27 feb 2023

Östersund: Sveriges sjätte bästa studentstad 2022

Om du vill studera i en stad med stort utbud av sport- och fritidsaktiviteter samt ett aktivt studentliv kan Östersund vara studentstaden för dig. Dessutom är möjligheterna för att göra praktik stora, läs mer om Jämtlands residensstad nedan.  

Östersund är Sveriges sjätte bästa studentstad och presterar bra gällande utbud av sport- och fritidsaktiviteter, studentliv och möjligheter att hitta praktikplats. Funderar du över vilken stad du ska studera i och lockas av friluftsliv, natur och studentaktiviteter? Läs mer om hur Östersund presterade i rankningen nedan och lista ut om Östersund är din studentstad. 


🏙️

Antal invånare

64 354

💸

Genomsnittlig månadslön

27 617 kr

🏠

Trygghetsnivå boende

Hög

*Läs mer här


Studentstaden för den aktiva 

Östersund har förutsättningarna för dig som dras till friluftsliv oavsett om du är intresserad av fjällvandring, skidåkning eller simning. Det naturnära läget gör Östersunds invånare till ett aktivt folk då staden har nära till vatten, fjäll och skog. Östersund har många idrottsanläggningar och kommunens hemsida har en omfattande lista på aktiviteter som erbjuds. Dessa möjligheter samt stadens satsning på friluftslivet gör att Östersund rankar högt gällande studentstäders utbud av sport och fritid.  

Fjällnära studentliv 

Studentlivet i Östersund har mycket att bjuda på, staden erbjuder 8 av 11 aktivitetsområden för studenter. Det fjällnära universitetet erbjuder ett stort utbud av kurser och program, vilket främjar ett brett och aktivt studentliv. Stadens fokus på friluftslivet innebär att aktiviteter erbjuds året om, och staden har ett stort register av föreningar för alla intressen.  

Bland annat byggs Vinterparken upp vid Storsjön inför vintern med en skridskobana, och på sommaren samlas Östersunds invånare vid Surfbukten där det bjuds på bad och massa olika aktiviteter. I Östersund finns även ett av Sveriges största klättergym som passar både proffs och nybörjare. Om du vill kombinera akademiska studier med ett aktivt friluftsliv och vacker natur kan Östersund vara ett alternativ för dig! 

Stora chanser till studentboende 

För dig som ska flytta till Östersund för studier är chansen stor att du får ett studentboende redan en månad innan terminsstart enligt SFS bostadsrapport. Antalet studenter ökar och närmar sig samma nivåer som innan pandemin, men trots det bedömer det kommunala bostadsbolaget Östersundshem att de har möjligheten att erbjuda alla studenter ett boende. Enligt studentkåren ligger hyrorna på rimliga nivåer, trots renovationer. De studentboenden som är längst från campus har en färdtid på cirka 15 minuter med cykel.  

Stora möjligheter till praktikplats i Östersund 

Östersund hamnar på plats tio gällande möjligheterna att få praktikplats under studierna. Antalet praktikplatser i relation till invånare ligger över rikssnittet. Om du planerar att praktisera under din utbildning är alltså Östersund ett bra val.  

Se alla utbildningar i Östersund här!

Senast uppdaterad: 27 feb 2023
Gabrielle Längbo
Digital Content Specialist

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in