Yrkesvux/Program (Komvux)

Sprinklermontör

Movant, i Uppsala
Längd
Ca 1 år
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
Kontakta oss för mer information se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Längd
Ca 1 år
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
Kontakta oss för mer information se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Få mer information om utbildningen 👍

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Kontakta oss för mer information

  • Klassrum
  • Uppsala

Om utbildningen

Sprinklermontör

Sprinklermontör - Yrkesutbildning via Komvux

En sprinklermontörs huvudsakliga ansvar är att installera sprinklerrör och system i en mängd olika typer av miljöer, inklusive industrier, affärslokaler, sjukhus och bostadshus. Dessa sprinklersystem är avgörande för brandskyddet och kan behövas både i nybyggda och befintliga strukturer. Utöver installationen är det även en del av sprinklermontörens arbete att utföra service- och underhållsåtgärder på befintliga sprinkleranläggningar.

Som sprinklermontör hjälper du till att skydda människor och byggnader om det börjar brinna genom att installera sprinklersystem. Du kan arbeta med att installera nya rör och komponenter eller med service där du kontrollerar och utför service på befintliga system.

Sprinkler installeras under taket eller högt upp på väggen. Om det börjar brinna löser sprinklern ut och sprutar till exempel vatten eller skum som släcker branden.

För att vara framgångsrik som sprinklermontör krävs det en gedigen kunskap om den senaste tekniken inom området. Dessutom måste en kvalificerad sprinklermontör kunna läsa och tolka ritningar för att korrekt placera och ansluta sprinklersystemen. Kreativt tänkande är också en viktig färdighet, då det ibland kan krävas innovativa lösningar för att möta specifika utmaningar i samband med installation och underhåll av sprinklersystem. Detta yrke är av avgörande betydelse för att säkerställa säkerheten och brandskyddet i olika byggnader och installationer.

För mer information om Sprinklermontör, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kursplan

Inom utbildningen kommer du att få lära dig grunderna som sprinklermontör. Därefter går du in på din lärlingstid där du får fördjupade kunskaper inom sprinkler. Du är som lärling på en arbetsplats minst 70% av tiden, men det kan även vara mer. Under utbildningen får du också läsa säkerhetsutbildningar relevanta för branschen. Utbildningar som är kopplade till ID06 registreras per automatik.

Så ansöker du

Vem kan söka? 

Är du folkbokförd i Sverige och har fyllt 20 år kan du ansöka till våra vuxenutbildningar via din hemkommun. Ansök till komvux på kommunens hemsida och följ sedan instruktionerna. Har du frågor är du välkommen att kontakta oss. Fyll gärna i en intresseanmälan med dina frågor.   

Längd

Ca 1 år. Utbildningen anpassas individuellt beroende på förkunskaper.

Branschprov

För att få avlägga branschprov krävs det att du är godkänd i alla yrkeskurser som ingår i utbildningen samt i följande kurser

  • Engelska 5 eller Engelska A 100 p
  • Matematik 1 eller Matematik A 100 p
  • Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1 eller Svenska A 100 p

Du ska även ha arbetat det antal timmar som krävs på ett företag som är medlemmar hos VVS Företagen eller som har hängavtal med VVS med Byggnads.Läs mer på VVS-branschens yrkesnämnd

Kostnader

Utbildningen till  Sprinklermontör är kostnadsfri och CSN-berättigad.

Mål med lärlingsutbildningen Sprinklermontör

Utbildningen ger dig de grundläggande kunskaper och färdigheter som krävs för att få anställning som Sprinklermontör inom branschen.

Vad kan jag arbeta med som sprinklermontör?

Inom sprinkler kan du arbeta med entreprenad - då är du med när byggnader byggs eller renoveras och du installerar rören och alla komponenter som ska finnas i sprinklersystemet. Du är med och installerar sprinklercentraler som är sprinklersystemets "hjärta" därifrån allt sköts.

Du kan även jobba med service, då åker du runt och kontrollerar att sprinklersystemet som redan är installerat fungerar som de ska. Du kontrollerar system och utför service på sprinklercentraler och byter de delar som behöver förnyas.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Sprinklermontör

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.
Movant
Norra Deltavägen 3
41705 Göteborg

Movant – från jobbdröm till drömjobb 

Gemensamt för Movants utbildningar är det nära samarbetet med branscher och näringsliv, det personliga förhållningssättet till varje elev och en stark vilja att se möjligheter. Movant är för dig som vill komma ut på arbetsmarknaden, byta karriär eller höja din...

Läs mer om Movant och visa alla utbildningar.

Highlights