YH-utbildning

Budgetering och riskhantering för IT-projekt

Längd
8 veckor
Utbildningstakt
Heltid, distans
Nästa startdatum
23 oktober, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Distans
Längd
8 veckor
Utbildningstakt
Heltid, distans
Nästa startdatum
23 oktober, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Distans
Få mer information om utbildningen 👍

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

23 oktober, 2024

 • Distans
 • Distans

Om utbildningen

BUDGETERING OCH RISKHANTERING FÖR IT-PROJEKT

Budgetering och riskhantering för IT-projekt

Utbildningsområde: Data/IT

Omfattning: 20 Yh-poäng (8 veckor)

Studietakt:

- utbildningen sker på distans, under 8 veckor med en studietakt på 50%
- upplägget innebär stor flexibilitet för den studerande vilket medför att det enkelt går att kombinera studier med arbete. Den studerande kan i stor utsträckning bedriva studierna på valfri tid, därmed även på kvällar och helger.

Delkurser:

 • Introduktion till budgetering och kostnader för IT-projekt 
 • Riskhantering i IT-projekt
 • Uppskattning av projektkostnader

För mer information om Budgetering och riskhantering för IT-projekt, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Behörighet:

Yrkeserfarenhet om minst ett (2) år från IT-relaterat arbete eller som projektledare på heltid, alternativt minst två (2) år av godkända studier inom IT eller Ekonomi/Finans på eftergymnasial nivå.

Din ansökan ska innehålla följande dokument:

 • CV med utförlig information om tidigare yrkeserfarenhet och utbildningar
 • Gymnasie- eller högskolebetyg

Antal platser:

2023: 35

Kursinnehåll

Denna utbildning består av tre delkurser som är upplagda för att successivt öka de studerandes kunskap och kompetens inom området.

1.  Introduktion till budgetering och kostnader för it-projekt (5 yh-poäng)

Under kursen kommer den studerande att få lära sig om olika typer av kostnader och risker som kan uppstå i IT-projekt, samt hur man kan uppskatta dessa på ett tillförlitligt sätt. Den studerande kommer också att få lära sig om hur man skapar en enkel budgetplan för ett projekt, vilka teoretiska metoder som används, hur man hanterar ändringar i projektet och hur man övervakar och rapporterar projektbudgeten. Efter avslutad kurs kommer den studerande att ha fått en grundläggande förståelse för hur man planerar och hanterar projektkostnader inom IT-projekt, samt vara bättre rustade att delta i och leda IT-projekt på ett kostnadseffektivt sätt. Den studerande kommer också att få möjlighet att tillämpa det de har lärt sig i praktiska övningar och fallstudier.

 • Definiera kostnader och budgetar och förklara deras betydelse i projektet
 • Översikt över olika typer av kostnader och budgettekniker som används i IT projekt

2.   Riskhantering I it-projekt (7 yh-poäng)

Denna kurs ger en djupgående förståelse för hur man identifierar, bedömer och hanterar risker i IT-projekt. Den studerande kommer att gå igenom olika metoder och tekniker för att identifiera och bedöma risker, samt att lära sig olika strategier och tekniker för att hantera och minimera risker. 

 • Riskidentifiering och -bedömning: olika metoder och tekniker för att identifiera och bedöma risker i IT-projekt, inklusive hur man använder verktyg som riskmatriser och riskregister.
 • Riskhantering: olika strategier och tekniker för att hantera risker, inklusive hur man använder verktyg som riskresponsplaner och riskövervakning.
 • Riskkontroll: olika metoder för att minimera och kontrollera risker, inklusive tekniker som riskreduktion och risktransfer. 
 • Användning av IT-teknologi för riskhantering: den studerande kommer att lära sig hur olika IT-teknologier kan användas för att identifiera, hantera och kontrollera risker i projekt.

Kursen kommer att innehålla teoretiska lektioner, praktiska övningar och fallstudier för att ge den studerande möjlighet att tillämpa det den studerande har lärt sig i verkliga scenarion.

3.   Uppskattning av projektkostnader (8 yh-poäng)

I kursen uppskattning av projektkostnader kommer den studerande att få lära sig om olika metoder för uppskattning av projektkostnader, exempelvis att använda olika metoder som likartad uppskattning, trepunktsuppskattning, top-down uppskattning för att uppskatta kostnader för programvara, licenser, resurser och arbete, samt att hantera osäkerhet och risker i uppskattningen. Vidare kommer deltagarna att få lära sig djupare om projektbudgetering, såsom att skapa en komplex budgetplan för ett projekt baserat på olika projektbudgetsmodeller, att hantera ändringar i projektet och att övervaka och rapportera projektbudgeten. Den studerande kommer att få möjligheten att utföra ett större budgeteringsprojekt där den ska tillämpa det de har lärt sig från de praktiska övningarna, fallstudierna och tidigare kurser.

 • Diskutera processen att uppskatta projektkostnader och risker, inklusive att identifiera och uppskatta kostnaden för material, licenser, resurser, etc
 • Utforska och arbeta med olika tekniker för att uppskatta projektkostnader, inklusive likartad uppskattning, trepunktsuppskattning och botten-upp-uppskattning

Plats:

Distansutbildning på deltid

Reportage

UNIK NY YH-KURS: BUDGETERING OCH RISKHANTERING INOM IT-PROJEKT

Företagsuniversitetet

Man brukar säga att mellan 50 och 70 procent av alla IT-projekt misslyckas. Det betyder inte att man inte har kunnat leverera efterfrågad vara eller tjänst, utan att det initiala målet, planeringen eller budgeten inte uppnåtts längs projektets väg.

Videoreportage

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Budgetering och riskhantering för IT-projekt

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.
Företagsuniversitetet
Dalagatan 5
121 27 Stockholm

Företagsuniversitetet

Företagsuniversitetet erbjuder fortbildning i fyra olika former: öppna kurser, företagsanpassade utbildningar, konferenser samt YH-utbildningar.  Företagsuniversitetet genomför de flesta öppna kurserna i sina nya fräscha och funktionella lokaler i Posthuset 7A i Stockholm, men även i Göteborg. Utbildning är en investering för framtiden,...

Läs mer om Företagsuniversitetet och visa alla utbildningar.

Highlights