan
Bra utbildning men saknar att den inte innehåller mer information och fördjupning kring olika behandlingsmetoder samt samtalsmetodik som tex MI.
Reveljen Kommentar:
Tack för din recension, bra att vi får exempel att kunna ta med vidare till andra utbildningstillfällen.
Sandra
Under (snart) två år, har jag fått lära mig så mycket. Om mig själv, när vi blivit utmanade i fördomar, värderingar, etik och moral, men också om andra människor, mekanismer bakom ett missbruk, psykisk (o)hälsa, ett mångkulturellt perspektiv, gruppteorier och om det här yrket i praktiken. Det finns en otroligt stor och bred kunskapsbank hos va...
Reveljen Kommentar:
Tack för din fina recension av Behandlingspedagogutbildningen.
Visa mer
Ninz Andersson
Denna utbildningen har varit helt fantastisk eftersom den ofta i kurserna är självreflekterande och att lärarna delar med sig av sig själva och sätter värde på sig på det sätt som gör så har jag en tro på mig själv trots mina brister, dom allihopa är mycket duktiga, tydliga, finns tillgängliga och flexibla utifrån elevens behov och det centrala...
Reveljen Kommentar:
Tack för din fina recension av Behandlingspedagogutbildningen.
Visa mer
Recensioner
Recensioner
(4,7)
Baseras på 3 recensioner.
Se alla recensioner för utbildningen
Skolrecensioner
(4,7)
Baseras på 8 recensioner.
Se alla skolans recensioner
Gör intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Behandlingspedagog 400 YH-poäng från Sollefteå Kommun - Reveljen, fyll i följande uppgifter: