Videoreportage
Om utbildningen

Som fibertekniker arbetar du med den snabbt växande tekniken bakom framtidens bredbandslösningar.
Denna utbildning ger dig den senaste tekniska kunskapen och praktiska färdigheter som krävs för att installera och underhålla fibernät och bidra till ett bättre digitalt samhälle.
Vår utbildning till fibertekniker är skräddarsydd för att möta de ständigt ökande behoven inom fiberindustrin. Som fibertekniker spelar du en central roll i att säkerställa smidig drift och underhåll av fibernätet som snabbt har spridits sig över landet.
Tillsammans bygger vi framtidens digitala samhälle
Med en examen som fibertekniker från Campus Nyköping blir du en efterfrågad specialist och gör skillnad i en bransch som formar framtidens kommunikation och teknologi.
Genom att studera till fibertekniker är du med och formar framtidens tekniska landskap samtidigt som du ger dig själv en framgångsrik och givande karriär. Välkommen till en modern värld av fiberteknik. Tillsammans bygger vi framtidens digitala samhälle!
Digitalt intresse, varierade uppgifter och social kompetens
Du som är intresserad av digitalisering och kommunikation, är social och gillar att varva självständigt arbete med serviceinriktat arbete kan passa som fibertekniker.
Din arbetsmiljö är varierande - du kan arbeta inomhus och utomhus med installation i både luft, vatten och jord. Eftersom fibertekniker är ett mycket mobilt arbete har de flesta arbetsgivare som krav att du har körkort för att kunna ta dig ut till arbetsplatserna. Efter utbildningen har du kompetens för att arbeta som bredbandstekniker, fibertekniker, optotekniker eller teletekniker.
Snabba fakta
- CSN-berättigad
- Distans
- 100 % studietakt
- 1 år
- Antal träffar på plats: 5 träffar totalt över perioden (sammanlagt 19 dagar)
Träff 1 introduktionsdagar: 3 dagar
Träff 2 - 5: 1-5 dagar per tillfälle. Hur många dagar per träff får du veta i god tid innan.
Kommande kursstarter
Varför välja Campus Nyköping?
Bra kontakter med näringsliv
84% rekommenderar
denna utbildning
90% får jobb efter
genomförd utbildning
Kursinnehåll
Fibertekniker är en utbildning för dig som är tekniskt intresserad och gillar att varva självständigt arbete med serviceinriktat samarbete. Utbildningen är på distans, med ett antal fysiska träffar, som sammanlagt omfattar 19 heldagsstudier. I undervisningen kombineras föreläsningar IRL och digitalt med gruppuppgifter och praktiska tillämpningar mm.
- Arbetsmiljö och säkerhet
- Digitalisering av vårt samhälle - Framtidens nät
- Entreprenad och projektkunskap
- Entreprenadengelska
- Examensarbete
- Fastighetsnät
- Förläggning
- Installation
- Lärande i arbete 1 (LIA)
- Lärande i arbete 2 (LIA)
- Optisk fiberteknik
- Optisk mätteknik
- Projektering, dokumentation och kvalitetssäkring
LIA - Lärande i arbete
LIA, eller praktik, utgör en stor del av utbildningen (sammanlagt 80 YH poäng). Du gör din LIA inom branschen på företag som du själv söker med stöd från utbildningen och dess nätverk. LIA innebär att du får omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken och samtidigt får goda möjligheter att bygga nätverk, som senare kan leda till arbete.
I samarbete med arbetslivet
Vi vill ge dig så verklighetsnära och användbara kunskaper som möjligt. Därför sker Campus Nyköpings utbildning till fibertekniker i nära samarbete med berört arbetsliv. Våra kursansvariga har lång erfarenhet från branschen och bidrar med teknisk utrustning, material, kompetens och så väl praktiska som teoretiska övningar. Under den praktiska kursen LIA (lärande i arbete) möter du duktiga handledare inom branschen som ger dig möjlighet att få omsätta de teoretiska kunskaperna i verklig fibermiljö.
Utbildningen har också en ledningsgrupp som medverkar i utformningen av utbildningens innehåll för att säkerställa att kurser och kursmål överensstämmer med den kompetens som efterfrågas. Medlemmarna i ledningsgruppen består av representanter från arbetslivet och utbildningsväsendet samt studeranderepresentanter.
Ledningsgrupp
Ledningsgruppen för fibertekniker består av följande representanter:
- David Björklund, Vinnergi AB
- David Moberg, SEOM – Sollentuna Energi & Miljö AB
- Johan Hellqvist, Utsikt Bredband AB
- Göran Malmquist, Eddima Teknik AB
- Jens Pohjanen, Install Fiber i Norr AB
- Johan Kraft, Gästabudstaden AB
- Krister Turesson, Montico AB
- Josef Vidström, Swedish Telecom AB
- Mikael Lindström, Transtema AB
- Pelle Andersson, Baltic Offshore
- Thomas Eklund, Baltic Offshore
- Jens Pojhanen, Install Fiber i Norr AB
- Stefan Carlsson, STOKAB
- Susanne Hemmingson, Eltel Networks Infranet AB
- Tedd Telleskog, Peab Anläggning AB
- Lars Johansson, BRS Networks AB
- Rizwan Ahmad, studeranderepresentant
- Fredrik Andreasson, studeranderepresentant
- Martin Nyman, rektor Campus Nyköping
- Anna-Karin Hammar, utbildningsledare Campus Nyköping
Vad säger företagen om framtiden?
Johan Claesson, Qnetworks. ”Världens kommunikation ändras och vår infrastruktur därefter, fiberteknikers roll och kompetens kommer vara avgörande för en infrastruktur som klarar morgondagens krav. Ökade krav på kvalitet från kunder och användare har lett till hårdare kompetenskrav på personal vid upphandlingar. Samtidigt råder det en stor brist på just utbildade fibertekniker”,
Distansstudier - så funkar det
Utbildningen genomförs på distans och studietakten är heltid, vilket innebär att du bör räkna med att lägga ner ca 40 tim/vecka på dina studier.
Introduktion och kursstart
Utbildningen startar med en dags distansintroduktion samt tre dagar på plats på Campus Nyköping. Introduktionen kommer ske på distans via Teams-inbjudan fredag v.32. Syftet är att få information om hur studierna går till, lärplattformen Moodle, yrkeshögskolan Campus Nyköping, studerandeinformation, digitalt övervakad distanstentamen, praktiska kurserna LIA mm. Måndag v.33 startar första kursen Optisk fiberteknik på plats på Campus Nyköping och du förväntas närvara tre dagar för att nå kursmålen, lära känna klasskamrater, träffa din basgrupp, lära känna skolan och lärare/personal som jobbar med utbildningen. Representanter från arbetslivet och alumner kommer också att bjudas in för att träffa klassen under dessa dagar.
Utbildningens genomförande
På lärplattformen Moodle sker all kommunikation. Det finns en kurssida där all övergripande information finns samlad samt en kurssida för respektive kurs i utbildningen. I varje kurs finns studiehandledning med information om kursens innehåll, upplägg och kontaktuppgifter till lärare. Vidare, på respektive kurssida finns allt uppladdat kursmaterial, grupp- och klassforum samt information om examinerande moment. Undervisningen sker via Zoom-klassrum och studerande har tillgång till zoom-grupprum vid grupparbete. Läraren undervisar via Zoom och varvar teoretiska moment med övningar, uppgifter och frågor som du förväntas arbeta med enskilt eller i grupp mellan tillfällen med undervisande lärare.
Examinationer kan ske via inlämningsuppgifter, muntliga redovisningar, praktiska moment eller skriftlig digitalt övervakad distanstentamen. Du får regelbunden återkoppling genom personlig eller grupphandledning av kurslärare. Du får också information, stöd och återkoppling av generell karaktär från utbildningsledaren vid tex terminssamtal, veckobrev och fysiska/digitala möten.
Under kurserna stäms läget av kontinuerligt i klassmötesforum och i slutet av varje kurs genomförs kursutvärderingar.
Fysiska träffar
Utöver utbildningens första tre dagar på plats på Campus Nyköping, har utbildningen fyra perioder med fysiska träffar/träning. De är avgörande för att du ska nå kursmålen och genomföra de examinerande praktiska momenten i kurserna installation, optisk mätteknik och arbetsmiljö- och säkerhet.
Tre träffar är fem dagar och en träff är endast en dag. Sammanlagt 19 dagars heldagsstudier är skolförlagda under studieperioden. Datum och var träffarna kommer att vara får du information om i god tid för att kunna planera. Arbetssätten varierar beroende på kurs, föreläsningar varvas med uppgifter enskilt och i grupp. Du som studerande bekostar själv eventuella resor, mat och övernattning vid fysiska träffar.
Kontaktuppgifter
Om du har frågor kring utbildningens upplägg och innehåll kontakta utbildningsledare Anna-Karin Hammar på telefon 0155-24 85 16 eller annakarin.hammar@nykoping.se
Om du har frågor om antagning, behörighet och ansökan kontakta oss på telefon 0155-45 70 60 eller yhantagning@nykoping.se
Så ansöker du
Vad krävs för att vara behörig?
1.Grundläggande behörighet
Du är behörig att antas till en utbildning inom yrkeshögskolan om du uppfyller något av följande:
- har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning
- har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1
- är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning
- eller genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.
2. Kunskaper i svenska
Om du har ett annat modersmål än svenska, danska, färöiska, isländska eller norska måste du ha de kunskaper i svenska som behövs för att du ska kunna klara av utbildningen. Det är skolan som avgör och prövar om du har de kunskaper som krävs.
Om du inte uppfyller kraven
Reell kompetens
För dig som inte uppfyller de formella kraven på grundläggande behörighet finns ändå en möjlighet att bli antagen genom så kallad reell kompetens. Reell kompetens är den samlade kompetens du har, oavsett om du kan styrka det med betyg eller annat intyg. Det kan vara erfarenheter och kunskaper från t ex arbetslivet, utbildning eller annat.
Gör vi bedömningen att du, baserat på dina erfarenheter, kan klara utbildningen och sedan arbeta inom det yrke som utbildningen leder till, så kan du bli antagen.
Vill du söka på reell kompetens är det viktigt att du tillsammans med din ansökan skickar in relevanta intyg som beskriver din kompetens (t ex arbetsintyg, betyg) så att vi kan göra en samlad bedömning av dina kunskaper och erfarenheter.
Om underlagen inte fullt ut styrker din behörighet kan en kompetenskartläggning utföras.Du kan ladda ned blankett för detta här.Kartläggningen används sedan för att bedöma om du kan bli behörig till utbildningen.
Tänk på att det är du som sökande som ansvarar för att komplettera din ansökan och att du gör det senast sista ansökningsdag. Alla bilagor ska laddas upp på vår ansökningswebb.
Alla som förklaras behöriga efter bedömning av reell kompetens går vidare till urval.
20% regeln
Om du fortfarande inte kan bedömas som behörig finns ytterligare en möjlighet i form av den så kallade 20 %-regeln. Behörigheten kan då bedömas mot andra krav. Dessa krav tar sin utgångspunkt i att du ska kunna tillgodogöra dig utbildningen och därefter utöva det yrke som utbildningen förbereder för. Observera att det är vi som utbildningsanordnare, som beslutar om denna regel ska användas. Högst 20 procent av årsplatserna i en utbildning får avsättas för sådana sökande.
Vad avgör om jag får en plats på utbildningen?
Fullständig ansökan
Din ansökan behöver vara komplett med de dokument som krävs senast sista ansökningsdag.
Urvalsprocessen
Om antalet sökande överstiger antalet platser görs ett urval bland behöriga sökande. Som urvalsgrunder används:
- Betyg
Meritvärdering görs med utgångspunkt i de principer som UHR använder för att meritvärdera betyg ifrån gymnasieskola, vuxenutbildning och utländska betyg vid ansökningar till högskolan. Folkhögskoleomdöme omräknas och får ett jämförelsetal för respektive omdöme. Observera att extra meritpoäng inte ges för engelska, matematik, moderna språk och områdeskurser.
Därutöver ges poäng för betyget lägst E i kurser enligt nedan:
- Praktisk ellära = 6 poäng
- Teknik 1 = 4 poäng
Max antal poäng för urvalsgrunden betyg är 30.
- Särskilt prov (NYH-provet)
Du som är behörig sökande kallas till ett prov, NYH-provet, som genomförs på webben. Du kan välja mellan två olika datum, men du kan bara göra provet en gång. Detta gäller även om du får flera kallelser till NYH-provet.
Max antal poäng för urvalsgrunden särskilt prov är 30. Det särskilda provet är inte obligatoriskt men ökar dina chanser avsevärt för att bli antagen.
Total maxpoäng som kan uppnås i urvalet är 60.
De sökande med högst urvalspoäng blir erbjudna en plats till utbildningen.
Resterande får en reservplats.
Så gör du en ansökan
- Gå in på ansökningswebben
- Logga in eller skapa ett konto
- Gå till fliken ”utbildningar” och sök efter din utbildning
- Lägg till den utbildning du vill söka till ”Mina val”
- Bifoga de dokument som krävs (Om du inte har alla dokument redo när du gör din ansökan kan du bocka i rutan ”jag intygar att bifoga obligatoriska bilagor senare”. Komplettera din ansökan senast det datum som ansökan stänger).
- Granska och skicka in din ansökan
Dokument som behövs för ansökan
- Gymnasiebetyg
- Eventuella övriga betyg från t.ex. vuxenutbildning, folkhögskola eller högskola
- Översatta betyg från UHR (om du har utländska betyg). Läs mer på Universitets - och högskolerådets hemsida uhr.se om hur du går tillväga för att översätta dina betyg.
- Andra intyg som styrker praktisk erfarenhet om det anges som behörighetskrav t.ex. tjänstgöringsintyg, intyg för särskild erfarenhet etc.
Viktigt att tänka på
Alla handlingar ska bifogas elektroniskt genom att du laddar upp dem på vår ansökningswebb. Observera att vi inte får dina betyg automatiskt, du måste själv ladda upp dem.
Om du inte har alla dokument elektroniskt kan du:
• Scanna dokumenten (t ex på ett bibliotek)
• Fota och spara som pdf eller jpg och ladda upp
• Få hjälp med scanning i receptionen på Campus Nyköping
Om särskilda förkunskapskrav efterfrågar arbetslivserfarenhet eller motsvarande
Yrkeserfarenhet styrker du med tjänstgöringsintyg som skickas med ansökan. Tjänstgöringsintyget ska innehålla följande:
- Arbetsgivare
- Anställningsperiod (start- och slut eller om du ff är anställd ska framgå)
- Titel
- Tjänstens omfattning (t ex 100%)
Övriga intyg
Övriga intyg där erfarenhet behöver styrkas dokumenteras i t.ex. worddokument där du beskriver din erfarenhet. I de flesta fall behöver du en underskrift från någon som kan styrka din erfarenhet.
Tänk på att det är du som sökande som ansvarar för att komplettera din ansökan och att du gör det senast sista ansökningsdag. Alla bilagor ska laddas upp på vår ansökningswebb. Om du slutar på gymnasiet under våren måste du bifoga ett utdrag ur betygskatalogen innan sista ansökningsdag.
Är du osäker på vilka dokument du behöver ladda upp eller vad de ska innehålla?
Ta kontakt med oss på mejl yhantagning@nykoping.se eller telefon 0155-45 70 60.
Utbildningens mål
Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen Fibertekniker.
Efter avslutad utbildning kan du arbeta som
- Bredbandstekniker
- Fibertekniker
- Optotekniker
- Teletekniker
Efter avslutad utbildning ska du ha kunskaper om/i
- Lagar, förordningar, föreskrifter och standarder relevanta för yrkesrollen
- Arbetsmiljö och säkerhetsfrågor vid väg, i tunnel, vid heta arbeten, och arbete på hög höjd
- Hur en optisk fiber fungerar, dess funktion som ljusledare; möjligheter och begränsningar
- Fiberbegrepp och termer, att förstå och beskriva på svenska och engelska
- Kablar, skarvbox, rack, hylsor, kontaktdon och kapslingar
- Olika typer av förekommande fiberskarvar, skalare, mätinstrument, svetsar, kapar, och kemikalier
- Vikten av renlighet vid mätning och terminering
- Kostnads- och kvalitetsaspekter för nätets användare och ägare
- Konsekvenser och åtgärder vid trafikavbrott
- Ny teknik som utvecklas inom fiberbranschen till exempel IoT, 5g, smart city
- Projektering för korrekt och kostnadseffektivt entreprenadarbete
Efter avslutad utbildning ska du ha färdigheter i att
- Tolka och hantera arbetshandlingar, nätdokumentation och ritningar
- Förlägga kabel genom direktförläggning, indragning, blåsning, spolning och uppspänning
- Svetsa och skarva optisk fiber vid nyinstallation eller reparationer samt utföra täthetsprov på skarvbox
- Terminera installationer och korskopplingsrack
- Mäta dämpning på fiber och skarvar med OTDR (optical time-domain reflectometer) och ljuskällaeffektmeter
- Säkerställa god arbetsmiljö med avseende på personlig säkerhet
- Kvalitetssäkra utfört arbetsresultat
- Förstå och tillämpa manualer samt kommunicera muntligt med användning av branschens fackuttryck på både engelska och svenska
Efter avslutad utbildning ska du ha kompetenser att
- Självständigt arbeta säkert och korrekt i den optiska infrastrukturen
- Analysera, hantera och vid behov revidera arbetshandlingar och ritningar
- Planera och slutföra uppdrag och projekt, hålla deadlines och minimera kostnader
- Arbeta miljömedvetet och hållbart enligt branschens kvalitets- och miljösystem
- Tolka och analysera mätvärden vid felsökning för att välja rätt åtgärd för felavhjälpning
- Arbeta utifrån ett professionellt förhållningssätt med god servicekänsla och ett tydligt kundfokus
- Bedöma om den egna kompetensen är tillräcklig för att utföra uppgiften eller om ytterligare kunskaper behöver inhämtas
Intresseanmälan
Recensioner
Snittbetyg: 3,8
Idag jobbar som Fibertekniker och kan jämföra-
Koppling på station och inmätningar är det mestadels och tycker att skolan skulle lägga mycket mer tid fysiskt på hur man räknar ...
Utbildningen ger en mycket god kunskapsnivå och man lär sig från grunden så att man vet vad man håller på med och varför.
Jag kan rekommendera denna utbildningen om man är intr...
Välkommen till Yrkeshögskolan Campus Nyköping
Välkommen till Campus Nyköping yrkeshögskola! Här hittar du ett brett utbud av YH-utbildningar som leder till jobb. Vi erbjuder flera olika program och kurser inom spännande områden. Du kan t.ex. läsa en utbildning till automationsingenjör, signaltekniker, musik- och eventarrangör, odlare,...
Bra lärare väldigt bra plattform att jobba i, bra uppstyrt och man lärde sig väldigt mycket och bra anpassat till yrkeslivet som fibertekniker