Stockholm: Sveriges bästa studentstad 2023

Möjlighet till masterutbildning och lättillgängliga praktikplatser är bara två av flera anledningar till att Stockholm blir rankad som Sveriges bästa studentstad 2023. Läs mer om vad som gör Stockholm till den ultimata studentstaden!

Möjlighet till studier på avancerad nivå och lättillgängliga praktikplatser är bara två av flera anledningar till att Stockholm blir rankad som Sveriges bästa studentstad 2023.

Från förra årets andraplats klättrar sig nu huvudstaden Stockholm upp i ledningen på listan över Sveriges bästa studentstäder 2023. Det är med hjälp av sin topplacering över städer med bäst möjlighet till masterutbildning som Stockholm hamnar högst upp på topplistan. Stockholm rankar även bland de högsta inom en rad andra områden – inom fyra av nio parametrar ligger Stockholm nämligen med som topp 10. Läs mer om vad som gör Stockholm till Sveriges bästa studentstad 2023.


🏙️

Antal invånare

2 408 360

💸

Genomsnittlig månadslön

34 560 kr

#1 i Sverige

🏠

Trygghetsnivå boende

Låg

*Läs mer här


Sverige bästa stad för avancerade studier

Med störst utbud av utbildning på avancerad nivå toppar Stockholm listan över städer med bäst möjligheter till masterutbildning. I Stockholm hittar du över 260 program på avancerad nivå vilket gör staden till en utmärkt studieort för dig som redan har en kandidatexamen eller planerar att fortsätta dina studier. Utbildningarna finns inom 16 av totalt 18 utbildningsområden vilket gör Stockholm till ett bra val oavsett vilket område du vill studera vidare inom.

Stora möjligheter att hitta praktikplats

Om du funderar på att praktisera under eller i anslutning till din utbildning är Stockholm ett mycket bra val. Stockholm är nämligen rankade som den tredje bästa staden att hitta praktikplats i och antalet praktikplatser per invånare i Stockholm ligger långt över rikssnittet. I Sveriges huvudstad hittar du dessutom många spännande och unika företag och organisationer som erbjuder dig som student utvecklande praktikplatser.

För dig som vill bo kvar i Stockholm efter att du avslutat din utbildning erbjuder Stockholm dessutom goda karriärmöjligheter. Stockholm har Sveriges högsta medellön på 34 560 kr och ligger i god relation till rikssnittet när det kommer till antal lediga jobb i relation till antalet invånare.

Utmanande boendesituation för studenter

Det är inte många som missat att boendesituationen i Stockholm kan vara minst sagt tuff, och detsamma gäller tyvärr även för de som väljer att studera i staden. Efter pandemin har lärosätena i Stockholm återgått till fysisk undervisning och de förkortade kötiderna som visade sig under pandemin är nu borta. Kötiden för att få en studentbostad i Stockholm ligger kvar på mellan två–fem år och hyrorna kan gå upp mot 10 000 kr för en studentlägenhet. För dig som vill studera i Stockholm kan det vara bra att utnyttja ditt kontaktnät och se över de olika plattformar som finns för att hitta ett rum eller lägenhet att hyra.

Bra kommunikationer

För dig som vill flytta till Stockholm är de stora kommunikationsmöjligheterna en fördel. Från Stockholm central kan du resa i princip var som helst i landet, vilket innebär att du som flyttar från en annan stad enkelt kan ta dig hem vid behov.

I själva staden tar du dig enkelt runt med tunnelbana, buss och pendeltåg. Stockholms kollektivtrafik sköts av företaget SL och stockholmarnas nöjdhet ligger strax under snittet i relation till övriga landet. Via SL får du som student bra rabatt på månadskort och enkelresor vilket innebär att du till exempel betalar 650 kronor för ett månadskort i stället för ordinarie pris som ligger på 970 kr.

Se alla utbildningar i Stockholm här

Wilma Abrahamsson Hjärne

Wilma Abrahamsson Hjärne

Digital Content Specialist (Visa mer)
Wilma arbetar som Digital Content Specialist på studentum.se. Hennes mål är att skapa bra innehåll för att inspirera framtida studenter att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar älskar Wilma att arbeta med grafiska uttryck och skapa inspirerande innehåll till våra sociala medier. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om att få ihop livet runt omkring studierna. (Mindre)

Om

Wilma arbetar som Digital Content Specialist på studentum.se. Hennes mål är att skapa bra innehåll för att inspirera framtida studenter att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar älskar Wilma att arbeta med grafiska uttryck och skapa inspirerande innehåll till våra sociala medier. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om att få ihop livet runt omkring studierna.

Annonser