09 mar 2023

Linköping: Sveriges fjärde bästa studentstad 2023

Plats fyra på listan över Sveriges bästa studentstäder intas av Linköping – en attraktiv universitetsstad av många anledningar. Kommunikationer, trygg studentboende och ett rikt studentliv är stadens starkaste områden.

Linköping klättrar från plats sex till plats fyra på årets lista över Sveriges bästa studentstäder. Enligt vår undersökning rankar staden bland de tio bästa i hela fem av totalt nio parametrar. Linköping har de näst bästa kommunikationerna i landet – den parameter studenterna själva tycker är viktigast. Studentliv, studentboende och master- och forskarutbildning är ytterligare parametrar Linköping presterat bra i. Läs mer om varför Linköping ska bli just din studentstad!


🏙️

Antal invånare

165 408

💸

Genomsnittlig månadslön

27 571 kr

🏠

Trygghetsnivå boende 

Hög

*Läs mer här


Näst bäst kommunikationer i Sverige

Kommunikationer är den parameter som studenterna själva tycker är allra viktigast och Linköping har Sveriges näst bästa! Kollektivtrafiken i staden är bättre än rikssnittet utifrån hur nöjda resenärerna är och dessutom får du som student  rabatt på både enkelresor och månadskort.

Nytt för i år är att vi även tittar på hur cykelvänliga studentstäderna i Sverige är. Linköping var en av de tre vinnarna i Cykelfrämjandets undersökning Cykelistvelometern 2022 och toppar listan bland de stora kommunerna i Sverige. Staden har enligt cyklisterna själva trygga cykelvägar, det är lätt att ta sig bra och det finns bra skyltning och belysning. Det är också lätt att resa till och från Linköping med tåg. 

Tryggt studentboende

Som student i Linköping kan du förvänta dig att få ett kontrakt inom en månad från att du har börjat dina studier. Efterfrågan på bostäder är stor, men då antalet studenter som studerar på distans har ökat samt att nya studentbostäder har tillkommit så kan man möta den efterfrågan som finns. 

För studentbostäder i Linköping gäller 10 månaders hyressättning, vilket innebär att du inte betalar hyra under sommaren. Studenter behöver klara 11 högskolepoäng per termin för att bo i studentbostäderna. Hyran ligger generellt på 3500-4800 kr, men för nya ettor ligger den lite högre (6000-7000 kr i månaden). Avståndet mellan campus och studentbostäderna varierar, men kan ta upp till 30 min med kollektivtrafik. Att ta sig från och till campus med cykel går däremot snabbare!

Ett studentliv med många aktiviteter

Studentlivet är en parameter som är viktigt för många blivande studenter och i Linköping finns det ett brett utbud av aktiviteter. Av 11 möjliga aktivitetsområden erbjuder Linköpings studentliv hela 9. Linköpings universitet har tre studentkårer och tre nationer. Nationerna arrangerar fester, pubar, sport- och kulturevenemang, resor med mera. Många aktiviteter infaller under de stora helgerna eller under Nolle-P (inspark för nya studenter).

Det finns sex olika kårhus som alla erbjuder olika former av aktiviteter såsom restaurang, café, pub och studieplatser. Det finns dessutom många olika studentföreningar som sysslar med allt från musik, film och spex till idrott och politik.

Utbildning på avancerad nivå

Om du vill studera en master- eller forskarutbildning är det stor chans att du hittar ett program som passar dig i Linköping. Linköpings universitet är Sveriges sjätte största och i staden erbjuds ett brett utbud av utbildningar på avancerad nivå. Du kan hitta master- eller forskarutbildningar inom 12 av totalt 18 områden, allt från data och teknik till humaniora och medicin.

Se alla utbildningar i Linköping här!

Senast uppdaterad: 09 mar 2023

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in