Budo - Helfartsutbildning

Karlskoga Folkhögskola
Sammanfattning
Folkhögskoleutbildning
Karlskoga
1 år
Heltid
CSN-berättigad
Startdatum: Höst - Karlskoga

Budo - Helfartsutbildning

Utbildningen för dig som har ett intresse för kampkonst och kopplingen mellan kropp och sinne.

Budo strävar efter att skapa balans, harmoni och en mer hållbar och positiv människa. När man mår bra och är hälsosam orkar man mer. Man får helt enkelt bättre förutsättningar för att leva ett gott liv och bli en bättre medmänniska.

Vi utövar klassisk jujutsu (Yagyu Shingan ryu), Gracie jujutsu (brasiliansk jujutsu) och Shiatsu (japansk kroppsterapi).

Jujutsu/Jiujitsu

Jü betyder mjuk, följsam eller flexibel och jutsu betyder teknik eller vetenskap. Rent praktiskt innebär detta att man genom följsam teknik samt god kunskap om anatomi tar sig an ”det hårda”. Denna princip kan appliceras på livets alla utmaningar och möjligheter. Har man nått hit så har teknik (jutsu) fött fram något djupare och kunskap har förvandlats till insikt. Det gör träningen givande och fylld med mening. 

Yagyu Shingan Ryu

Inom YSr ingår studier i anatomi, rörelsemekanik, psykologi, strategi, kultur mm. Tekniker används i självförsvarssyfte men även för att förebygga och behandla skador i kroppens rörelseapparat. Träningen innehåller, bland annat, moment av:

 • Tanren (tekniker för att stärka och bygga upp kroppen)
 • Kata (förutbestämda rörelser)
 • Goshinjutsu (självförsvar/applikation)
 • Konflikthantering
 • Anatomi
 • Andningsteknik och meditation (avslappningsövningar och stresshantering)
 • Shiatsu (japansk kroppsterapi)

Gracie jiujitsu (Bjj)

Under 1 år kommer du att hinna gå igenom vårt fundamentala program, vilket innebär att du får med dig grunderna i Gracie Jiujitsu. I vårt fundamentala program lägger vi tonvikt på självförsvar, funktion, teknik och mekanik. Med tid kommer du att lära dig att sparra (rulla) mer fritt. Om intresse för tävling finns så kan vi erbjuda det med. Generellt sett så följer våra pass följande struktur:

 • Uppvärmning
 • Teknikträning
 • Drill
 • Positionssparring
 • Sparring (Endast efter en tids träning och om du själv vill)

Gemensamt för båda dessa inriktningar är att vägen först går genom teknik och kroppsarbete. Resan kan stundtals upplevas som krävande, men är samtidigt även fantastiskt intressant, givande och kul! 

Kursansvarig

Ansvarig för denna inriktning är Per Eriksson. Per är personlig elev till Shimazu Kenji som är stormästare för en klassisk samurajtradition vid namn Yagyu Shingan ryu (YSr). Per är överhuvud för YSr i Norra Europa och är en populär och flitigt anlitad instruktör såväl nationellt som internationellt. Inom YSr ingår studier i anatomi, rörelsemekanik, psykologi, strategi, kultur mm. Tekniker används i självförsvarssyfte men även för att förebygga och behandla skador i kroppens rörelseapparat.

Vem är välkommen att söka?

Oavsett om du har erfarenhet av kampkonst eller inte, så är du hjärtligt välkommen att söka denna inriktning. Det viktigaste är att du har viljan att göra ditt bästa. På Japanska brukar man säga ”Ganbatte” (gör ditt bästa)!

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Efter avslutad kurs förväntas du ha fått med dig grunderna i Yagyu Shingan ryu, gått igenom ”Gracie Barra fundamentals”, genomgått en grundläggande utbildning i shiatsu (som ger behörighet till djupare studier) samt fått med dig grunderna i Yin-yoga. Vi kan anpassa studierna och nivån på träningen beroende på tidigare erfarenheter och har även möjlighet att gradera och ge olika licenser i Yagyu Shingan ryu, Gracie Barra jiujitsu och shiatsu. Möjligheter till ett andra och tredje år finns och då får du fördjupa dina studier inom alla våra arter. Det viktigaste målet med utbildningen är emellertid din känsla av att ha ”växt som människa och medmänniska”. Du är viktig - för dig själv och för andra!

För mer information om Budo - Helfartsutbildning, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Ansökan sker via skolans hemsida. 

Kursinnehåll

Träningen innehåller, bland annat, moment av:

 • Tanren (tekniker för att stärka och bygga upp kroppen)
 • Kata (förutbestämda rörelser)
 • Goshinjutsu (självförsvar/applikation)
 • Randori (sparring – men endast efter en tids träning och om du själv vill)
 • Konflikthantering
 • Anatomi
 • Andningsteknik och meditation (avslappningsövningar och stresshantering)
 • Shiatsu (japansk kroppsterapi)

Kursen är en kombination av ovan nämnda innehåll och gymnasiegemensamma ämnes- och temastudier och riktar sig främst till dig som påbörjat studier på gymnasienivå.

Karlskoga Folkhögskola Facebook

Kostnader

1650 kr per termin för eftermiddagskaffe, festmiddagar, kopiering, Internet, olycksfallsförsäkring, visst undervisningsmaterial med mera. Du behöver budodräkt, rashguard och tandskydd. Genom oss kan du köpa detta för 1.100 kr. Då vi tränar budo behövs även en försäkring som täcker denna typ av träning. För ca 300 kr/termin får du försäkring samt medlemskap i Karlskoga Budoklubb. Du har då även möjlighet att träna på klubben efter skoltid. Vi brukar även göra en budorelaterad resa en gång per termin. Beräknad kostnad för själva resan samt logi är ca 500 kr.

Karlskoga Folkhögskola

Välkommen till Karlskoga Folkhögskola!

Vi är folkhögskolan som vill och vågar för framtiden.Karlskoga folkhögskola har tre ledord som blivit vår vision; möten, mod och möjligheter. Vi skapar möten där du är med och påverkar. Folkhögskolan är en plats för fria och öppna diskussioner där...


Läs mer om Karlskoga Folkhögskola och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Budo - Helfartsutbildning

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Karlskoga Folkhögskola

Rektor lindholms väg 23
691 44 Karlskoga

Tel: 0586-646 00
Fax 0586-646 22
www.karlskogafolkhogskola.se

Recensioner
Recensioner
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Skolrecensioner
(3,7)
Baseras på 8 recensioner.
Se alla skolans recensioner
Gör intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Budo - Helfartsutbildning från Karlskoga Folkhögskola, fyll i följande uppgifter: